Ръководство за шифроване на VPN: И как работи 2019?

[ware_item id=33][/ware_item]

Шифроването е метод, използван за повишаване на сигурността и поверителността на данните или информацията, който е чувствителен за достъп от всеки случаен човек.


Шифроването е име на процеса, който конвертира действителните данни и информация в нечетлив и кодиран формат, който е защитен от ключ за криптиране, зададен само от оторизирания потребител.

Данните могат да бъдат декриптирани, когато упълномощеният потребител правилно въведе ключа. Има различни категории на криптиране като криптиране на файлове, пълно криптиране на диска, криптиране на устройството и VPN криптиране.

Киберпрестъпленията са много разпространени в наши дни, тъй като хакери, спамери и други снайперисти, включително правителствените агенции за сигурност и наблюдение, започнаха да използват висок клас технологии, за да получат достъп до вашата мрежа и да откраднат вашата чувствителна информация и данни.

Което не само вреди на вашето устройство физически, но е опасно и за вашата поверителна информация като данни за банкови сметки, информация за кредитна карта, частни разговори, снимки, видеоклипове и друга подобна информация. Никой никога не иска толкова чувствителни данни да са в грешни ръце.

Не е нужно да се притеснявате, тъй като има решение и за това, което се използва от милиони потребители по целия свят и това е криптиране на данни в Интернет. Как могат да бъдат кодирани интернет данните? Извършва се чрез инструмент, наречен Virtual Private Network (VPN) и VPN криптиране.

Какво е шифроване на VPN? И как работи?

Шифроването на VPN е процес, при който VPN крие вашите данни в кодиран формат, нечетим от всеки, който се опитва да прослушва вашите данни. VPN кодира данните, когато влезе, и преминава през тунела си, а след това го дешифрира от другия край, където VPN сървърът ви свързва към заявения уебсайт, междувременно чрез прехвърлянето всички ваши данни за вход се пазят сигурни и скрити от VPN криптиране.

Шифроване на VPN

Нека научим нещо за технологичните аспекти на VPN криптирането по-долу.

Различни видове VPN

VPN използва различни комбинации и техники за криптиране, които могат да бъдат лесно разбрани, когато знаете типовете VPN и протоколите, които използват за криптиране и сигурност.

Свързан въпрос за VPN

VPN от сайта към сайта

Офисите използват главно VPN от сайт към сайт, известен също като VPN от рутер към рутер. Фирмите често трябва да свързват един от своите офиси към друг офис дистанционно, като се поддържа поверителността и поверителността и това се постига чрез инсталиране на VPN от всеки сайт, който изгражда частен криптиран тунел и осигурява сигурна връзка между офисните клонове във всеки местоположение на света. Нарича се също VPN рутер към рутер, тъй като тук един рутер действа като VPN клиент, а другият служи като VPN сървър за осигуряване на сигурен и анонимен интернет в рамките на офисите, които са разположени на различни географски места.

VPN за отдалечен достъп

VPN за отдалечен достъп осигурява интернет връзката на потребителите си от разстояние чрез частната му мрежа. Използва се от домашни потребители и служители в офиса най-вече за свързване със сървъра на тяхната компания, когато пътувате далеч от офиса.

Той осигурява връзката с хората чрез създаване на защитен виртуален тунел между компютъра или устройството на потребителя и VPN сървъра и ги свързва към интернет със защитен криптиран тунел.

Този тип VPN обикновено се използва от домашните потребители, за да се отърват от гео ограниченията и да имат достъп до блокираните уебсайтове в техния регион, докато служителите в офиса го използват, когато искат достъп до сървъра на компанията от друго място.

Видове VPN протоколи

Нивото на поверителност и сигурност, което получавате от VPN, зависи от типа на протокола, който използва, за да защити вашите данни и поддържа поверителността. Има различни видове VPN протоколи, които се използват от доставчиците на VPN; всеки тип VPN протокол, споменат по-долу, осигурява различно ниво на сигурност, така че нека да ги разгледаме.

IPSec - Сигурност на интернет протокола

Internet Protocol Security или IPSec е най-разпространеният VPN протокол, използван от VPN от сайт към сайт, за да се гарантира безопасността на данните в IP мрежите, включително интернет. Той може да защити данни между рутер към рутер, защитна стена към рутера, десктоп към сървъра и десктоп към рутер.

Той използва главно два подпротокола: Encapsulated Security Payload (ESP) и Headent Header (AH), който инструктира пакетите данни, пътуващи през тунела. И двамата изпращат различни инструкции въз основа на кой тип пакети данни се прехвърлят през тунела.

L2TP - (протокол за тунелиране на ниво 2)

Това е протокол за тунелиране, използван с комбинацията от IPSec за изграждане на висок клас сигурност и поверителност и високо сигурна VPN връзка. Той също се поддържа от VPN от сайт към сайт, но се използва от VPN за отдалечен достъп, тъй като това е основният протокол от точка до точка (PPP), използван главно като протокол за тунелиране, заедно с други комбинации от протоколи за криптиране като IPsec за укрепване и подобряване нивото на сигурност и поверителност.

Свържете статия: какво е торент и как работи

PPTP - (Протокол за тунелиране от точка към точка)

Той е отговорен за криптирането на данните от една точка в друга само чрез създаване на криптиран тунел и прехвърляне на данни от него. PPTP протоколът е най-често използваният протокол и поддържа хиляди операционни системи и устройства. Той поддържа 40-битово и 128-битово криптиране или друга схема за криптиране, поддържана от PPP.

