Bolehkah Anda Menjejaki Dengan VPN? Mari cari

[ware_item id=33][/ware_item]

Rangkaian Peribadi Maya (VPN) sendiri adalah alat privasi yang mempunyai senarai panjang ciri yang diketahui ramai. Walau bagaimanapun, terdapat pertanyaan mengenai kesahihan VPN dan keprihatinan yang boleh dikesan oleh VPN atau tidak?


Mempercayai setiap VPN di era sekarang bukan idea yang baik. Ini adalah kerana; terdapat banyak entiti yang berniat jahat yang boleh menggunakan populariti VPN untuk tujuan yang ganas dan juga teknik pengintipan menjadi maju.

Dalam artikel ini, kita akan membincangkan beberapa sebab utama yang ada

Adakah VPN Bekerja dalam Setiap Kes?

VPN menggunakan prinsip penyulitan dan IP mengaburi untuk menyediakan sambungan selamat antara peranti dan pelayan VPN. Semua data pengguna disulitkan melalui terowong VPN dan dihantar ke internet yang menghalang aktiviti berniat jahat akibat pengintipan data.

Disebabkan ciri-ciri VPN ini, ia digunakan untuk pelbagai sebab seperti pembongkaran laman web, menjengkelkan yang selamat, melangkaui pendakian ISP, kekal selamat semasa berada di Wi-Fi awam, dan sebab-sebab lain.

Ketidakpaanan tidak bermakna bahawa aktiviti anda menjadi tidak kelihatan, namun ia tidak dapat dikesan kembali kepada anda. Sebagai contoh, torrenting anda kelihatan kepada sesiapa sahaja termasuk ISP anda tetapi mereka dapat melihatnya dengan alamat IP VPN palsu dan tiada siapa yang boleh mengesan kembali alamat IP sebenar anda jika VPN anda berfungsi dengan baik.

Malangnya, terdapat kelemahan tertentu yang boleh menjadikan alamat IP sebenar anda dapat dilihat walaupun dengan sambungan VPN. Jika anda pernah mencari butiran VPN maka anda mungkin menyedari kelemahan-kelemahan ini dan jika tidak, di sini adalah pandangan pantas.

IP Leak

Kebocoran IP berlaku kerana banyak sebab tetapi dengan VPN kebocoran IP anda terutama disebabkan oleh permintaan DNS. Kebanyakan peranti mempunyai tetapan lalai pelayan DNS ISP di mana semua permintaan DNS internet diproses dan penyedia internet dapat memantau semua aktiviti pengguna.

Walau bagaimanapun, apabila VPN disambung, ia mengubah tetapan DNS peranti ke pelayan DNS VPN tanpa nama. Melalui tetapan sedemikian, ia pasti bahawa laman web yang anda akses serta pembekal internet anda tetap tidak menyedari alamat IP sebenar anda.

Malangnya, kadang-kadang tetapan peranti anda kembali kepada pelayan DNS ISP lalai dengan kehadiran VPN dan ia tetap diabaikan. Ini menjadikan alamat IP sebenar anda kelihatan kepada penyedia internet dan kepada entiti dalam talian.

Terdapat banyak sebab untuk mengembalikan tetapan lalai DNS, namun VPN dengan perlindungan kebocoran DNS dapat mengelakkan masalah ini dengan pemantauan berterusan bahawa setiap permintaan DNS dihasilkan oleh DNS VPN atau tidak.

Jenis kebocoran ini juga dikenali sebagai kebocoran DNS.

WebRTC Leak

Kebocoran WebRTC bukan kesalahan VPN, tetapi dapat membuat IP Anda terlihat di hadapan penyedia VPN, dan Anda dapat mengesan.

Ia adalah ciri penyemak imbas yang agak baru yang membantu dalam komunikasi masa nyata tanpa sambungan tambahan atau pemalam. Kerja dan fenomena WebRTC agak rumit dan mendalam yang anda dapat terperinci di sini.

Walau bagaimanapun, perkara utama yang perlu diketahui ialah laman web boleh memanfaatkan ciri WebRTC untuk mengakses butiran IP dari pelayan STUN, menggunakan skrip mudah. Pelayan STUN juga digunakan oleh VPN untuk menterjemahkan alamat IP tempatan ke alamat IP awam yang baru dan sebaliknya. Melalui prosedur ini, pelayan STUN mewujudkan jadual yang mengandungi IP awam berasaskan VPN serta alamat IP pengguna yang sebenar di hadapan VPN. Oleh itu, dengan bantuan JavaScript, permintaan ini boleh digunakan untuk mendapatkan alamat IP tempatan dan awam pengguna.

