Slik krypterer du en mappe – fil i Windows OS (guide)

[ware_item id=33][/ware_item]

Når vi sier at vi må "passordbeskytte" en mappe eller fil, faktisk, viser vi til fil- og mappekryptering som ikke kan nås av noen uautorisert tilgang uten riktig passord. Denne guiden er nyttig for de som vanligvis spør om hvordan du kan kryptere en mappe eller fil i Windows OS?


Kryptering er nødvendig for alle enheter som er koblet til internett eller andre eksterne enheter som USB-flash-stasjoner, som de oftere enn ikke betyr for å manipulere og stjele dine personlige data. Denne guiden viser forskjellige måter å kryptere filer og mapper på.

Bruk kryptert arkiv

Gode ​​gamle Windows XP tillot å opprette en kryptert fil med .zip-forlengelse. Men etter utgivelsen av windows 7, kan vi bare trekke ut .zip-filen i stedet for å opprette en, i det minste ikke en passordbeskyttet.

For å få denne funksjonaliteten i Windows 7 og videre, kan du installere en tredjeparts gratis krypteringsprogramvare som 7-Zip med 256-bit mappekryptering og avansert funksjonalitet.

fil- og mappekryptering

Etter at du er ferdig med å installere 7-zip, kan du opprette zip-arkiv enten ved å åpne programmet og klikke "Legg til" -knappen eller ved å høyreklikke på filen og mappen du vil kryptere og velge “Legg til arkiv” fra 7-zip-menyen.

Slik krypterer du Office-dokumenter

Microsoft office lar deg gjøre det kryptere dokumenter, presentasjoner og arbeidsbøker med passord. Microsoft Office fra og med 2007 kommer med 128-biters AES-kryptering.

hvordan du krypterer et dokument

Du kan følge disse offisielle støttesidene til Microsoft Office 2007 & 2010 og 2013 og framover for fullstendig trinnvis veiledning.

Windows OS Innebygde alternativer for kryptering av filer og mapper

Windows OS har sine egne innebygde krypteringsfunksjoner BitLocker og EFS (Encrypting File System) for fil- og mappekryptering. Men dessverre er disse alternativene bare tilgjengelige i "Professional" og "Enterprise" versjoner.

BitLocker:

BitLocker lar en bruker kryptere hele volumet på en harddisk, inkludert USB-flash-stasjoner. Det krever imidlertid en Trusted Platform Module (TPM) på systemet ditt, en avansert krypteringsfunksjon innebygd i mikrochippen din.

disk kryptering

Hvis vinduene dine ikke støtter BitLocker-funksjonalitet, kan du bruke en alternativ programvare som heter VeraCrypt

VeraCrypt, etterfølger av TrueCrypt (siden det har sikkerhetsproblemer), fungerer på samme måte som BitLocker. Du kan bruke VeraCrypt - bortsett fra grunnleggende funksjonalitet som BitLocker - for å lage et lite kryptert virtuelt volum på harddisken for å legge dine personlige data i den.

Krypterende filsystem (EFS)

EFS tillater kryptering av filer og mapper som arkivene. Dette er det vanligste alternativet for mappekryptering som brukes av de fleste. Følg disse trinnene for å utføre filer og mappekryptering i forskjellige versjoner av Windows OS:

TIPS: Før du krypterer en fil eller mappe, må du opprette en sikkerhetskopi og skrive ned passordet i tilfelle du mister passordet eller mappen.

Windows XP (Home Edition)

  1. Velg mappen eller filen du vil passordbeskytte.
  2. Høyreklikk og velg “Egenskaper”.
  3. Klikk på "Deling" -fanen.
  4. Klikk på avmerkingsboksen “Gjør denne mappen privat”.
  5. Velg “Apply” og “Ok”

Hvis alternativet “Gjør denne mappen privat” er nedtonet, må du forsikre deg om at harddisken er formatert i NTFS filsystem i stedet for Fat32 filsystem. Du har rett til å endre slik fil eller mappe i brukerkontoen din.

Windows XP (Pro), 7, 8 og 10 utgaver

  1. Høyreklikk på mappen eller filen.
  2. Velg Egenskaper.
  3. I kategorien Generelt klikker du på Avansert-knappen.
  4. Klikk på Avkrysningsrute “Krypter innhold for å sikre data”.

Hvis alternativene "kryptert innhold for å sikre data" er nedtonet, må du forsikre deg om at du har "Professional" eller "Enterprise" -utgaver av Windows. Filsystemet ditt er formatert som NTFS, som det er en forutsetning for krypteringen.

Ting å huske

Husk alltid å ta sikkerhetskopi av filen eller mappen før du gjør den passordbeskyttet. Selv om den er kryptert betyr ikke det at den ikke kan slettes (med mindre krypteringsprogramvaren forhindrer den i å slette).

Lagre passordet ditt et annet sted på en fil eller notisbok, bare hvis du mistet det, vil du ha det skrevet. Ellers vil du miste dataene dine med mindre du bruker tid på å gjenopprette dem.

Det er ingen slik programvare som kan gi 100% sikkerhet. Det finnes mange programvare, verktøy og guider for hvordan du kan bryte kryptering på filer. Imidlertid beskytter krypteringsmetodene ovenfor ovenfor deg mot de fleste. Hvis dataene dine er mye viktige og sensitive, bør du velge kommersiell krypteringsprogramvare.