Ali lahko sledite VPN-ju? Pa ugotovimo

[ware_item id=33][/ware_item]

Navidezno zasebno omrežje (VPN) je samo po sebi orodje za zasebnost, ki ima dolg seznam funkcij, ki jih mnogi poznajo. Vendar obstajajo vprašanja glede pristnosti VPN in skrbi, ali je mogoče VPN izslediti ali ne?


Zaupanje vsem VPN-jem v današnji dobi ni dobra ideja. To je zato, ker; obstaja veliko zlonamernih subjektov, ki bi lahko priljubljenost VPN uporabili za virulenten namen in tudi tehnike snopinga postajajo napredne.

V tem članku bomo razpravljali o nekaterih glavnih razlogih

Ali VPN-ji delujejo v vsakem primeru?

VPN uporablja načelo šifriranja in zakrivanja IP za zagotovitev varne povezave med napravo in strežnikom VPN. Vsi podatki o uporabnikih so šifrirani s tuneliranjem VPN in se pošiljajo na internet, kar preprečuje zlonamerne dejavnosti zaradi vohunjenja podatkov.

Zaradi teh funkcij VPN se uporablja iz več razlogov, kot so deblokiranje spletnega mesta, varno hranjenje torrentov, izogibanje dušenju ponudnika internetnih storitev, ohranjanje varnosti med javnim Wi-Fi in drugi razlogi.

Anonimnost ne pomeni, da postane vaša dejavnost nevidna, vendar je ni mogoče zaslediti pri vas. Na primer, vaše torrenting je vidno vsem, vključno z vašim ponudnikom internetnih storitev, vendar ga lahko vidijo z napačnim IPN naslovom VPN in nihče ne more izslediti vašega resničnega naslova IP, če vaš VPN deluje dobro..

Na žalost obstajajo nekatere pomanjkljivosti, zaradi katerih bo vaš pravi naslov IP viden tudi s povezavo VPN. Če ste predhodno iskali podrobnosti VPN, potem se morda zavedate teh pomanjkljivosti, če ne, pa je to kratek pogled na to.

IP puščanje

Puščanje IP se zgodi zaradi več razlogov, toda pri VPN-ju vam pušča IP predvsem zaradi zahtev DNS. Večina naprav ima privzeto nastavitev strežnika DNS ISP, prek katerega se obdelujejo vse internetne zahteve DNS in internetni ponudnik lahko spremlja vse uporabniške aktivnosti.

Ko pa je povezan VPN, spremeni nastavitve DNS naprave v anonimne strežnike DNS VPN. S takšnimi nastavitvami je zagotovljeno, da spletno mesto, do katerega dostopate, in vaš internetni ponudnik ne poznata vašega resničnega naslova IP.

Na žalost se včasih nastavitve vaše naprave povrnejo na privzete DNS strežnike DNS v prisotnosti VPN-ja in ostanejo prezrte. Tako bo vaš pravi naslov IP viden pri internetnem ponudniku in spletnih subjektih.

Obstaja veliko razlogov za razveljavitev privzetih nastavitev DNS, vendar bi se lahko VPN z zaščito pred uhajanjem DNS izognil tej težavi s stalnim nadzorom, ali vsako zahtevo DNS izdela DNS VPN ali ne.

Ta vrsta puščanja je znana tudi kot puščanje DNS.

WebRTC puščanje

Puščanje WebRTC ni napaka VPN, vendar bi lahko vaš IP videl v prisotnosti ponudnika VPN, zato ga lahko zasledite.

Gre za razmeroma novo funkcijo brskalnika, ki pomaga v komunikaciji v realnem času brez dodane razširitve ali vtičnika. Delovanje in pojav WebRTC je nekoliko zapleten, pa tudi globok, o čemer lahko podrobneje preberete tukaj.

Kljub temu je treba vedeti, da lahko spletno mesto izkoristi funkcijo WebRTC za dostop do podrobnosti IP s strežnika STUN z uporabo preprostega skripta. Strežnik STUN uporablja tudi VPN za prevajanje lokalnega naslova IP na nov javni IP naslov in obratno. S tem postopkom strežnik STUN ustvari tabelo, ki vsebuje javni IP na osnovi VPN, kot tudi dejanski naslov IP v prisotnosti VPN. Zato bi lahko s pomočjo JavaScript te zahteve uporabili lokalni in javni IP-naslov uporabnika.