Juga, ciri ini didayakan lalai dalam kebanyakan pelayar popular seperti Chrome, Firefox, dan Opera. Itulah bagaimana anda secara tidak sengaja membocorkan alamat IP anda dengan kehadiran VPN.

Siapa yang Boleh Melacak Anda Semasa Bersambung ke VPN

Contoh-contoh kebocoran IP dan kemungkinan mengesan adalah apabila VPN tidak mempunyai tempat. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa aspek pengesanan VPN yang sering kita abaikan sebagai pengguna VPN.

Hampir semua penyedia VPN menjual titik bahawa mereka benar-benar selamat dan selamat dengan dasar pembalakan kosong. Malangnya, tidak ada cara untuk memikirkan atau mengesahkan tuntutan tersebut dari perkhidmatan VPN. Tidak ada penyedia VPN yang tidak menyimpan sekeping data tetapi penting untuk mengetahui jenis dan jumlah data yang disimpan.

VPN kebanyakannya menyatakan bahawa mereka tidak menyimpan log dan seterusnya dalam dasar privasi mereka menyatakan butiran data yang mereka simpan. Juga, mereka menyimpan fasal-fasal yang samar-samar dan oleh itu, kebanyakan pengguna mengabaikannya.

Penyedia VPN yang melayari aktiviti web pengguna, log masuk dan log keluar masa. Mereka juga menyimpan alamat IP dan tempoh pelayaran boleh lebih daripada apa yang perlu disimpan. Bagaimanapun, menurut mereka, alasan di sebalik butiran pengguna pembalakan adalah untuk meningkatkan pengalaman pelanggan. Juga, untuk memastikan bahawa tiada kegiatan haram sedang dijalankan. Tetapi, adalah pasti bahawa maklumat yang dikekalkan akan kekal dengan penyedia VPN sahaja?

Agensi pengawasan seperti NSA dapat memaksa manajemen VPN untuk memberi mereka informasi pengguna. Itulah sebabnya beberapa perkhidmatan VPN yang bereputasi tidak menyimpan log untuk menghilangkan kemungkinan yang menarik.

Bagaimana Anda Boleh Kurangkan Peluang Penjejakan VPN

Kemungkinan pengesanan VPN dapat dikurangkan melalui beberapa pertimbangan sebelum memilih perkhidmatan VP.

  • Semak Laman Utama Negara VPN

Sebelum memilih VPN untuk diri sendiri, anda perlu menyemak halaman "Mengenai kami" atau maklumat mengenai VPN. Mengetahui negara pembekal adalah penting. Ia adalah kerana lokasi menentukan undang-undang privasi yang boleh memaksa pembekal di masa hadapan.

  • Mesti membaca dasar privasi VPN dengan berhati-hati

Sangat penting untuk membaca butiran dasar privasi VPN sebelum memilihnya. Perkhidmatan VPN yang peduli tentang privasi pengguna, memastikan dasar dan jelas yang mudah difahami.  

Pembekal VPN yang sah menyimpan data sebanyak mungkin. Sebagai contoh, mereka hanya boleh menuntut nama, alamat e-mel, data pembayaran, dan alamat pengebilan. Mereka melakukan ini supaya mereka dapat meneruskan langganan VPN. Juga, mereka menyebut dengan jelas dalam dasar privasi mereka bahawa mereka tidak akan log alamat IP pengguna, masa sambungan, dan penggunaan bandwidth.

  • Ingat untuk menggunakan alat privasi tambahan untuk memeriksa keberkesanan VPN

Dengan keseluruhan senarai pra-buat yang lain, anda harus mengambil bantuan alat privasi tambahan. Dengan berbuat demikian, anda boleh menyemak sama ada anda dikesan dalam kehadiran VPN atau tidak. Alat seperti ujian DNS, ujian kebocoran IP, dan ujian kebocoran WebRTC dapat memberi anda maklumat mengenai prestasi VPN.

Perkataan Akhir

Sesiapa yang prihatin terhadap privasi mereka dan keberkesanan VPN mesti mempunyai soalan yang, boleh VPN dikesan atau tidak?

Jawapan yang setia untuk ini adalah ya, VPN dapat dikesan. Terdapat banyak VPN di luar sana dan sangat sedikit yang autentik bersama dengan ciri-ciri yang bereputasi. Pembekal VPN boleh melihat data dan lalu lintas pengguna pada bila-bila masa. Oleh itu, anda perlu mempercayai janji-janji yang dibuat oleh VPN.

VPN baik dalam banyak cara tetapi tiada apa yang sempurna. Oleh itu, jangan lupa periksa butiran yang dinyatakan di atas sebelum memilih pembekal VPN.