Adakah Itu Selamat & Layak Digunakan? Kajian VPN Surfshark

[ware_item id=33][/ware_item]

Dikemaskini 17 MAY 2019


Saya telah melayari sekitar untuk semakan semula sah tentang SurfShark VPN. Barang-barang biasa di seluruh Internet, harga, laman web, sokongan dan perkara-perkara seperti itu. Semua pengulas mengikuti atau mengumpul maklumat yang sama seperti pembekal mereka yang disebutkan di laman web.

baik ... ini tidak akan menjadi seperti kajian itu, saya membeli langganan tahunan dan melakukan beberapa ujian dengan kepakaran sendiri dan mengumpulkan hasil di bawah.

Anda boleh mengklik pada "pautan ujian parameter" untuk menatal ke bahagian ujian

ParameterFindingsStatus
Ujian Penyulitan Saya telah menemui protokol penyulitan ESP yang bagus. Baik
Ujian Dasar Log Dasar log mempunyai klausa yang bertentangan antara satu sama lain. Membingungkan
Ujian Leak DNS Tiada Kebocoran yang terdapat di dalam ujian. Baik
Ujian Leak IP Tiada kebocoran dalam seksyen IP Leak, bahkan dari webRTC. Baik
Ujian Kelajuan 10 percubaan ujian serentak mendapati keputusan yang sangat buruk. Sambungan yang lebih perlahan 65% Miskin
Ujian American Netflix Ia berfungsi dengan sempurna Baik
Ujian Torrent Ia berfungsi dengan torrenting juga Baik
Ujian pelan harga Berbanding dengan penyedia terkemuka lain, ia sangat murah. Mungkin kerana mereka dijual, menawarkan $ 1,99 / m pada rancangan 2 tahun Baik

Surfshark baru ke pasaran VPN, tetapi ia mendapat populariti yang pesat. Saya ingin tahu tentang kerja dan ciri-cirinya yang membiarkannya bertahan dalam persaingan yang sukar.

Untuk bermula dengan ulasan Surfshark VPN, mari kita lihat butiran umum.

Surfshark berpusat di British Virgin Islands dan mempunyai 50 lokasi server yang mana anda boleh memilih mana-mana pelayan dengan suis pelayan tanpa had. Mereka menuntut dasar tidak log tetapi percaya bahawa tuntutan VPN bukan idea yang baik.

Oleh itu, saya akan menghuraikan dasar privasi kemudian di dalam artikel di mana kita boleh menyusun dasar pembalakannya dengan lebih baik.

Untuk kajian Surfshark, saya telah memilih pelan satu bulan mereka bukan percubaan percuma kerana sukar untuk menilai ciri dan tahap kecekapan pada perkhidmatan percubaan percuma.

Mari mulakan!

Pengenalan sedikit tentang apa yang kelihatan dan berapa lama masa yang diperlukan untuk memulakan pelayaran internet dengan sambungan VPN Surfshark. Apabila anda memasuki surfshark VPN, ia secara automatik menghubungkan anda ke pelayan terdekat dari lokasi sebenar anda. Ia telah mengambil hanya beberapa saat untuk saya. Tetapi, saya menukar lokasi saya dari pilihan yang ada di bawah tetingkap pelayan. Itulah proses yang mudah.

Pelaburan SurfShark dan Pulangan Wang

Adakah Itu Selamat & Layak Digunakan? Kajian VPN Surfshark

Keselamatan dan wang adalah dua perkara yang kebanyakan orang melihat setiap produk yang mereka beli. Saya harus mengatakan bahawa mengenai wang anda mempunyai ruang yang fleksibel dengan VPN surfshark.

Dua perkara yang paling penting;

  • Mereka mempunyai satu tempoh percubaan percuma selama 7 hari.
  • Juga, Jaminan wang balik 30 hari tersedia jika anda telah memilih pelan apa pun.

Tetapi, pelan bulanan surfshark VPN kelihatan agak mahal untuk saya iaitu 11.95 USD. Berbanding dengan ini, pelan 1 tahun dan 2 tahun agak kos efektif.

  • Pelan 1 tahun untuk USD 71.88 total - bermakna 5.99 USD sebulan dan menjimatkan sehingga 50%
  • Pelan 2 tahun untuk USD 47.76 jumlah - bermakna 1.99 USD sebulan dan menjimatkan sehingga 83% (Perjanjian ini adalah eksklusif atas kod kupon "xmasholiday")

Satu lagi perkara yang saya sukai mengenai halaman harga surfshark ialah pilihan perubahan mata wang termasuk dolar AS, dolar Australia, China Yuan, dolar Kanada, Euro dan British pound.

Setiap pelan mempunyai ciri yang sama.

