Kansion salaaminen – tiedosto Windows-käyttöjärjestelmässä (opas)

[ware_item id=33][/ware_item]

Kun sanomme, että kansion tai tiedoston on suojattava salasanalla, tarkoitamme itse asiassa tiedostojen ja kansioiden salaus johon ei pääse luvattomasti pääsyä ilman oikeaa salasanaa. Tämä opas on hyödyllinen niille, jotka yleensä kysyvät, kuinka salata kansio tai tiedosto Windows-käyttöjärjestelmässä?


Salaus on välttämätöntä kaikille Internet-yhteyteen kytketyille laitteille tai muille ulkoisille laitteille, kuten USB-muistitikkuille, koska ne ovat useimmiten keino käsitellä ja varastaa henkilökohtaisia ​​tietojasi. Tässä oppaassa luetellaan erilaisia ​​tapoja tiedostojen ja kansioiden salaamiseen.

Käytä salattuja arkistoja

Vanha hyvä Windows XP salli salatun tiedoston luomisen .zip-tunnisteella. Mutta Windows 7: n julkaisun jälkeen voimme purkaa vain .zip-tiedoston luomisen sijasta, ainakaan salasanalla suojaamattoman.

Saadaksesi tämä toiminnallisuus Windows 7: ssä ja sitä seuraavissa versioissa, voit asentaa kolmannen osapuolen ilmaisen salausohjelmiston, kuten 7-Zip, 256-bittinen kansiosalaus ja edistyneet toiminnot..

tiedostojen ja kansioiden salaus

Kun olet asentanut 7-zip-tiedoston, voit luoda ZIP-arkiston joko avaamalla ohjelman ja napsauttamalla "Lisätä" -painiketta tai napsauttamalla hiiren kakkospainikkeella tiedostoa ja kansiota, jonka haluat salata, ja valitsemalla "Lisää arkistoon" 7-zip-valikossa.

Kuinka salata Office-asiakirjat

Microsoftin toimisto antaa sinulle mahdollisuuden salaa asiakirjat, esitykset ja työkirjat salasanalla. Microsoftin toimistossa vuodesta 2007 lähtien, 128-bittinen AES-salaus.

kuinka salataan asiakirja

Voit seurata näitä Microsoft Office 2007: n virallisia tukisivuja & Vuosina 2010 ja 2013 alkaen täydellinen vaihe vaiheelta -opas.

Windows OS: n sisäänrakennetut tiedostojen ja kansioiden salausasetukset

Windows-käyttöjärjestelmässä on omat sisäänrakennetut salausominaisuudet BitLocker ja EFS (Encrypting File System) tiedostojen ja kansioiden salausta varten. Mutta valitettavasti nämä vaihtoehdot ovat saatavilla vain Professional- ja Enterprise-versioissa.

BitLocker:

BitLocker antaa käyttäjän salata koko kiintolevyaseman, mukaan lukien USB-muistitikut. Se vaatii kuitenkin järjestelmässäsi luotettavan käyttöjärjestelmämoduulin (TPM), edistyneen salausominaisuuden, joka on sisäänrakennettu mikrosirulle.

levyn salaus

Jos Windows ei tue BitLocker-toiminnallisuutta, voit käyttää vaihtoehtoista ohjelmistoa, nimeltään VeraCrypt

TrueCryptin seuraaja VeraCrypt (koska sillä on tietoturvaongelmia) toimii samalla tavalla kuin BitLocker. Voit käyttää VeraCryptia - perustoimintojen, kuten BitLocker, lisäksi - luomaan pienen salatun virtuaalisen taltion kiintolevyllesi laittaaksesi henkilökohtaiset tietosi siihen.

Salaava tiedostojärjestelmä (EFS)

EFS sallii tiedostojen ja kansioiden salauksen kuten arkistot. Tämä on yleisin kansioiden salauksen vaihtoehto, jota useimmat ihmiset käyttävät. Suorita tiedostojen ja kansioiden salaus Windows-käyttöjärjestelmän eri versioissa seuraavasti:

KÄRKI: Luo varmuuskopio ja kirjoita salasana muistiin ennen minkä tahansa tiedoston tai kansion salaamista, jos salasana tai kansio katoaa.

Windows XP (Home Edition)

  1. Valitse kansio tai tiedosto, jonka haluat suojata salasanalla.
  2. Napsauta hiiren kakkospainikkeella ja valitse ”Ominaisuudet”.
  3. Napsauta “Sharing” -välilehteä.
  4. Napsauta valintaruutua ”Tee tästä kansiosta yksityinen”.
  5. Valitse Käytä ja Ok

Jos ”Tee tästä kansiosta yksityinen” -vaihtoehto on harmaana, varmista, että kiintolevy on alustettu NTFS-tiedostojärjestelmässä Fat32-tiedostojärjestelmän sijasta. Sinulla on oikeus muokata tällaista tiedostoa tai kansiota käyttäjätililläsi.

Windows XP (Pro), 7, 8 ja 10 -versiot

  1. Napsauta hiiren kakkospainikkeella kansiota tai tiedostoa.
  2. Valitse Ominaisuudet.
  3. Napsauta Yleiset-välilehdessä Lisäasetukset-painiketta.
  4. Napsauta valintaruutua “Salaa sisältö tietojen suojaamiseksi”..

Jos ”salata sisältö tietojen suojaamiseksi” -asetukset ovat harmaita, varmista, että käytät Windowsin Professional- tai Enterprise-versioita. Tiedostojärjestelmäsi on alustettu NTFS-muodossa, koska se on salauksen edellytys.

Asiat muistettava

Muista aina varmuuskopioida tiedosto tai kansio ennen kuin suojaat sen salasanalla. Vaikka se on salattu, ei tarkoita sitä, että sitä ei voi poistaa (ellei salausohjelma estä sitä poistamasta).

Tallenna salasanasi muualle tiedostoon tai muistikirjaan. Jos kadotit sen, kirjoitat sen. Muuten menetät tietosi, ellet vie aikaa niiden palauttamiseen.

Ei ole sellaista ohjelmistoa, joka voisi tarjota 100% turvallisuuden. Tiedostojen salaus voidaan katkaista lukuisilla ohjelmistoilla, apuohjelmilla ja oppailla. Edellä luetellut salausmenetelmät suojaavat kuitenkin sinua suurimmalta osaltaan ihmisiä. Jos tietosi ovat paljon tärkeitä ja arkaluontoisia, sinun tulisi valita kaupallinen salausohjelmisto.