Vad betyder det att gå inkognito

[ware_item id=33][/ware_item]

Många av er måste tänka eller behöva ett sätt att hålla dina surfaktiviteter privat utan att lagras som webbläsarhistorik. Emellertid accepterar behovet många webbläsare har startat sådana privata eller inkognitolägen. Men vad betyder Incognito?


menar att gå inkognito

Inkognito-surffönster på Chrome eller sådana fönster på andra webbläsare med olika namn är ett sätt för användare att surfa anonymt. Men med ordet integritet eller anonymitet får du inte tänka det som helt privat eller säkert. Det gör det bara möjligt att surfa på nätet utan att aktiviteterna visas i historiken. Det finns emellertid vissa sätt på vilket effektiviteten i det privata fönstret blir svag.

Här är utökad information för att ge en bättre uppfattning om inkognitoläget och de potentiella kryphål som är okända för många.

Vad betyder inkognito?

Inkognitoläge eller en privat webbläsare är en webbläsares inställning eller läge som förhindrar att din surfhistorik spåras eller lagras. Om du till exempel besöker en webbplats, text, bild och kakorna lagras alla i din dators eller webbläsares historik. Formerna och sökningarna som du fyller i lagras också i fälten Autocomplete.

Inkognito eller privat läge håller din webbläsare begränsad från att lagra surfhistorik. Men webbplatserna du besöker kan fortfarande samla in eller lagra information.

Varför ska du använda inkognito??

Jag är säker på att många av er har bedömt fördelarna med att vara privat enligt den internetanvändning du har. Som sagt tidigare, undviker webbläsarens privata fönster oroen för någon annan person som tittar på din surfinformation. Å andra sidan, när du inte är privat, visas inte bara webbplatsens URL utan också tid och datum när du besökte den webbsidan.

Här är några orsaker till att en inkognito eller privat webbläsare kan vara till hjälp.

Åtkomst till saker du inte vill att andra ska se ut

Det finns olika sökningar som många av oss vill hålla privat. Vanligtvis vill de individer som besöker webbplatser med känsligt innehåll som porrfilmsajter aldrig ha någon annan att se det. Dessutom kräver de känsliga frågorna och allvarliga företag att vara hemliga. Till exempel människor som söker sina farhågor om skilsmässa, medicinska tillstånd, psykologisk hälsa och sådana problem.

@MattLobster Jag trodde att privat surfning bara var för att titta på porr, egentligen är det för att skydda mig från månader av annonser för saker jag söker kl.

- Tim Nicholls (@timsteaks) 2 februari 2016

Logga in på flera konton samtidigt

Oftast vill vi bara ha snabb åtkomst till ett annat e-postkonto utan besväret med att logga ut från det föregående. Även om du kan skapa ett separat webbläsarfönster för att logga in på ett annat e-postmeddelande, är ett privat fönster jämförelsevis en enkel uppgift att utföra.

Arbetar med enheter som inte hör till dig

Det finns många tillfällen då vi måste arbeta på en enhet som inte tillhör oss. Till exempel, i en brådskning att skicka ett viktigt e-postmeddelande, kan du använda den snabbast tillgängliga enheten. Men samtidigt är du orolig för lagring av dina viktiga detaljer. Så det är inget att oroa sig för, bara öppna det privata fönstret och ha en spänningsfri surfning.

För att dölja dina surfdetaljer på jobbet

Rädd för att besöka webbplatser med socialt nätverk och underhållningsinnehåll på jobbet? Då måste du öppna ett inkognitoläge i din webbläsare. Det är inte en ovanlig sak att en anställd är begränsad till åtkomst till en viss webbplats eller innehåll. Men genom surfhistorik kan en person fångas av ledningen.

Vad är de saker du bör tänka på när du är privat?

Du måste tänka dig själv för att vara säker medan du är i det privata läget i webbläsaren och det är sant i viss utsträckning. Det finns dock vissa saker du bör komma ihåg när du befinner dig i inkognitoläge.

Du är fortfarande synlig online

Endast de personer som använder din enhet efter att du inte kunde se surfhistoriken. Annars kan webbplatserna du besöker fortfarande spåra dig tillsammans med din Internetleverantör som kan övervaka alla dina aktiviteter.

Din enhet lagrar de nedladdade filerna

Oavsett om du laddar ner filer medan du är privat eller inte, förblir de nedladdade filerna fortfarande på din PC eller den enhet du använder. Filerna är dolda i webbläsarens historiklista. Du kunde dock inte lämna dessa privata filer öppna för alla andra som besöker ditt system. Se därför till att dölja dessa filer genom kryptering eller någon annan process när du laddas ner genom inkognitofönster också.

Din IP-adress exponeras fortfarande

Oavsett om du fortsätter med surfaktiviteterna i privat läge eller inte, är din IP-adress fortfarande synlig. Det betyder att du inte är skyddad från övervakning och att en IP-övervakningsinställning kan spåra din online-aktivitet som görs i privat läge.