Pilihan pembayaran

Bersama dengan kaedah pembayaran konvensional, Surfshark VPN mempunyai cryptocurrency dan saluran PayPal untuk pembayaran wang yang selamat, dan anda harus memilih saluran ini untuk membeli VPN.

Adakah Itu Selamat & Layak Digunakan? Kajian VPN Surfshark

Apa Penyulitan Level SurfShark Menyediakan

Untuk butiran penyulitan, saya melakukan ujian penyulitan yang menguji kelemahan tersembunyi dalam penyulitan walaupun semuanya kelihatan sempurna dan selamat.

Untuk kajian keselamatan VPN surfshark, saya menggunakan perisian penyulitan Wireshark.

Berikut adalah hasilnya.

Tanpa Sambungan Surfshark:

Saya telah menggunakan perisian "Wireshark" untuk ujian penyulitan VPN. Mula-mula saya akan menunjukkan kepada anda hasil tanpa sambungan VPN supaya anda tahu, bagaimana maklumat yang tidak disenarai kelihatan seperti itu.

Adakah Itu Selamat & Layak Digunakan? Kajian VPN Surfshark

Anda dapat melihat maklumat tersebut boleh dibaca dan nama laman web mudah dibaca.

Dengan Surfshark VPN:

Adakah Itu Selamat & Layak Digunakan? Kajian VPN Surfshark

Keputusan enkripsi untuk Surfsahrk VPN adalah memuaskan. Anda dapat melihat bahawa maklumat yang kelihatan tanpa sambungan VPN tidak dapat dibaca. Saya telah melampirkan tangkapan skrin tunggal tetapi saya telah melihat semua maklumat pada masa ujian ini dan tiada apa-apa yang tidak disenarai (dibaca).

Sekiranya anda ingin menyemak penyulitan VPN, anda boleh mengikuti panduan ini.

Mari lihat butiran penyulitan am.

Protokol: Surfshark menyokong protokol IKEv2 pada aplikasi mudah alih dan Mac, sedangkan, pengguna Window seperti saya, boleh menggunakan protokol OpenVPN atau IKEv2. (Proses persediaan OpenVPN di sini)

Tahap Penyulitan: Mereka menggunakan penyulitan gred tentera AES 256-bit.

Pilihan protokol dengan VPN surfshark agak terhad jika kita membandingkannya dengan perkhidmatan VPN yang lain. Tetapi, bagi pengguna biasa seperti saya, OpenVPN cukup cekap.

Bersama dengan tetapan asas ini, pengguna mempunyai pilihan untuk menggunakan beberapa ciri keselamatan dan beberapa ciri keselamatan bersama dengan Surfshark VPN. Semasa menjalankan tinjauan VPN surfshark, saya perhatikan bahawa mereka telah mengiklankan perkhidmatan mereka dengan beberapa ciri baru dan kurang dilihat.

Penasaran?

Inilah huraian ciri-ciri ini.

Multihop: ini adalah nama lain yang digunakan untuk "rantai VPNs." Surfshark membolehkan anda membina rantaian ini supaya anda boleh mengelakkan sebarang kecacatan yang menjadikan VPN biasa tidak cekap atau terdedah.

Ia berfungsi agak seperti ini;

Peranti anda -> Pelayan VPN 1 -> Pelayan VPN 2 -> Internet

CleanWeb: Ia adalah penghalang yang menyekat iklan, pelacak, dan malware daripada mengganggu pelayaran internet anda.

Membunuh suis: ini bukan ciri baru kerana ia telah diperkenalkan oleh beberapa VPN yang popular tetapi, ia adalah ciri keselamatan penting dengan VPN.

Killswitch membantu mengekalkan penyulitan data dan mengelakkan kebocoran data melalui secara automatik melepaskan sambungan internet apabila sambungan VPN tiba-tiba jatuh.

Ulasan Privasi Surfshark VPN

Privasi bergantung kepada dua perkara;

  • Bidang kuasa
  • Dan dasar privasi VPN

Bidang kuasa

Dengan bidang kuasa, anda tidak boleh membuat tekaan yang sempurna mengenai privasi VPN.

Tetapi ya.

Bidang kuasa atau di mana VPN berasaskan boleh menjadi faktor penting untuk menilai tekanan dasar rasmi kerajaan atau lain-lain.

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, surfshark VPN yang berpangkalan di British Virgin Islands (BVI) adalah daripada 5-Mata dan juga kontrak 14-Mata. Walaupun hal ehwal negara, BVI entah bagaimana di bawah bidang kuasa dan kedaulatan kerajaan UK. Jadi, kita boleh mengandaikan bahawa kerajaan UK boleh menekankan perniagaan yang bekerja di BVI.

