I2P срещу TOR срещу VPN срещу прокси кой е по-сигурен?

[ware_item id=33][/ware_item]

Инструментите за сигурност като I2P, Tor, VPN и Proxy са най-предпочитаните в епохата на такива проблеми с поверителността. Всички те предоставят повече или по-малко еднакви функции за сигурност с различна интензивност. Tor VS VPN ви дава отговор, че можете да скриете IP адреса си, Деблокирате ограничени уебсайтове и криптира вашия трафик чрез двете техники.


Докато I2P VS Proxy ви дава отговор, че можете да скриете своя IP адрес и да сърфирате в мрежата анонимно.

Съществуват обаче определени условия, които правят всички тях по-различни един от друг и правят едно от тях за предпочитане пред другото. Тук бихме посочили различията в маркирането между Tor и VPN, I2P и Proxy, което улеснява самите читатели да решат този с по-ефективна производителност.

Как работят всички тези технологии!

Не всички потребители на Интернет са запознати с моделите на работа на Tor, VPN, I2P и Proxy. Чрез разбирането на това би било лесно за читателите да разберат предимствата и недостатъците, които са разгледани по-нататък в статията. Онези, които са запознати с функциите им, обаче, могат да прескачат през него и да прескачат секцията, обясняваща Tor VS VPN и I2P VS Proxy.

TOR (мрежа TOR)

Tor е софтуер, който ви позволява да сърфирате в интернет анонимно. Без никакви такси се изтегля от интернет. Браузърът Tor работи по различен начин от VPN. Данните криптират с различни възли. Трите сървъра или възли, запазени между вашата връзка и определеното местоположение, за да осигурят по-добра анонимност.

С всеки преминаващ възел данните криптират. Като има предвид, че възлите, до които се прехвърлят данни, са наясно с местоположението, до което ще прехвърлят данните, и от мястото, където идва. Следователно целият маршрут, произходът на данните и местоназначението на тези данни остават анонимни.

I2P срещу TOR срещу VPN срещу прокси кой е по-сигурен? Релейната верига на мрежата Tor се нулира след всеки 10 минути. По този начин вашето предишно действие проследява лесно.

I2P срещу TOR срещу VPN срещу прокси кой е по-сигурен?

Възлите работят от различни доброволци, поради което по-големият брой доброволци прави мрежата по-ефективна.

I2P срещу TOR срещу VPN срещу прокси кой е по-сигурен?

Следователно е трудно дори NSA да деанонимизира потребител на Tor чрез свързване на веригата с началната точка. Tor също спира да се промъква средни мъже, като проследяване на доставчика на интернет или други кибер-гони със злонамерени намерения.

Като има предвид, че вашите данни са изложени на риск от уязвимост, когато достигнат до последния сървър, където се извършва декриптирането. Оператор на предишния сървър може да прочете цялата тази информация и да я използва за всякаква такава злонамерена цел. Следователно, трябва да използвате HTTPS, докато изпращате личните си данни, така че да останат криптирани.

VPN (виртуална частна мрежа)

VPN мрежите са много известен термин за интернет потребителите в сегашната епоха. Технологията за сигурност, която получава огромно признание и внимание, е виртуална частна мрежа (VPN) поради някои от нейните стабилни функции за поверителност.

Вашият интернет трафик криптира чрез сървър. Например, ако посещавате уебсайт, докато се свързвате с VPN услуга, то първо ще премине към сървър, а след това към уеб страницата. Този процес на криптиране осигурява много предимства за вашата сигурност на данните.

Шифроването на трафика означава, че човек между вас и сървъра не може да получи вашите данни. Когато интернет доставчик или което и да е друго лице гледа надолу към криптираните данни, това се показва като неподходящ жонглиран текст, който е неразпознаваем.

Също така, VPN услуга ви позволява да преодолеете гео ограниченията чрез процеса на криптиране. Например, ако присъствате в Пекин и VPN сървърът, към който се свързвате, е в САЩ. Тогава сайтът, който посещавате, ще ви смята за жител на Съединените щати. Следователно можете да предавате поточно съдържание, блокирано или ограничено в Пекин и е достъпно за гражданите на САЩ като Netflix, HULU и т.н..

Използването на VPN обаче прави вашите данни видими за VPN сървърите, за които повечето VPN доставчици претендират за своята политика за нулева регистрация. Но никога не знаете, че това е истинско обещание или не и дали тази политика ще остане същата и в бъдеще. Така че VPN може също да разкрие вашите данни, особено на държавните участници, които е по-вероятно да принудят доставчиците на VPN да нарушат правилото си.