Det kan vara en teknisk brist

Det privata läget känns som en säker plattform eftersom det ser säkert ut och det är säkert till viss del. Men du kan aldrig vara för säker med prestandan för en viss webbläsare. Till exempel rapporterades en brist i Microsoft Edges InPrivate-läge.

Så här aktiverar du privat läge i din webbläsare (Chrome, Mozilla, Internet Explorer)

Det privata läget har nu startats av webbläsare med nästan samma funktionalitet men har ett annat namn. Här kommer vi att diskutera sätten att öppna ett privat fönster i din webbläsare.

För Chrome:

Chrome-webbläsaren har det privata läget med namnet Incognito Window. För att öppna detta på Google Chrome, klicka på webbläsarikonen på skrivbordet. Klicka sedan på till anpassningsknappen längst upp till höger på skärmen när du öppnar webbläsaren.

Klicka på alternativet från rullgardinsmenyn Nytt inkognitofönster. Slutligen kommer den lanserade fliken att vara ett privat läge som tar bort dina aktiviteter när du stänger detta fönster.

Vad betyder det att gå inkognito

Ett mer enkelt och snabbt sätt att komma åt är genom att trycka på Ctrl + ⇧ Shift + N i windows eller så kan du trycka på ⌘ Kommando + ⇧ Shift + N om du använder Mac.

För Safari Browser:

För Safari-webbläsaren är namnet som används för anonymt webbläsarfönster 'Privat fönster'. Om du vill öppna detta på skrivbordet klickar du på File-alternativet högst upp på webbläsarens hemsida. Listrutan kommer att visas Nytt privat fönster, klicka på vilken startar safaris version av inkognitoläge.

Vad betyder det att gå inkognito

Men du kan också öppna det här fönstret genom att helt enkelt trycka på ⌘ Kommando + ⇧ Skift- och N-tangenterna.

För Internet Explorer:

Fliken InPrivate-surfning i Internet Explorer kan öppnas genom mer eller mindre samma procedur. Öppna först webbläsaren och klicka på till den övre ikonen längst till höger på hemsidan. Klicka nu på "Säkerhet" och tryck sedan på InPrivate-surfning alternativet på menyn.

Vad betyder det att gå inkognito

Med det öppnade fönstret kan du surfa på internet utan att lämna ett spår i form av surfhistorik. Du kan dock öppna surffönstret InPrivate genom att trycka på Ctrl + ⇧ -skift- och P-tangenterna.

För FireFox:

Inkognitoläget som heter "Privat fönster" för Firefox kan öppnas genom en enkel procedur som nästan liknar de andra. När du har öppnat webbläsaren från skrivbordet klickar du på anpassningsikonen med tre vertikala linjer överst i det högra högra hörnet. Tryck nu på Nytt privat fönster alternativ.

Vad betyder det att gå inkognito

Ett annat sätt att öppna det privata fönstret är dock att hålla Ctrl + ⇧ Shift + P på Windows eller ⌘ Kommando + ⇧ Shift + P på Mac.

Hur kan du spåras när du är privat?

Andra än några viktiga saker att tänka på när du är i inkognito eller privat läge, bör du också vara medveten om att de flesta av riskerna med att spåras kvar som de är. Det finns olika faktorer som kan avslöja din identitet och online-aktiviteter.

Annan övervakningsprogramvara på din enhet

Många gånger har datorn eller skrivbordet du använder olika övervakningsprogram som föräldrakontrollprogram eller keyloggers. På grund av närvaron av sådan programvara störs din integritet fortfarande. Det beror på att de spårar alla dina aktiviteter även om du använder inkognitoläge.

Ditt institut som kontor eller skola kan också använda sådan programvara för att övervaka dina aktiviteter antingen personen är i den vanliga webbläsaren eller i ett inkognitoläge.

IP-adress tilldelad av ISP

Det mest sårbara elementet eller risken för din integritet är en IP-adress tilldelad av din Internetleverantör. Individens IP-adress är unik och skiljer sig från andra genom vilka dina aktiviteter är synliga för din IPS. Dessutom kan webbsidorna du besöker veta att från vilken plats personen kommer till webbplatsen som bara beror på din IP.

Tillägg och plug-ins

Webbläsartillägg som används för att förbättra webbläsarens egenskaper och användning är också ett element som visar dina online-aktiviteter. Till exempel tillåter Adobe Flash cookie-lagring till Adobe Flash även när en användare är på inkognito också.

Sista ord

Incognito är ett utmärkt sätt att njuta av privat surfning, men det är nödvändigt att komma ihåg att det verkar inte säkert att det verkar säkert. Det är bättre att veta vad innebär inkognito och hur den fungerar.

Om du vill ha ett helt privat och säkert internet utan riskerna för en exponerad IP-adress eller någon annan fara än en VPN är ett bra alternativ att överväga.