Najboljših 7 najslabših točk varnosti VPN

[ware_item id=33][/ware_item]

Vaša VPN je varnostna mreža med vami in ostalim svetom. Ta plast varnosti je le tako močna kot storitve, aplikacije in operaterji, ki stojijo za njo. Obstaja dolg seznam načinov, kako lahko ogrozi varnost VPN; od puščanja DNS do zlonamerne programske opreme in vsak uporabnik VPN se mora zavedati, kako zaščititi svojo povezavo.


Vsak uporabnik VPN si mora prizadevati za popolno zasebnost interneta. Vse od lokacijskih podatkov do določenih brskalniških navad in celo vaše identitete je mogoče ugotoviti na odprti povezavi. Ohranjanje te ravni zasebnosti in varnosti uporabnika zahteva določeno skrbnost. Čeprav bi bilo lepo, če bi vam s preprosto naročnino na ponudnika VPN in povezavo na njihovo storitev zagotovili popolno varnost in anonimnost, pa je realnost manj optimistična.

V idealnem svetu bi bil vsak uporabnik VPN in njihov ponudnik popoln model najboljših varnostnih praks, ki bi lahko brez skrbi krmaril po zapletenem svetu omrežne varnosti. Kar zadeva varnost VPN, se večina odgovornosti za varno povezavo nanaša na uporabnika, bodisi s temeljitimi raziskavami pred izbiro ponudnika bodisi z vzdrževanjem lastnih močnih varnostnih praks pri vsakodnevni uporabi interneta..

Večino varnostnih pasti VPN povezave je mogoče odpraviti z malo časa in pozornosti do podrobnosti. Vedno se spomnite, da se varnost v katerem koli omrežju začne in konča pri samih uporabnikih. Za zaščito pred snago VPN lahko naredite več, kot si morda mislite!

1. Ranljivosti spletnih strani

Prvi vnos na tem seznamu se bo takoj oglasil kot enak nasvet, ki ste ga slišali od prvih dni interneta: Bodite previdni pri brskanju po internetu. To se morda zdi zdravorazumsko, toda ko imajo ljudje dodatno plast varnosti, kot je tista, ki jo zagotavlja VPN, je večja verjetnost, da bodo pri svojih dejavnostih neprevidni. To lahko povzroči težave na senčnih spletnih mestih z zlonamernimi nameni.

Ker ste povezani z omrežjem VPN, še ne pomeni, da imate zaščiteno steno z internetom. Še vedno je pomembno vedeti, katera spletna mesta so varna in katera ne. Če niste prepričani, ali je spletno mesto varno, ga ne obiščite. Obstaja več zelo cenjenih pregledov varnosti spletnih strani, ki bodo preverili, ali je spletno mesto varno in ugledno. Vaš računalnik se lahko še vedno okuži z zlonamerno programsko opremo ali virusom, ko ste povezani z omrežjem VPN!

Če želite biti zaščiteni, upoštevajte dobre prakse brskanja po internetu. Zelo redko je na uglednem spletnem mestu izpostavljena ranljivost, ki povzroči ogroženo stran. Edini način za boj proti temu je, da vaš brskalnik in operacijski sistem posodobite z najnovejšimi varnostnimi popravki. Priporočljivo je tudi izvajanje internetne varnosti ali protivirusne programske opreme, kar omogoča tudi požarni zid programske opreme vašega računalnika.

2. Ponudniki storitev

Ponudniki storitev za povezave VPN imajo različne oblike in velikosti. Medtem ko nekateri poskušajo zagotoviti svojo zasebnost in anonimnost na spletu, so lahko vedno varnejši, drugi pa so lahko bolj varni. Raziskovanje vašega ponudnika VPN je pomemben korak pri ohranjanju varnosti na internetu.

Tudi ponudniki z velikim ugledom in zgodovino storitev se lahko zelo razlikujejo v tem, kar zagotavljajo svojim strankam, vsak pa bo imel svoje prednosti in slabosti. Želeli boste preveriti, kako vsak ponudnik ravna z vašimi podatki, kakšni so njegovi pogoji storitve za hrambo podatkov in kaj so pokazali, ko počnejo zahteve za vaše podatke.

Večina tega, kar stori vaš ponudnik storitev, ko ste povezani, je zunaj vašega nadzora, zato je edino, kar lahko storite, da to ne bo šibka točka vaše varnosti VPN, izbrati pravi, ki ustreza vaše potrebe in ima močan ugled svojih strank.