I2P анонимна мрежа

Проектът I2P или Невидим Интернет е разширена анонимизираща мрежа. Той се изгражда чрез използване на Java на подобни основания като Tor. I2P на практика е интернет в рамките на интернет.

Ако се свържете с тази мрежа, можете бързо да изпращате имейли, да сърфирате в уебсайтове, можете да използвате софтуер за блогове и форуми, хостове на уебсайтове, да се възползвате от деливизирано съхранение на файлове, да се отдадете на анонимен чат в реално време и много други. Освен това можете удобно да разглеждате отворената мрежа анонимно.

Както другите мрежи за анонимизиране, I2P дори не се опитва да предостави анонимност, скривайки създателя на някаква комуникация, но не и получателя. Колегите използват I2P, за да комуникират помежду си анонимно. В тази мрежа подателят и получателят са неразпознаваеми не само един за друг, но и за трети страни.

Набор от възли или рутери прави I2P мрежата. Той също така съдържа множество еднопосочни входящи и изходящи виртуални пътеки. Криптографът знае всеки възел. Възлите комуникират помежду си чрез съществуващи транспортни механизми като TCP, UDP, който преминава няколко масажи.

Клиентските приложения имат местоназначение или криптографски идентификатор, който позволява да се изпращат и получават съобщения. Клиентите са свободни да се свържат с всеки рутер и да одобрят временния лизинг на някои тунели. Тези тунели се използват за предаване и приемане на сигнали от мрежата.

I2P притежава своята вътрешна база данни за разпространение на маршрути и твърдо свързване с информацията.

I2P мрежата предлага няколко предимства на потребителите. Той споделя файлове с по-бърза скорост. Освен това няма атаки във времето и Човекът в средната атака. Но също така налага и определени рискове. I2P мрежата не гарантира анонимност, когато го използвате публично.

Освен това, той работи перфектно, когато се използва в правилните спецификации. Мрежата I2P не работи на типичния потребител със система Window или Mac. Можете да използвате операционната система Linus, за да потвърдите полезна анонимност.

Прокси услуга

Проксито е като шлюз между потребителя и интернет. Той действа като посредник сървър, който разделя крайните потребители от уебсайта, в който сърфират. Прокси предлага различни нива на сигурност, поверителност и функционалност според вашите нужди, употреба или политика на организация.

Когато използвате прокси услуга, данните за интернет трафик преминават през прокси сървъра, за да адресират вашата заявка. Заявката, която върнахме на същия прокси сървър. По-късно прокси сървърът продължава данните, получени от уебсайта.

Прокси сървърът не е нищо друго освен компютър в интернет. IP адресът вече е известен на вашия компютър.

Уеб заявката първо преминава към прокси сървъра. По-късно прокси сървърът от ваше име прави заявка за уеб. Освен това прокси сървърът събира отговора от уеб сървъра и препраща данните от уеб страниците. По този начин виждате страницата в браузъра си.

Трябва да се помни, че когато прокси сървърът препраща уеб заявката, е възможно той да промени промени в данните ви и да ви предостави информацията, която предполагате да видите.

Прокси сървърът може да промени вашия IP адрес. Той крие IP адреса, но не е в състояние да криптира данни. Също така, прокси сървърът може да блокира достъпа до конкретни уеб страници в зависимост от техния IP адрес.

Tor VS VPN: Каква е основната разлика

Със същата основна функционалност, която е анонимност, и двете технологии за сигурност са ефективни при различни обстоятелства. Освен това използването на VPN и Tor се различава един от друг.

За стрийминг: Tor VS VPN

За целта на потока искате да заобиколите гео ограниченията. Повечето страни поставят тези ограничения върху съдържанието на други нации. Tor VS VPN за такава употреба е еднакъв в осигуряването на анонимност, но най-важното при поточно съдържание е скоростта. Следователно е очевидно решение, че VPN има предимство пред Tor по отношение на скоростта.

Много от потребителите на Tor се оплакват от изключително бавна скорост, което е изключително досадно за хората, които гледат съдържание. Предаването на съдържание със слаба скорост е влошаващо за хората, особено когато популярното съдържание като Netflix, Hulu, HBO и други са масивни поточни канали.

Tor VS VPN с цел анонимност

Ако се нуждаете от високо ниво на анонимност от браузъра Tor, може да бъде по-добрият вариант в сравнение с VPN. Поради много възли и различни мрежи, за държавните участници като правителства и правоприлагащи органи е трудно да проследят произхода на данните.

Torrenting чрез Tor VS VPN

Torrenting е акт, който има строги правила в повечето страни. Те са трудни за разбиране за повечето от хората. Въпреки това, използвайки технологии като Tor и VPN, можете спокойно да правите изтегляния на торенти и споделяне на P2P файлове.

