Top 7 Mata Keselamatan VPN yang paling lemah

[ware_item id=33][/ware_item]

VPN anda adalah jaring keselamatan antara anda dan seluruh dunia. Lapisan keselamatan hanya sekuat tenaga, aplikasi, dan operator di belakangnya. Terdapat senarai panjang cara VPN keselamatan boleh dikompromikan; dari kebocoran DNS ke perisian berniat jahat, dan setiap pengguna VPN perlu mengetahui bagaimana untuk melindungi sambungan mereka.


Privasi internet yang lengkap adalah sesuatu yang setiap pengguna VPN harus berusaha. Segala-galanya dari data lokasi ke tabiat pelayaran tertentu dan juga identiti anda boleh dipastikan pada sambungan terbuka. Mengekalkan tahap privasi dan keselamatan ini memerlukan beberapa usaha wajar di pihak pengguna. Walaupun lebih baik jika hanya melanggan kepada penyedia VPN dan mengaitkannya dengan perkhidmatan mereka memberikan anda keselamatan dan tidak mahu dikenali, realiti kurang optimistik.

Di dunia yang ideal, setiap pengguna VPN dan pembekal mereka akan menjadi model yang sempurna untuk amalan keselamatan terbaik, dapat menavigasi dunia kompleks keselamatan rangkaian tanpa bimbang. Apabila ia berkaitan dengan keselamatan VPN, kebanyakan tanggungjawab untuk sambungan selamat bergantung kepada pengguna, sama ada melalui penyelidikan menyeluruh sebelum memilih pembekal, atau dengan mengekalkan amalan keselamatan mereka sendiri yang kukuh dalam penggunaan internet harian mereka.

Kebanyakan masalah keselamatan sambungan VPN dapat diselesaikan dengan sedikit masa dan perhatian terhadap perincian. Sentiasa ingat bahawa keselamatan di mana-mana rangkaian bermula dan berakhir dengan pengguna sendiri. Anda boleh berbuat lebih banyak untuk melindungi diri anda daripada snafus VPN daripada yang anda fikirkan!

1. Kerentanan Laman Web

Kemasukan pertama dalam senarai ini akan segera berbunyi seperti nasihat yang sama yang anda dengar sejak hari-hari awal internet: Gunakan berhati-hati apabila melayari internet. Itu mungkin kelihatan seperti akal sehat, tetapi apabila orang mempunyai lapisan keselamatan tambahan, seperti yang disediakan oleh VPN, mereka lebih cenderung menjadi cuai dalam kegiatan mereka. Ini boleh menimbulkan masalah pada laman web yang rusak dengan niat jahat.

Hanya kerana anda disambungkan ke VPN tidak bermakna anda mempunyai dinding keselamatan internet. Mengetahui laman web yang selamat dan yang tidak penting masih penting. Sekiranya anda tidak pasti jika tapak web selamat, jangan kunjungi. Terdapat beberapa pengimbasan keselamatan laman web yang sangat dipertimbangkan yang akan memeriksa untuk mengetahui sama ada laman web selamat dan bereputasi. Komputer anda masih boleh dijangkiti oleh malware atau virus apabila anda disambungkan ke VPN!

Untuk menjaga diri anda dilindungi, pastikan anda mengikuti amalan pelayaran internet yang baik. Sangat jarang laman web yang bereputasi akan mempunyai kelemahan terdedah yang mengakibatkan halaman yang dikompromikan. Satu-satunya cara untuk memerangi ini adalah memastikan anda menyimpan pelayar dan sistem operasi anda terkini dengan patch keselamatan terkini. Menjalankan keselamatan internet atau perisian anti-virus juga disyorkan, seperti yang membolehkan firewall perisian komputer anda.

2. Penyedia Perkhidmatan

Pembekal perkhidmatan untuk sambungan VPN datang dalam pelbagai bentuk dan saiz. Walaupun sesetengah orang berusaha keras untuk memastikan privasi dan keinimalan dalam talian anda selamat sepanjang masa, yang lain boleh menjadi lebih terjejas dalam memastikan keselamatan pelanggan mereka. Melakukan penyelidikan mengenai penyedia VPN anda adalah langkah penting dalam menjaga keselamatan di internet.

Malah pembekal dengan reputasi yang hebat dan sejarah perkhidmatan boleh berbeza-beza dengan apa yang mereka berikan kepada pelanggan mereka, dan masing-masing akan mempunyai kelebihan dan kelemahan sendiri. Anda akan mahu menyemak bagaimana pembekal mengendalikan data anda, apakah syarat perkhidmatan mereka untuk pengekalan data, dan apa yang telah ditunjukkan kepada mereka apabila permintaan untuk data anda diberikan.

Kebanyakan pembekal khidmat anda apabila anda berada di sambungannya berada di luar kawalan anda, jadi satu-satunya perkara yang anda boleh lakukan untuk memastikan ini bukan titik lemah dalam keselamatan VPN anda adalah memastikan untuk memilih yang sesuai yang sesuai keperluan anda dan mempunyai reputasi yang kukuh dari pelanggannya.