OpenVPN

OpenVPN е софтуерно приложение с отворен код, което използва VPN механизъм за създаване на сигурна връзка от точка до точка във виртуални тунели и функции за отдалечен достъп. Той се счита за най-сигурният VPN протокол, способен да предоставя много смесени и сложни функции на протокола за сигурност.

SSTP - протокол за сигурно тунелиране на сокета

Използва се главно за криптиране от висок клас в Windows, тъй като това е патентован протокол на Microsoft, така че когато OpenVPN не се поддържа SSTP може да се реализира за същото ниво на сигурност и криптиране и е по-силен от PPTP и L2TP / IPSec.

Защо се нуждаете от шифроване на VPN

VPN мрежите се използват за сигурност и поверителност и е изключително важно те да бъдат криптирани, така че всички ваши данни и интернет дейности да бъдат скрити от всеки, който се опитва да шпионира вашата мрежа.

Е, това е основната цел на използването на VPN услуга, но да, има някои VPN, които могат да ви изтръгнат по отношение на сигурността и криптирането и може би те са VPN без криптиране.

Предоставихме ви кратка информация за това как VPN криптира и каква система и механизъм използват за осигуряване на сигурност и криптиране, така че от сега нататък знаете какво трябва да търсите в VPN за най-добрата поверителност и сигурност.

Шифроване на VPN слой на сигурни гнезда (SSL)

За разлика от други традиционни VPN протоколи, които се използват по-специално VPN софтуер, Secure Sockets Layer SSL VPN криптиране се използва за уеб браузър и може да се използва в разширение за браузъри, което не изисква конкретно приложение за инсталиране и настройка.

Той може да бъде директно добавен към интернет браузъра и да има превключвател за включване / изключване, за да го управлявате, когато трябва да го използвате, и да изключва, когато приключите с него. Използва се главно за предоставяне на достъп на отдалечените потребители до клиентски / сървърни приложения, уеб приложения и вътрешни мрежови връзки и т.н..

vpn криптиране

Шифроване на VPN шифроване с много протокол (MPLS)

Multi-Protocol Label Switching (MPLS) е метод, използван за изграждане на VPN на виртуални частни мрежи. Това е удобен и гъвкав начин за маршрутизиране и прехвърляне на различни видове мрежов трафик, използвайки гръбната структура на MPLS, най-често срещаните видове MPLS VPN, използвани днес са

  1. От точка до точка (псевдоуайър)
  2. Слой 2 (VPLS)
  3. 3 слой (VPRN)

Шифрован VPN тунел

VPN тунелът е начин, чрез който свързва компютъра ви със своя сървър и е от съществено значение той да бъде напълно защитен и криптиран, VPN тунел, който е криптиран, гарантира, че всичките ви данни, пътуващи през него, са скрити от очите на всеки, който се опитва да прослушвате мрежата си, докато нешифриран тунел може да изтече информацията ви от данни поради слаби протоколи за криптиране.

VPN без криптиране

Не е необходимо всички VPN да предлагат криптиране. Много рядък случай е, че VPN тунел е нешифрован, но това се случва, някои VPN може да не използват криптиране за защита на данните, пътуващи през тунел. Например, възможно е VPN тунел, създаден между два хоста, да използва Generic Routing Encapsula (GRE), който се очаква да бъде криптиран, но не е нито защитен, нито надежден.

Такива VPN мрежи без криптиране са опасни и хващат данните на потребителите, защото потребителят вярва, че всичките им данни са безопасни и никой не може да види какво правят онлайн, но това е мястото, където грешат и понякога дори използват такива некриптирани VPN хора получават нападнат от киберпрестъпници.

Алгоритми за шифроване на VPN

VPN използва протоколи и някои алгоритми за криптиране за максимална защита на поверителността. Съществуват главно три алгоритми за криптиране на VPN, които се използват от търговските или стандартните VPN компании AES, RSA и SHA и др., Които могат да бъдат описани накратко по-долу.

AES-AES (Разширен стандарт за криптиране)

Това е защитен алгоритъм, използван при симетрично криптиране на ключове. Той поддържа различни дължини на клавишите от 128, 192 и 256 бита, колкото по-голяма е дължината на ключа, толкова по-силно е криптирането, което означава също, че отнема повече време в обработката, което води до по-ниска скорост на връзката.

RSA

Тя се основава на инициалите на имената на лицата, които официално са описали този алгоритъм през последните години. Използва се в асиметрична система с публичен ключ, което означава, че публичен ключ се използва за криптиране на данните, но се използва различен частен ключ за декриптирането му. Обикновено се използва от всички текущи VPN протоколи като OpenVPN, SSTP и т.н. за най-добро и силно криптиране.

Алгоритъм за сигурен хеш (SHA)

SHA- алгоритъм за сигурен хеш (SHA), създаден от Cisco; този алгоритъм е много сигурен и силен и изисква както изпращача, така и получателя да подсказват с този алгоритъм, докато шифроват и дешифрират съобщението или данните, пътуващи през VPN тунела.

заключение

След цялата дискусия, която направихме, за да ви информираме изцяло за това какво VPN прави за вашата поверителност и сигурност и как го прави, ние помогнахме малко повече за защитата на вашата поверителност и криптиране в интернет..