Но въпросът тук е, че сред VPN и Tor кой е по-ефективен, докато се търкаля. Тежкото медийно съдържание като HD филми отнема много време за изтегляне. Tor е сравнително бавна услуга, което отнема повече време, тъй като се състои от много възли. Следователно, торентите могат да бъдат както по-бързи, така и сигурни с VPN услуга.

Кое е по-добро за поверителност & Сигурност

Откроихме много аспекти, в които един има предимство пред други. Но с нетърпение очакваме цялостното впечатление, генерирано от тези аспекти на Tor и VPN. Може да се каже, че Tor е по-добре да се използва, когато искате анонимно сърфиране. Въпреки това VPN служи с много функции като подправяне на гео ограничения, анонимност, торент, по-бърз стрийминг и сигурност от хакери.

Въпреки това се препоръчва да изберете най-добрите VPN услуги, на които се доверяват интернет потребителите и са ефективни за техните услуги.

I2P VS прокси: каква е основната разлика:

Както I2P, така и прокси осигурява анонимност на потребителите при различни обстоятелства. Тези разлики се обсъждат по-долу:

За стрийминг: I2P VS прокси:

Потокът е свързан със скоростта. Проксито работи с много по-бърза скорост от I2P. Ако използвате прокси сървър, няма шанс вашата интернет връзка да се забави, но I2P работи с по-ниска скорост и следователно не е добър вариант за стрийминг.

Ако трябва да изберете между I2P и Proxy за стрийминг, тогава се препоръчва да използвате Proxy сървър.

I2P VS прокси: анонимност Цел:

Както I2P, така и прокси осигурява различни нива на анонимност на потребителите. Ако искате да сърфирате в мрежата анонимно, скривайки истинския си IP адрес, тогава можете да отидете с Proxy. Ако обаче искате да сърфирате в Dark Web или друга частна мрежа анонимно, тогава трябва да изберете I2P мрежата.

Кое е по-добро за поверителност и сигурност:

И двата инструмента осигуряват различни нива на поверителност и сигурност.

Прокси сървърът не предлага средство за криптиране, но ефективно скрива IP адреса на потребителите. I2P ефективно криптира данните от интернет трафика, но не успява да кодира мрежовата активност.

Следователно, Proxy осигурява поверителност и сигурност по отношение на скриване на реалния IP адрес, докато I2P осигурява сигурност чрез криптиране на данните.

Кое е по-добро за поточно предаване

VPN е по-добра опция от Tor, Proxy и I2P. VPN услугата рядко се забавя и по този начин е известна най-добре за стрийминг.

Tor работи с изключително бавна скорост, поради която данните небрежно се отскачат от много възли, всеки от които може да присъства навсякъде по света. Следователно използването на Tor е болезнено, тъй като скоростта е бавна и отнема много време за поточно предаване.

Докато I2P работи малко по-бързо от Tor. Tor е пълен с неразкрити услуги, много от които са много по-бързи от еквивалентите на базата на Tor. Прокси сървърът обаче не забавя интернет. Но това може да накара интернет връзката да се почувства по-бавна, така че е по-добър вариант от Tor и I2P, но не по-добър от VPN.

Кой от тях осигурява по-добра анонимност:

Ако вашата основна грижа е свързана само за да скриете истинския си IP адрес, тогава трябва да отидете с прокси услуга.

Ако обаче искате частен достъп до някои скрити услуги и техники за съобщения в разпределената мрежа от връстници, трябва да изберете I2P.

Ако искате да шифровате целия си интернет трафик и също така не искате да правите компромиси със скоростта. По този начин VPN е най-добрият вариант за анонимност. Но ако искате да получите достъп до частни сайтове и тъмна мрежа, тогава трябва да се съберете до скоростта и да изберете Tor.

Кой от тях осигурява по-добра сигурност и поверителност:

Всички те осигуряват по-добра сигурност и поверителност по някакъв начин или по друг начин с някои вариации.

VPN защитава поверителността на потребителите чрез скриване на IP адреса и криптиране на интернет трафика. Съществуват обаче различни безплатни VPN доставчици, които не винаги осигуряват сигурност и поверителност на потребителите.

По същия начин I2P също защитава поверителността, докато не го използвате при редовно уеб сърфиране. Той криптира данните, но не криптира мрежовата активност на системата.

Tor осигурява по-добра сигурност и поверителност във всички аспекти. Докато използвате Tor, никой няма да ви идентифицира никъде. Докато proxy също просто крие IP адреса, което означава, че нивото на защита не е толкова добро, колкото това на Tor.

Надяваме се, че сега сте напълно наясно с основните разлики между Tor Vs VPN и I2P Vs Proxy и можете да решите кой инструмент е най-сигурният.