Tudi ta funkcija je privzeto omogočena v večini priljubljenih brskalnikov, kot so Chrome, Firefox in Opera. Tako nehote puščate svoj IP naslov v prisotnosti VPN-ja.

Kdo vas lahko izsledi, ko ste povezani z omrežjem VPN

Zgornji primeri možnosti uhajanja IP in možnosti sledenja so, ko VPN nekje primanjkuje. Vendar pa obstajajo nekateri vidiki sledenja VPN, ki jih kot uporabnik VPN pogosto zanemarimo.

Skoraj vsi ponudniki VPN prodajajo stališče, da so popolnoma varni in varni z ničelno politiko beleženja. Žal takšne trditve storitve VPN ni mogoče razbrati ali potrditi. Ni ponudnika VPN, ki ne bi shranil niti enega kosa podatkov, vendar je pomembno vedeti vrsto in količino shranjenih podatkov..

VPN-ji večinoma navajajo, da ne vodijo dnevnikov in v svoji politiki zasebnosti navajajo podrobnosti podatkov, ki jih hranijo. Prav tako takšne klavzule ohranjajo nejasne, zato jih večina uporabnikov zanemarja.

Ponudniki VPN beležijo spletno aktivnost uporabnika, čas prijave in odjave. Prav tako hranijo naslove IP in trajanje brskanja bi lahko bilo več kot tisto, kar bi bilo treba shraniti. Vendar pa je po njihovem mnenju razlog za beleženje podrobnosti o uporabniku v izboljšanju uporabniške izkušnje. Prav tako je treba zagotoviti, da se ne izvajajo nobene nezakonite dejavnosti. Je pa gotovo, da bodo shranjene informacije ostale samo pri ponudniku VPN?

Agencije za nadzor, kot je NSA, lahko prisilijo upravljanje VPN, da jim posreduje podatke o uporabniku. Zato nekatere ugledne storitve VPN ne vodijo dnevnikov, da bi izpraznile možnosti tako privlačnih.

Kako lahko zmanjšate možnosti sledenja VPN

Možnosti sledenja VPN lahko zmanjšate z nekaj premisleki, preden izberete storitev VP.

  • Oglejte si domačo državo VPN-ja

Preden izberete zasebno zasebno omrežje, preverite stran »O nas« ali informacije v zvezi z omrežjem VPN. Pomembno je poznavanje domače države ponudnika. Zato, ker lokacija določa zakone o zasebnosti, ki bi lahko ponudnika prisilili v prihodnosti.

  • Natančno preberite pravilnik o zasebnosti VPN-ja

Pred izbiro je zelo pomembno prebrati podrobnosti o zasebnosti VPN-ja. Storitev VPN, ki skrbi za uporabnikovo zasebnost, mora biti pravilnik jasen in preprost, kar je lahko razumljivo.  

Zakoniti ponudniki VPN hranijo čim manj podatkov. Na primer, lahko zahtevajo samo ime, e-poštni naslov, podatke o plačilu in naslov za izstavitev računa. To storijo tako, da lahko nadaljujejo z naročnino na VPN. Prav tako v svoji politiki zasebnosti jasno navajajo, da ne bi beležili uporabnikovega IP naslova, časov povezave in uporabe pasovne širine..

  • Ne pozabite uporabiti dodatna orodja za zasebnost, da preverite učinkovitost VPN

Pri drugem celotnem seznamu pred opravilom morate izkoristiti dodatna orodja za zasebnost. S tem lahko preverite, ali vas spremljajo v prisotnosti VPN ali ne. Orodja, kot so test DNS, test puščanja IP in test tesnjenja WebRTC, bi vam lahko zagotovili podrobnosti o uspešnosti VPN-ja.

Zaključne besede

Vsak, ki skrbi za svojo zasebnost in učinkovitost VPN, mora imeti vprašanje, ali je mogoče VPN izslediti ali ne?

Zveren odgovor na to je pritrdilen, mogoče je zaslediti VPN. Obstajajo številni VPN-ji in zelo malo je verodostojnih skupaj z uglednimi lastnostmi. Ponudnik VPN je lahko kadar koli videl podatke in promet uporabnika. Tako morate zaupati obljubam VPN-ja.

VPN-ji so dobri na več načinov, vendar nič ni popolno. Zato ne pozabite preveriti zgoraj omenjenih podrobnosti, preden izberete ponudnika VPN.

David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me