Можете ли да бъдете проследени с VPN? Нека разберем

[ware_item id=33][/ware_item]

Виртуалната частна мрежа (VPN) сама по себе си е инструмент за поверителност, който има дълъг списък от функции, които са известни на мнозина. Съществуват обаче въпроси относно автентичността на VPN и притесненията дали VPN може да бъде проследен или не?


Доверието на всеки VPN в сегашната епоха не е добра идея. Това е така, защото; има много злонамерени образувания, които биха могли да използват популярността на VPN за вирулентна цел, а също и техниките за проследяване се усъвършенстват.

В тази статия ще обсъдим някои от основните причини, които има

Работят ли VPN за всеки случай?

VPN използва принципа на криптиране и IP скриване, за да осигури сигурна връзка между устройството и VPN сървъра. Всички потребителски данни се криптират чрез тунелиране на VPN и се изпращат до интернет, което предотвратява злонамерената дейност поради проникване на данни.

Поради тези VPN функции, той се използва по много причини, като деблокиране на уебсайтове, сигурни торенти, заобикаляне на дросела на ISP, оставане сигурно, докато сте на обществен Wi-Fi и други причини.

Анонимността не означава, че вашата дейност става невидима, но тя не може да бъде проследена до вас. Например, вашето торентиране е видимо за всеки, включително вашия интернет доставчик, но те могат да го видят с фалшив VPN IP адрес и никой не може да проследи до вашия истински IP адрес, ако вашият VPN работи добре.

За съжаление, има някои недостатъци, които могат да направят вашия истински IP адрес видим дори при VPN връзка. Ако по-рано сте търсили подробности за VPN, тогава може да сте наясно с тези недостатъци и ако не, ето го бърз поглед.

IP теч

Изтичането на IP възниква поради много причини, но с VPN ви изтича IP главно поради DNS заявки. Повечето устройства имат настройка по подразбиране на ISP DNS сървър, през който се обработват всички DNS заявки в интернет и интернет доставчикът е в състояние да следи цялата активност на потребителя.

Въпреки това, когато е свързан VPN, той променя настройките на DNS на устройството на анонимните VPN DNS сървъри. Чрез такива настройки се гарантира, че уебсайтът, до който осъществявате достъп, както и вашият интернет доставчик не са наясно с реалния ви IP адрес.

За съжаление, понякога настройките на вашето устройство се връщат обратно към стандартните DNS сървъри по подразбиране в присъствието на VPN и то остава игнорирано. Това прави вашият истински IP адрес видим за интернет доставчика и онлайн субектите.

Има много причини за възстановяване на настройките по подразбиране на DNS, но VPN с DNS защита срещу изтичане може да избегне този проблем при непрекъснато наблюдение дали всяка DNS заявка се произвежда от VPN DNS или не.

Този тип теч е известен още като теч на DNS.

WebRTC теч

Изтичането на WebRTC не е грешка в VPN, но може да направи вашия IP видим в присъствието на доставчик на VPN и можете да бъдете проследени.

Това е сравнително нова функция на браузъра, която помага в реално време за комуникация без добавено разширение или плъгин. Работата и явлението на WebRTC е малко сложно, както и дълбоко, което можете да получите подробно тук.

И все пак, основното нещо, което трябва да знаете, е, че уебсайтът може да се възползва от функцията WebRTC за достъп до IP детайли от STUN сървъра, използвайки прост скрипт. STUN сървърът се използва и от VPN за превеждане на локален IP адрес на нов публичен IP адрес и обратно. Чрез тази процедура STUN сървърът създава таблица, съдържаща публичен IP базиран на VPN, както и реалния IP адрес на потребителя в присъствието на VPN. Следователно, с помощта на JavaScript, тези заявки могат да бъдат използвани за получаване на местния и публичния IP адрес на потребителя.

Също така тази функция е активирана по подразбиране в повечето популярни браузъри като Chrome, Firefox и Opera. Ето как неволно изпускате своя IP адрес в присъствието на VPN.

Кой може да ви проследи, докато сте свързани с VPN

Горните примери за IP течове и възможности за проследяване са когато някъде липсва VPN. Съществуват обаче някои аспекти на VPN проследяването, които често пренебрегваме като VPN потребител.

Почти всички доставчици на VPN продават точката, че са напълно безопасни и сигурни с нулева политика за регистрация. За съжаление, няма начин да разберете или потвърдите подобно искане от VPN услуга. Няма доставчик на VPN, който да не съхранява нито една част от данните, но е важно да знаете вида и количеството на съхранените данни.

VPN най-често заявяват, че не водят регистрационни файлове и по-нататък в своята политика за поверителност посочват детайлите на данните, които съхраняват. Освен това те запазват неясни такива клаузи и затова повечето потребители ги пренебрегват.

VPN доставчици, регистриращи уеб активността на потребителя, времена за влизане и излизане. Те също запазват IP адресите и продължителността на сърфирането може да бъде повече от това, което трябва да се съхранява. Според тях причината за регистрирането на потребителските данни е да се подобри клиентското изживяване. Също така, за да се гарантира, че не се извършват незаконни действия. Но определено ли е, че запазената информация ще остане само с доставчик на VPN?

Агенциите за надзор като NSA могат да принудят управлението на VPN да им предостави потребителска информация. Ето защо някои реномирани VPN услуги не водят регистрационни файлове, за да изчезнат възможностите на такива убедителни.

Как бихте могли да намалите шансовете за проследяване на VPN

Възможностите за проследяване на VPN могат да бъдат намалени чрез някои съображения, преди да изберете VP услуга.

  • Вижте родината държава на VPN

Преди да изберете VPN за себе си, трябва да проверите страницата „За нас“ или информация относно VPN. Познаването на родината на доставчика е важно. Това е така, защото местоположението определя законите за поверителност, които биха могли да принудят доставчика в бъдеще.

  • Трябва да прочетете внимателно политиката за поверителност на VPN

Наистина е важно да прочетете подробностите на политиката за поверителност на VPN, преди да го изберете. VPN услугата, която се грижи за поверителността на потребителя, поддържа правилата ясна и проста, което е лесно разбираемо.  

Законните доставчици на VPN съхраняват възможно най-малко данни. Например, те могат да изискват само име, имейл адрес, данни за плащане и адрес за фактуриране. Те правят това, за да могат да продължат за VPN абонамент. Освен това те ясно споменават в своята политика за поверителност, че няма да регистрират IP адреса на потребителя, времето за връзка и използването на честотната лента..

  • Не забравяйте да използвате допълнителни инструменти за поверителност, за да проверите VPN ефикасността

С другия цял списък преди да направите, трябва да се възползвате от допълнителни инструменти за поверителност. По този начин можете да проверите дали се проследявате в присъствието на VPN или не. Инструменти като DNS тест, IP тест за теч и тест за теч на WebRTC могат да ви предоставят подробности за ефективността на VPN.

Заключителни думи

Всеки, който е загрижен за тяхната поверителност и ефикасност на VPN, трябва да има въпрос, може ли VPN да бъде проследен или не?

Лоялен отговор на това е да, може да се проследи VPN. Има много VPN-та там и много малко са автентични заедно с реномираните функции. Доставчикът на VPN може по всяко време да види данните и трафика на потребител. По този начин трябва да се доверите на обещанията, дадени от VPN.

VPN мрежите са добри по много начини, но нищо не е перфектно. Затова не забравяйте да проверите горепосочените подробности, преди да изберете доставчик на VPN.