3. Strežniki

Tako kot številka dve na tem seznamu igrajo strežniki za vašo VPN veliko vlogo pri varnosti vaše povezave, vendar so v veliki meri zunaj vašega neposrednega nadzora. To je še vedno lahko škodljiva šibka točka katere koli povezave VPN; kadar imate težave na obeh koncih povezave, se lahko zgodi, da se vaš VPN izpusti in se vrnete na običajni internet. Če obstajajo težave z varnostjo na strani strežnika, lahko to tudi ogrozi vašo anonimnost.

Najboljši način za boj proti temu je, da ponovno izberete temeljite raziskave, preden izberete ponudnika VPN. Poiščite dosledne preglede in vire drugih proizvajalcev, ki lahko preverijo čas delovanja strežnika. V programski opremi VPN lahko vklopite tudi funkcijo "kill-switch". Če izgubite povezavo s strežnikom VPN, bo aplikacija prekinila vašo internetno povezavo in zaščitila vašo zasebnost.

Kaj je VPN Kill Switch in kako deluje

4. Načini preverjanja pristnosti

Čudovito zapleten svet varnosti šifriranja je prav tako uporaben, saj je težko krmariti. Z več kot sedmimi različnimi protokoli za šifriranje in overjanje, ki so trenutno v uporabi, in številnimi drugimi, ki so že opuščeni ali pa vidijo več uporabnih niš, je razumevanje, kaj naredi protokol povezave varno, lahko nočna mora.

Trenutno je že znano, da je priljubljeni 128-bitni PPTP protokol enostavno izkoristiti. To je eden najhitrejših načinov preverjanja pristnosti, toda pokanje je verjetno naglo prisilno v dovolj majhnem oknu, da postane večino uporabnikov nezaželeno.

Druge metode ponujajo veliko varnejše povezave. OpenVPN trenutno nima znanih varnostnih ranljivosti in na splošno velja, da je najvarnejša izbira za varnostno previdnega uporabnika.

L2TP je enostavnejša alternativa OpenVPN in ga je mogoče hitro konfigurirati za delo z večino ponudnikov VPN. Ponuja visoko raven varnosti, vendar je tudi počasnejši od OpenVPN.

Na splošno se priporoča izogibanje protokolu PPTP. OpenVPN je verjetno najbolj varna možnost, ki odstrani vse šibke točke pri preverjanju pristnosti in šifriranja, vendar je pri nastavitvi lahko bolj kot L2TP.

5. Varnost uporabnika

Najšibkejša točka katerega koli omrežja je skoraj vedno končni uporabnik. To velja v širšem smislu, saj so varnostni strokovnjaki to govorili že leta. Ni nujno, da to velja za vas, vendar lahko z enostavnimi varnostnimi koraki pomagate varovati podatke in identiteto.

Gesla naj bodo varna, ne delite podatkov o svojem računu in uporabljajte zdravo pamet pri delovanju v internetu. Ta seznam 10 varnostnih nasvetov Berkeley doda še nekaj pomembnih praks, ki jih morate upoštevati.

6. Varnost gostiteljskega stroja

Povezava VPN je v bistvu neuporabna, če gostiteljski stroj že ogroža zlonamerna programska oprema. Če gostiteljski stroj že ima virus, ki lahko snema in sporoča informacije, bo v celoti zaobšel VPN. Zagotavljanje, da v vaši napravi ni nezaželene programske opreme, ki bi lahko povzročila škodo, je ključnega pomena pri ohranjanju varnosti.

Uporabite močno protivirusno programsko opremo in jo ne pozabite posodobiti.

7. Izdaje DNS

Puščanje DNS je pogost vzrok za anonimnost pri delovanju na VPN. To se zgodi, ko se lokalni DNS strežnik pinging namesto enega v bližini lokacije vašega VPN, kar potencialno razkrije, kje uporabnik dejansko je. Čeprav to danes ni tako pogosto, se to še vedno lahko zgodi z neko programsko opremo ali računalniki VPN.

Odboj DNS lahko preizkusite na različnih spletnih mestih. Če med povezavo z VPN pride do puščanja DNS, boste morda morali konfigurirati nastavitve, da bo vaša zasebnost ostala varna.

Orodja za testiranje uhajanja DNS - Orodja, ki zavajajoče uporabnike

Varnost VPN je odvisna od vas

Vaša zasebnost in varnost sta skoraj v celoti odvisna od vas. Tudi če zaostajate za VPN, morate sprejeti ukrepe za zagotovitev zaščite anonimnosti. Ne domnevajte, da je zakulisje VPN 100-odstotno ujemanje za varnostne težave. Vzemite si čas, da zagotovite, da delate pravilno, in ob vsaki povezavi z internetom ravnate dobro.

David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me