Bagaimana untuk Semak sama ada VPN anda Sebenarnya Disulitkan

[ware_item id=33][/ware_item]

Rangkaian Persendirian Maya (VPN) mempunyai fungsi utama untuk melindungi privasi pengguna dan menyediakan keselamatan kepada data mereka. Walau bagaimanapun, jika sambungan VPN anda tidak cekap untuk menyulitkan trafik data anda daripada apa manfaat yang anda terima melaluinya?


VPN adalah teknologi yang melindungi data pengguna dari mata pengintip seperti penggodam, agensi kerajaan, dan ISP. Melalui mengaburkan IP dan perlindungan DNS pengguna tetap tanpa nama semasa pelayaran web.

Alamat IP bertanda membantu anda memintas sekatan laman web dan mengelakkan kemungkinan data anda dikesan oleh mana-mana pihak ketiga. Sedangkan, alamat IP sebenar anda diberikan oleh penyedia internet anda di mana lokasi dan lalu lintas web anda diketahui oleh ISP. Sebagai contoh, anda telah melihat mesej paparan seperti "maaf, video ini tidak tersedia di negara anda" atau penafian yang sama ketika mengakses kandungan video. Ini kerana IP sebenar anda mendedahkan lokasi anda dan anda tidak dapat melihat kandungan yang disekat ke rantau anda.

Cara Bypass Throttling ISP | Hentikan Pemantauan ISP Dengan Kemudahan

Inilah sebabnya mengapa VPN mendapat perhatian yang luar biasa dan luar biasa, namun kenaikan yang besar dilihat dalam pengguna VPN. Tetapi malangnya, ramai individu yang baru dalam teknologi ini dan tidak menyedari risiko keselamatan yang boleh dimiliki oleh VPN.

Di mana VPN Boleh Memiliki Kerentanan

Kesilapan baru-baru ini yang dapat mengurangkan keselamatan melalui penyulitan penyulitan VPN adalah yang kebanyakan orang tidak menyedari. Laman jauh mengambil manfaat daripada ciri WebRTC pelayar, terbina dalam hampir semua penyemak imbas.

Panduan Penyulitan VPN: Dan Bagaimana Ia Berfungsi?

Ini dapat membantu mendedahkan alamat IP pengguna sebenar walaupun mereka mempunyai perkhidmatan VPN yang disambungkan ke peranti mereka. Walaupun laman web tidak menggunakan teknik ini sehingga sekarang tetapi tidak akan digunakan oleh laman web seperti Netflix, Hulu dan lain-lain yang dengan penuh semangat mencari jalan untuk menghalang pengguna VPN daripada mengakses perkhidmatan mereka.

Butiran terperinci VPN, seperti lokasi sebenar anda dan penyedia internet boleh digambarkan melalui beberapa baris kod. Kerentanan WebRTC adalah isu berasaskan web tetapi ia boleh menjejaskan aplikasi yang boleh menyebabkan laman web. Entiti snooping seperti Kerajaan, ISP, Pemasar dan lain-lain boleh menjejaki trafik data dan sejarah pelayaran web anda.

Oleh itu, anda perlu menyemak sambungan VPN anda dan melaksanakan langkah-langkah privasi untuk mengelakkan sekatan secara tiba-tiba untuk perkhidmatan kegemaran anda seperti BitTorrent, Netflix, atau apa-apa kandungan streaming dan pelayaran yang lain.

Cara Semak Alat Penyulitan Lalu Lintas Anda

Ujian keselamatan VPN boleh dijalankan melalui alat ujian yang berbeza untuk memastikan sambungan VPN yang sempurna berfungsi dan selamat. Teknik yang disebutkan adalah yang akan mengambil masa beberapa minit dan sangat mudah untuk diikuti. Walau bagaimanapun, mereka boleh melindungi anda dari kecurian data yang melampau, pengintipan ISP, pengawasan kerajaan dan ancaman siber.

1 - Ujian Leak DNS

Untuk menganalisis kebocoran DNS, anda perlu melawat Ujian Leak DNS yang akan mengesahkan masalah bocoran sambungan sambungan anda dalam beberapa saat. Pertama, lakukan ujian tanpa mengaktifkan sambungan VPN dan tuliskan alamat IP dan butiran lokasi anda.