Tetapi, tidak ada undang-undang pengekalan data di BVI, dan istilah surfshark VPN tuntutan perkhidmatan bahawa semua pertikaian akan ditangani di mahkamah BVI.

Dasar Privasi

Saya biasanya tidak percaya tuntutan tidak log kerana apabila saya menggali dasar privasi, saya biasanya mencari klausa yang mengganggu.

Mari kita bersilang dasar privasi surfshark.

Melihat dua baris permulaan, ia mengembalikan. Mereka adalah, "Kami tidak mengumpul alamat IP, sejarah pelayaran, maklumat sesi, jalur lebar yang digunakan, cap waktu sambungan, trafik rangkaian, dan data lain yang serupa."

Adakah Itu Selamat & Layak Digunakan? Kajian VPN Surfshark

Tetapi!

Butiran terakhir mengecewakan saya. Berikut adalah beberapa contoh klausa dari dasar privasi mereka.

Mereka menyatakan bahawa mereka boleh memantau lalu lintas tanpa identiti peribadi yang bermaksud mereka menargetkan pengguna untuk iklan atau tujuan pemasaran.

Adakah Itu Selamat & Layak Digunakan? Kajian VPN Surfshark

Lebih mengecewakan adalah klausa ini,

"Apabila anda melawati Laman Web kami, kami juga boleh mengekalkan alamat IP anda, pengecam unik untuk komputer anda atau peranti capaian lain."

Mereka segera menyatakan bahawa mereka mengekalkan IP untuk penyelesaian masalah, memberikan anda kandungan mengikut keutamaan anda, dan membangunkan laman web mereka.

Tetapi penyimpanan storan bermakna, IDENTITY EXPOSED!

Adakah Itu Selamat & Layak Digunakan? Kajian VPN Surfshark

Di antara dasar privasi, terdapat klausa mengenai pihak ketiga dan pengiklan yang tidak begitu berkaitan seperti yang saya kini mendedahkan.

Mereka menyatakan bahawa mereka tidak berkongsi maklumat peribadi tetapi "Mereka boleh berkongsi maklumat jika mereka diperintahkan oleh mahkamah yang mempunyai bidang kuasa yang kompeten untuk melakukannya."

Adakah Itu Selamat & Layak Digunakan? Kajian VPN Surfshark

Ujian VPN: kebocoran DNS, kebocoran WebRTC, dan kebocoran IP

Kebanyakan VPN terdedah kepada kebocoran DNS, kebocoran WebRTC dan kebocoran IP yang akhirnya membongkar identiti anda.

Jadi!

Saya telah menjalankan semua ujian ini untuk kajian Surfshark VPN.

Berikut adalah hasilnya.

Ujian Leak DNS

Saya telah bersambung ke pelayan Amerika Syarikat ketika saya melakukan ujian kebocoran DNS. Keputusan menunjukkan Tiada DNS LEAK.

Adakah Itu Selamat & Layak Digunakan? Kajian VPN Surfshark

Ujian Leak IP

Ujian kebocoran IP dan ujian kebocoran WebRTC dilakukan pada masa yang sama. Sebaik sahaja alat itu dibuka, ia memaparkan alamat IP. Kerana IP ini sama dengan pelayan VPN saya, tidak ada kebocoran IP.

Adakah Itu Selamat & Layak Digunakan? Kajian VPN Surfshark

Untuk ujian WebRTC, saya menjalankan ujian dan kali ini juga, IP pelayan VPN saya telah ditunjukkan bermakna bahawa WebRTC tidak bocor.

Adakah Itu Selamat & Layak Digunakan? Kajian VPN Surfshark

Walaupun keputusan yang memuaskan, saya mencari ciri-ciri VPN surfshark untuk mengetahui perkara-perkara yang direka khas untuk isu-isu tersebut.

Perlindungan kebocoran DNS - tidak hadir

Perlindungan kebocoran IP (IPv6) - tidak hadir

Keputusan Ujian Kelajuan:

Saya telah menguji dua pelayan; kerana saya menggunakan sambungan 10 Mbps pada masa ini.

Tanpa VPN: Keputusan Ujian Kelajuan

Adakah Itu Selamat & Layak Digunakan? Kajian VPN Surfshark

Dengan sambungan VPN Surfshark:

Adakah Itu Selamat & Layak Digunakan? Kajian VPN Surfshark

Keputusan ini tidak memuaskan, tetapi saya harus menyebutkan satu perkara yang saya perhatikan; pelayan berhampiran lokasi sebenar saya sedikit lebih cepat daripada pelayan ini, tetapi kelajuan itu juga 50% kurang berbanding dengan kelajuan internet biasa saya / biasa.

Adakah Surfshark Bekerja Dengan American Netflix?

Terdapat populasi besar yang mempunyai satu-satunya tujuan sambungan VPN, dan itu untuk "menstrim dan membuka kunci US Netflix."