3. Pelayan

Sama seperti nombor dua dalam senarai ini, pelayan untuk sambungan VPN anda memainkan peranan besar dalam keselamatan sambungan anda tetapi sebahagian besarnya di luar kawalan langsung anda. Ini masih boleh menjadi titik lemah yang berpotensi merosakkan dalam sebarang sambungan VPN; apabila terdapat masalah di kedua-dua hujung sambungan VPN anda boleh jatuh, menidakkan anda kembali ke internet biasa anda. Sekiranya terdapat isu-isu keselamatan pihak pelayan, itu juga boleh menjejaskan identiti anda.

Cara terbaik untuk memerangi ini adalah, sekali lagi, melakukan penyelidikan menyeluruh sebelum memilih pembekal VPN anda. Cari kajian yang konsisten dan sumber pihak ketiga yang boleh mengesahkan masa tamat pelayan. Anda juga boleh menghidupkan fungsi "membunuh-suis" dalam perisian VPN anda. Jika anda kehilangan sambungan ke pelayan VPN, aplikasi itu akan membunuh sambungan internet anda dan memastikan privasi anda dilindungi.

Apakah Tukar Suis VPN Dan Bagaimana Ia Berfungsi

4. Kaedah Pengesahan

Keamanan enkripsi dunia yang sangat kompleks adalah berguna kerana ia sukar untuk dilayari. Dengan lebih daripada tujuh protokol penyulitan dan pengesahan yang sedang digunakan, dan banyak lagi yang telah ditamatkan atau melihat lebih banyak penggunaan khusus, memahami apa yang menjadikan protokol sambungan selamat boleh menjadi mimpi ngeri.

Kini protokol PPTP 128-bit yang popular sudah diketahui mudah dieksport. Ini adalah salah satu kaedah pengesahan yang paling pantas, tetapi retak itu boleh menjadi brute dipaksa dalam tetingkap yang cukup kecil untuk menjadikannya tidak diingini untuk kebanyakan pengguna.

Kaedah lain menawarkan sambungan yang lebih selamat. OpenVPN tidak mempunyai kelemahan keselamatan yang diketahui pada masa ini dan secara meluas dianggap sebagai pilihan paling selamat bagi pengguna yang berhati-hati.

L2TP adalah alternatif yang lebih mudah digunakan untuk OpenVPN, dan dengan cepat boleh dikonfigurasikan untuk bekerja dengan pembekal VPN yang paling. Ia menawarkan tahap keselamatan yang tinggi tetapi juga lebih lambat daripada OpenVPN.

Secara umumnya, mengelakkan protokol PPTP disyorkan. OpenVPN mungkin pilihan yang paling selamat yang membuang mana-mana titik kelemahan dalam pengesahan dan penyulitan anda, tetapi persediaan boleh lebih terlibat daripada L2TP.

5. Keselamatan Pengguna

Titik paling lemah dari mana-mana rangkaian hampir selalu pengguna akhir. Ini benar dalam erti kata yang luas, dengan pakar keselamatan telah mengatakannya selama bertahun-tahun. Ia tidak perlu untuk anda, walaupun, dan mengambil beberapa langkah keselamatan yang mudah dapat membantu memastikan maklumat dan identiti anda selamat.

Pastikan kata laluan anda selamat, jangan berkongsi maklumat akaun anda, dan gunakan akal bila beroperasi di internet. Senarai 10 petua keselamatan dari Berkeley menambah beberapa amalan penting yang perlu diingat.

6. Keselamatan Mesin Host

Sambungan VPN pada dasarnya tidak berguna jika mesin tuan rumah telah dikompromikan oleh perisian jahat. Jika mesin tuan rumah sudah mempunyai virus yang dapat merekod dan menyampaikan maklumat, ia akan memintas VPN sepenuhnya. Memastikan peranti anda bebas daripada perisian yang tidak diingini yang boleh menyebabkan bahaya adalah penting dalam mengekalkan keselamatan.

Gunakan perisian anti-virus yang kuat dan pastikan ia sentiasa terkini.

7. Isu DNS

Kebocoran DNS adalah penyebab biasa yang tidak mahu dikenali yang dikompromikan semasa beroperasi pada VPN. Ini berlaku apabila pelayan DNS setempat diparkir bukannya berdekatan dengan lokasi VPN anda, yang berpotensi mendedahkan di mana pengguna sebenarnya. Walaupun ia tidak biasa hari ini, ini masih boleh berlaku dengan beberapa perisian atau komputer VPN.

Anda boleh menguji bounce DNS anda di pelbagai laman web dalam talian. Jika anda mendapat kebocoran DNS semasa bersambung ke VPN anda, anda mungkin perlu mengkonfigurasi tetapan anda untuk memastikan privasi anda tetap selamat.

Alat Ujian Leak DNS EXPOSED - Alat Yang Menyesatkan Pengguna

Keselamatan VPN anda adalah Sehingga Anda

Privasi dan keselamatan anda hampir sepenuhnya terpulang kepada anda. Walaupun anda berada di belakang VPN, mengambil langkah-langkah untuk memastikan tidak mahu namanya disiarkan dilindungi adalah keperluan. Jangan menganggap bahawa berada di belakang VPN adalah 100% menangkap semua masalah keselamatan. Luangkan masa untuk memastikan anda melakukan perkara yang betul dan mengamalkan keselamatan yang baik setiap kali anda menyambung ke internet.