Sekarang, aktifkan perkhidmatan VPN anda dan pergi ke laman web untuk melakukan ujian semula. Hasil yang dipaparkan harus mengandungi alamat IP palsu yang diberikan kepada Anda oleh penyedia VPN dan lokasi harus diubah sesuai dengan server VPN yang terhubung Anda. Sedangkan, jika butiran sebelumnya anda sama dengan yang mempunyai sambungan VPN daripada DNS anda bocor.

2 - Ujian Alamat IP P2P Torrent

P2P torrenting adalah sebab yang paling popular di mana pengguna memilih perkhidmatan VPN untuk tetap tanpa nama. Walau bagaimanapun, jika nama tidak dikenali anda tidak selamat melalui VPN tertentu daripada apa manfaatnya menggunakannya. Oleh itu, sangat penting bagi anda menjalankan ujian IP P2P torrent.

ujian ipleak adalah aplikasi yang cekap yang dapat memberikan anda cek IP torrent cepat. Di bawah aplikasi, anda mempunyai ujian IP cek torrent yang mana anda perlu memuat turun fail torrent ujian pada klien P2P anda. Selepas memuat turun, buka dan analisa butiran alamat IP yang terkandung. Jika ia memaparkan alamat IP dan DNS sebenar anda maka perkhidmatan VPN anda telah disalahgunakan dan anda tidak selamat.

3 - Ujian Alamat IP

Anda harus menyemak alamat IP anda melalui melawat whatismyipaddress.com. Di sini juga jika anda mendapat maklumat yang serupa dengan alamat IP dan lokasi sebenar anda daripada sambungan VPN anda mungkin mengandungi kelemahan.

Bagaimanapun, untuk menjalankan ujian alamat IP lanjutan, pergi ke Ujian Leak IP. Aplikasi ini akan membantu anda menganalisis prestasi VPN anda untuk Java dan Flash yang akan memberitahu bahawa mereka dilindungi atau bocor maklumat DNS sebenar anda.

Inilah Tutorial YouTube

Cara Semak Trafik VPN Telah Disulitkan Atau Tidak

Untuk memeriksa sambungan VPN pada peranti anda, terdapat cara mudah yang boleh anda menilai kinerja penyulitan pembekal VPN anda.

Menganalisis Data Encryption pada PC

  • Pertama, muat turun perisian percuma seperti WIRESHARK dan pasangkannya ke dalam peranti anda.

Bagaimana untuk Semak sama ada VPN anda Sebenarnya Disulitkan

  • Untuk memulakan proses analisis data anda perlu mengetahui halaman web yang tidak selamat. Sebagai contoh, laman web yang anda pilih tidak harus mengandungi 'HTTPS'Di alamat web. Halaman web yang selamat akan membuat anda sukar untuk mengetahui kerentanan penyulitan.
  • Sekarang buka WIRESHARK dan klik "Tangkap"Pilihan yang dipaparkan di bahagian atas halaman yang dipaparkan. Selepas itu "pilihan".

Bagaimana untuk Semak sama ada VPN anda Sebenarnya Disulitkan

Bagaimana untuk Semak sama ada VPN anda Sebenarnya Disulitkan

  • Ini akan membawa anda ke menu yang berbeza dengan perkara yang sama seperti sebelumnya.
  • Klik pada "Ethernet"Di mana anda boleh melihat alamat IP penghala anda atau IP tetap jika anda tidak berada di belakang penghala.

Bagaimana untuk Semak sama ada VPN anda Sebenarnya Disulitkan

  • Sekarang tekan "mulakan"Butang dan muat semula halaman web yang telah anda buka ke PC anda. Menjalankan proses tambah semula secepat mungkin.

Bagaimana untuk Semak sama ada VPN anda Sebenarnya Disulitkan

  • Memukul Butang Palang Merah yang dipaparkan di bahagian atas "Menangkap dari Ethernet"Tab untuk menghentikan senarai panjang menangkap hasil yang tidak perlu.

Bagaimana untuk Semak sama ada VPN anda Sebenarnya Disulitkan

Dari senarai keputusan yang ditangkap, anda akan melihatnya Protokol seksyen yang mempunyai pelbagai hasil protokol seperti DNS, TCP, HTTPS, dan lain-lain.

Bagaimana untuk Semak sama ada VPN anda Sebenarnya Disulitkan

  • Sekarang, klik pada tangkapan yang berbeza satu demi satu dan anda akan melihat banyak perkara yang boleh dibaca seperti nama halaman web, dalam teks yang muncul di bawah.