Itulah sebabnya tinjauan VPN surfshark akan kekal tidak lengkap jika saya telah meninggalkan ujian ini.

Ia sangat mengejutkan bagi saya bahawa VPN baru ini berfungsi nyahsekat pustaka Netflix AS. Tetapi, mungkin ini kerana mereka baru dan Netflix tidak cuba menyekat pelayan mereka.

Tetapi siapa yang peduli dengan alasan jika misi itu dicapai.

Adakah Itu Selamat & Layak Digunakan? Kajian VPN Surfshark

Torrenting: Kecekapan, Ciri dan Ujian Torrent

Torrenting memerlukan kelajuan, dan itu adalah di bawah purata dengan VPN surfshark. Tetapi, saya telah mengujinya, adakah VPN ini menyokong torrenting? Dan, adakah sambungan masih disulitkan semasa mengotorkan?

Adakah Itu Selamat & Layak Digunakan? Kajian VPN Surfshark

Surfshark menyebut di laman web mereka bahawa mereka membenarkan trafik P2P di banyak pelayan, tetapi mereka mengarahkan trafik P2P ke pelayan mereka yang terletak di Belanda.

Anyways!

Saya cuba menyerang dengan sambungan VPN surfshark dan bukan sahaja VPN bekerja untuk perkongsian fail P2P, tetapi ia juga memberikan kelajuan yang sangat baik yang saya tidak jangkakan. Di sini saya ingin menyebutkan bahawa, ciri Killswitch perlu didayakan semasa torrenting kerana sambungan VPN sebahagian besarnya jatuh sementara meresap.

Juga, pengguna android boleh mendayakan Terowong perpecahan untuk kelajuan yang lebih baik sambil mengerikan.

Terowong Split tersedia untuk pengguna Android Surfshark VPN. Dengan ciri ini, anda boleh memisahkan aplikasi data yang tidak penting / tidak sensitif daripada melewati saluran penyulitan. Ciri ini mengurangkan beban pada VPN yang menyebabkan kelajuan lebih pantas.

Torrent IP Leak Test

Ada kemungkinan bahawa VPN berfungsi hebat untuk perkongsian fail P2P tetapi membocorkan IP anda di latar belakang sambil menjengkelkan.

Jadi, saya telah menguji sambungan surfshark untuk kebocoran IP torrent.

Inilah hasilnya.

Adakah Itu Selamat & Layak Digunakan? Kajian VPN Surfshark

Alat ujian telah memuat turun pautan magnet dari klien uTorrent saya dan kemudian memaparkan hasilnya. Seperti yang anda dapat lihat, IP torrent yang dihasilkan adalah serupa dengan pelayan VPN saya yang terhubung, jadi ada Tiada Torrent IP bocor.

Sokongan pengguna

Sokongan pelanggan haruslah efisien dan cepat, tetapi ia datang setelah banyak aspek penting. Kerana, jika aspek VPN itu kuat, anda tidak memerlukan sokongan pelanggan terlalu kerap.

Mereka mempunyai sokongan sembang langsung yang cepat apabila saya menyemak mereka dengan soalan.

Satu lagi perkara yang menjadi sokongan pelanggan ialah struktur laman web, dan anda mesti memikirkan mengapa.

Jawapannya mudah.

Banyak kali anda dapat melepaskan kerumitan untuk menghubungi sokongan pelanggan apabila masalah anda mempunyai penyelesaian mudah dalam blog, panduan, atau Soalan Lazim laman web.

Saya dapati laman web surfshark memuaskan mengenai maklumat yang mereka berikan kepada pembaca. Juga, blog dan Soalan Lazim ditulis dalam bahasa mudah dengan arahan mudah.

Apa yang Menganggap Pengurang Mengenai Surfshark?

Tinjauan Reddit adalah perkara kedua yang saya pertimbangkan dan percaya selepas pengalaman saya sendiri mengenai peninjauan VPN.

Berikut adalah komen yang saya lihat ketika mencari pertanyaan surfshark di Reddit.

Kad

Kad

Saya tidak berniat untuk berkongsi semua komen kerana mereka begitu banyak. Tetapi, saya memilih komen ini kerana saya tidak boleh menguji surfshark VPN sendiri. Terdapat beberapa VPN yang bekerja di China dan jika surfshark benar-benar bekerja di China, ia adalah tambahan.

Kad

Terdapat beberapa komen negatif juga.

Kad

Kerana saya telah mengalami merepotkan diri saya dan juga saya telah melihat tuduhan menyokong tuduhan pada Surfshark VPN, jadi saya akan bercanggah dengan komen ini.

Pandangan keseluruhan adalah positif selepas membaca kebanyakan ulasan mengenai Reddit.