Boleh ISP Lihat Trafik VPN? Mari cari

[ware_item id=33][/ware_item]

Bagaimana jika anda mengetahui bahawa Penyedia Perkhidmatan Internet anda (ISP) bukan sahaja dapat menjejaki aktiviti dalam talian anda tetapi mereka juga boleh menjual sejarah internet anda kepada pihak ketiga. Penawar tertinggi untuk sejarah penyemakan imbas akan diserahkan dengan maklumat itu oleh ISP.


Bagaimana Menyembunyikan Sejarah Pelayar dari ISP - Katakan Tidak kepada Pengawasan 2018

Itulah kebenaran yang benar tentang yang mana Warga AS dihadapkan. Oleh itu, sejumlah orang yang luar biasa bergerak ke arah alat privasi berkesan, VPN. Sama ada ia dibayar atau VPN percuma, fluks besar telah dilaporkan dalam carian VPN mengikut Google Trends.

Grafik yang dibangkitkan pada tahap lebih daripada lima tahun rekod carian VPN juga menunjukkan bahawa ramai orang yang tidak mengetahui teknologi juga memerlukannya untuk diri mereka sendiri. Tetapi, mesti ada pemikiran pertama dalam kebanyakan mereka bahawa apa yang saya isp melihat apabila saya menggunakan VPN?

Bolehkah ISP anda melihat VPN anda??

Perkhidmatan VPN dikenali sebagai alat yang mewujudkan sambungan selamat dan terenkripsi antara peranti anda yang anda mengakses internet dan pelayan peribadi. Maklumat yang disulitkan yang diterima oleh ISP anda akan dihantar melalui pelayan VPN yang anda disambungkan. Ini menghalang lalu lintas anda untuk ditemui atau dijejaki oleh mana-mana pihak ketiga termasuk ISP anda.

Tetapi, persoalannya ialah ISP boleh melihat VPN?

Jawapan untuk kebimbangan ini ialah ya ISP dapat melihat bahawa anda disambungkan ke VPN tetapi mereka tidak dapat memecahkan maklumat penyemakan imbas anda.

Ini bermakna bahawa VPN menukarkan lalu lintas anda ke dalam bentuk yang disulitkan yang tidak ada apa-apa tetapi maklumat tidak dapat dikenal pasti. Oleh itu, ia mengelakkan isu-isu dan risiko yang dikesan oleh Penyedia Internet serta mengekalkannya daripada menjual sejarah penyemakan imbas anda.

Juga, IP yang diperuntukkan kepada pengguna internet oleh ISP mereka bukanlah yang dipaparkan kepada penyedia internet apabila pengguna disambungkan ke VPN. Pelayan VPN mempunyai alamat IPnya sendiri yang diberikan oleh ISP, yang bermaksud apa yang ISP anda lihat apabila anda menggunakan VPN hanyalah pengguna yang sedang melayari internet. Oleh itu, identiti anda atau aktiviti penyemakan tidak diketahui.

Apakah kekurangan VPN yang dapat bertahan yang membuatkan data anda kelihatan kepada ISP?

Kebanyakan pakar dan penganalisis keselamatan meramalkan bahawa VPN juga boleh mengandungi kekurangan keselamatan. Konsep ini dibentangkan kerana hakikat bahawa lalu lintas pengguna VPN tersedia kepada penyedia VPN yang juga boleh menggunakannya pada bila-bila masa. Meskipun begitu, banyak perkhidmatan VPN dengan jelas menyatakan mempunyai peraturan pembalakan kosong dalam dasar privasi mereka.

VPN yang betul boleh melindungi anda terhadap banyak risiko termasuk pengawasan kerajaan, serangan penggodaman, dan yang paling penting menjejaki ISP dan menjual sejarah anda. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kekurangan yang VPN tidak cekap boleh mengandungi.

Bagaimana untuk Semak sama ada VPN anda Sebenarnya Disulitkan

Kebanyakan orang tidak menyedari tentang kecacatan yang baru ditemui yang dapat mengurangkan kecekapan keselamatan VPN melalui penyulitan enkripsinya. Teknik yang dikenali sebagai WebRTC terbina dalam hampir semua penyemak imbas dan boleh digunakan oleh tapak terpencil.

Selain itu, VPN yang disambungkan ke peranti anda tidak dapat menyekat wahyu IP anda jika tapak web menggunakan teknologi ini dengan cekap. Walaupun banyak laman web tidak menyedari pendekatan ini tetapi ia adalah pemikiran yang kuat bahawa laman web seperti Netflix dan Hulu yang sudah bekerja keras untuk menyekat pengguna VPN, boleh menggunakannya dalam masa terdekat.

Uji untuk Semak Prestasi VPN

Seperti diberitahu sebelumnya, teknik dan kekurangan keselamatan biasa yang hadir dalam VPN biasa atau kadang-kadang dalam perkhidmatan VPN yang popular mungkin berisiko untuk privasi data anda. Oleh itu, kami telah mengeluarkan beberapa alat ujian yang mudah dan responsif yang membolehkan anda menyemak kredibiliti pembekal VPN anda. Alat ini akan memberi anda idea yang lebih luas tentang apa yang ISP anda lihat apabila anda menggunakan VPN.

Ujian Leak DNS

Sistem nama domain atau DNS mengubah bentuk laman web yang boleh dibaca manusia seperti Beencrypted.com, ke dalam Alamat Protokol Internet berangka. Kebanyakannya, VPN mengubah DNS ISP yang telah dikonfigurasikan sebelumnya di mana ISP boleh memantau semua aktiviti penyemakan imbas anda.

Pertama, anda harus memastikan dari tetapan DNS anda dikonfigurasi ke DNS VPN apabila anda disambungkan ke perkhidmatan.

Dengan laman web ujian, VPNInsights.com anda boleh menganalisis Kebocoran DNS. Perhatikan DNS ISP anda sementara VPN dinyahdayakan dan periksa alamat IP dan lokasi seperti yang dipaparkan oleh tapak ujian. Sekarang menjalankan prosedur yang sama selepas menyambung ke VPN, yang kini harus menunjukkan alamat IP dan lokasi IP yang berbeza mengikut VPN anda.

Perkataan Akhir; Perkara Yang Perlu Diingat supaya dapat meminimumkan maklumat ISP yang dapat dilihat

Kebimbangan umum yang kebanyakan pakar keselamatan hadir ialah anda tidak boleh mengetahui realiti di sebalik perkhidmatan VPN. Tidak ada cara untuk memikirkan apa yang VPN lakukan dengan data pelanggan mereka dan sangat sukar untuk mengetahui penyedia VPN yang terkenal di kalangan ramai.

Cara mudah untuk risiko privasi sedemikian adalah untuk mengelakkan perkhidmatan VPN percuma kerana mereka lebih cenderung untuk menggunakan cara alternatif untuk mendapatkan keuntungan. Juga, berhati-hati semasa memilih VPN berbayar dan baca dasar privasi mereka dengan berhati-hati.

Ini semua akan meminimumkan kebimbangan anda mengenai apa yang ISP saya lihat ketika saya menggunakan VPN dan ISP tidak akan dapat menjejaki anda aktiviti browsing.