Bagaimana untuk Semak sama ada VPN anda Sebenarnya Disulitkan

Inilah hasilnya apabila anda tidak dihubungkan dengan penyedia VPN, bagaimanapun, untuk memeriksa prestasi VPN anda; anda perlu menjalankan proses sebelumnya sekali lagi selepas menghidupkan sambungan VPN dalam peranti anda. Sedangkan anda perlu memberi beberapa saat untuk VPN anda untuk sambungan yang betul.

Selepas menjalankan proses penangkapan, semak protokol dari senarai yang dipaparkan. Untuk VPN bekerja yang cekap, semua protokol hendaklah 'UDP'. Juga, klik tangkapan harus memaparkan kandungan yang tidak boleh dibaca. Sekiranya tidak demikian, penyulitan VPN anda menyalahkan dan anda harus mempertimbangkan penyedia tulen.

Bagaimana untuk Semak sama ada VPN anda Sebenarnya Disulitkan

Bagaimana untuk Semak sama ada VPN anda Sebenarnya Disulitkan

Tutorial Video

Bagaimana Melindungi Terhadap Isu-Isu tersebut

Anda boleh menjadi mangsa mudah bagi penggodam dan individu dengan niat jahat jika anda menggunakan perkhidmatan VPN yang tidak cekap dan tidak dilindungi. Kebanyakan individu tidak menyedari kelemahan WebRTC yang boleh menjangkiti mana-mana VPN.

Oleh itu, pengguna yang bijak mesti memeriksa perkhidmatan VPN mereka dan harus mengikuti langkah-langkah untuk mengelakkan risiko kerentanan. Berikut adalah beberapa tip yang paling mudah yang boleh anda ikuti dengan segera untuk melindungi diri anda.

Lumpuhkan WebRTC dalam Penyemak Imbas Anda

Jika anda telah menyaksikan ujian dan mereka telah bekerja ke pelayar anda daripada yang terjejas dan anda perlu membetulkan kelemahan secepat mungkin. Pelayar seperti Chrome, Firefox dan Opera dan yang berdasarkannya, kebanyakannya membolehkan WebRTC secara lalai. Sedangkan, Internet Explorer dan Safari tidak berfungsi dengan cara yang sama sehingga anda terutamanya menghidupkan WebRTC.

Orang akan berfikir untuk menukar penyemak imbas mereka untuk mendapatkan yang tidak diaktifkan oleh WebRTC. Walau bagaimanapun, langkah pencegahan untuk penyemak imbas anda yang sedia ada kurang memakan masa dan lebih mudah. Juga, pengguna penyemak imbas popular ini tidak suka menukar penyemak imbas mereka.

  • Untuk Chrome dan Opera, pasangkan Extension Store Chrome Store ScriptSafe ke penyemak imbas anda. Ini juga boleh dipasang dalam penyemak imbas Opera dan akan melumpuhkan WebRTC dalam penyemak imbas anda.
  • Untuk Firefox, anda boleh memilih antara dua opsyen, sama ada memasang Lumpuhkan WebRTC tambahan dari Mozilla Add-ons atau anda boleh mematikan WebRTC terus dari tetapan penyemak imbas anda.

Buka tab dalam pelayar Firefox anda dan pergi ke "about: config" di bar URL. Kini, cari dan tetapkan "media.peerconnection.enabled" kepada palsu.

Lumpuhkan WebRTC pada Firefox, Chrome dan Opera - 2018 Dikemaskini

Walau bagaimanapun, sambungan privasi yang cekap seperti Adblock, PrivacyBadger, dan Disconnect boleh membantu menentang tingkah laku tersebut. Walaupun ini tidak dapat menghentikan WebRTC tetapi pasti akan mengemas kini anda untuk menyekat WebRTC dalam masa terdekat.

Kesimpulannya

Kebanyakan perkhidmatan VPN memberikan tempoh percubaan kepada pengguna untuk memeriksa sama ada VPN adalah cekap dan boleh memberikan privasi yang mencukupi kepada data mereka atau tidak. Oleh itu, lebih baik untuk memeriksa prestasi VPN dengan melaksanakan alat-alat ini sebelum mempertimbangkannya.

Beberapa minit pelaburan saya boleh menyelamatkan anda daripada kehilangan wang dan yang paling penting adalah data sensitif anda dari para pengintip.