Cum să vă criptați hard disk-ul Ghid ușor de urmat

[ware_item id=33][/ware_item]

O tehnică precum criptarea primește atât de multă atenție și un răspuns pozitiv extraordinar, datorită piedicii pe care a creat-o pentru intruziuni nedorite. Indiferent dacă este vorba de computer, hard disk sau unitate flash, toate aceste obiecte cu datele dvs. sensibile ar putea fi protejate prin criptare, iar acest lucru îl face popular în rândul tuturor persoanelor. Criptarea hard disk-ului este o recomandare similară pentru dvs. pentru a vă îmbunătăți siguranța datelor.


Ce este criptarea hard disk-ului?

Criptarea hard disk-ului este doar o implementare a metodelor standard de criptare a unei unități pentru a îmbunătăți protecția acesteia. Printr-o astfel de procedură de criptare, datele stocate pe hard disk sunt transformate într-o formă codificată sigură care nu poate fi citită.

Software-ul de criptare a unității face imposibilă accesarea oricărei entități neautorizate la datele criptate fără parola corespunzătoare.

Acest software de criptare a unităților este împărțit în trei categorii principale: bazat pe software, bazat pe hardware în cadrul dispozitivului de stocare și bazat pe hardware în altă parte. Pentru a atinge acest nivel de protecție pe dispozitivul dvs., trebuie să cheltuiți câțiva dolari pentru a obține o protecție de ultimă generație. Criptarea completă a discului are mai multe beneficii în comparație cu criptarea unui fișier sau folderul obișnuit sau a bolților criptate.

Relatați articolul: ce este torentant și cum funcționează

De ce ai nevoie de criptarea hard disk-urilor?

Înainte de a alege să criptați întreaga unitate de pe sistemul dvs., trebuie să știți cum vă avantajează și de ce aveți nevoie de un hard disk intern sau de criptare a hard disk-ului portabil.

 • Aproape toate fișierele din sistem, inclusiv spațiul swap și fișierele temporare sunt criptate. Acest lucru este foarte important, deoarece astfel de înregistrări sunt predispuse să dezvăluie unele date importante și confidențiale.
 • Când ați criptat întreaga unitate, atunci nu trebuie să vă faceți griji cu privire la orice fișier sau folder care este confidențial și lăsat necriptat, sau s-ar putea să uitați unele date care să fie criptate, etc. Întregul mecanism intern sau portabil de criptare a hard disk-ului asigură protecție completă a unității cu o parolă sau o cheie de criptare.
 • Dacă vă pierdeți sistemul din cauza unor motive neașteptate sau bruște, cum ar fi furtul sau defectarea mașinii, atunci fișierele dvs. salvate nu sunt accesibile de nimeni chiar și după ce acesta este reparat. Prin urmare, chiar dacă vă cosiți sistemul, nu trebuie să vă faceți griji pentru datele sensibile pe care le-ați stocat în sistem.

Metode de criptare a unității

Criptarea hard disk-ului intern sau USB poate fi realizată de diverse programe software și există multe instrumente pe piață. Ori de câte ori un fișier este scris și stocat pe unitate, acesta este criptat automat de un software specializat. Cu toate acestea, atunci când un fișier este citit de pe unitate, software-ul decriptează automat acel fișier în timp ce restul datelor rămâne criptat..

Procesele de criptare și decriptare sunt aceleași pentru toate aplicațiile tipice. În multe versiuni de Windows, de exemplu, Windows 10 are funcția de criptare a dispozitivului activată, care de obicei rulează în fundal, fără a permite utilizatorilor să știe, dar necesită un hardware specific pentru a activa și necesită o cheie de parolă de criptare pentru a accesa întregul sistem și datele sale.

Criptare completă a hard disk-ului

Întreaga criptare a hard disk-ului este cea mai potrivită și utilă metodă de criptare a hard disk-ului. Această metodă este cea mai recomandată, deoarece vă protejează împotriva unui risc nedorit care ar putea apărea din cauza erorilor umane, cum ar fi uitarea de a cripta un anumit fișier.

Alături de aceasta, criptarea completă a hard disk-ului asigură criptarea fișierelor temporare și glisarea spațiului. Asta înseamnă că totul de pe hard disk rămâne în siguranță și sigur. Cu toate acestea, un impact negativ este faptul că criptarea completă a hard disk-ului face ca procesarea sistemului să fie lentă. Cu toate acestea, din cauza apariției procesoarelor moderne, aceasta nu mai este o problemă. Prin urmare, am descris modalitățile ușoare de criptare a întregului hard disk.

Criptarea anumitor fișiere și foldere de hard disk

Dacă nu doriți să aveți o criptare completă a hard disk-ului, atunci există o altă opțiune pentru criptarea numai a fișierelor individuale. Acest tip de criptare ar putea avea un impact mai puțin asupra performanței sistemului dvs., dar este un proces puțin complicat. În timp ce criptați numai fișiere sau foldere specifice pe hard disk, aveți nevoie de mai mult timp pentru a afla date importante care ar trebui protejate.

Cu toate acestea, există câteva moduri de a cripta fișiere și foldere individuale;

 • Utilizatorii Microsoft Office pot cripta, iar parola protejează fișierele din sistemul lor. Cu toate acestea, nivelul de criptare devine mai avansat odată cu versiunea actualizată a programului oficial.
 • Metoda de criptare este simplă pe Windows folosind criptarea sistemului de fișiere. Faceți clic dreapta pe un anumit folder sau fișier pe care doriți să-l criptați, faceți clic pe proprietăți și apoi faceți clic pe Advanced.
 • Pe Mac, Utilitatea discului ar putea fi folosit pentru criptarea fișierelor și folderelor unice.

Blocați BIOS-ul prin parolă 

Pentru a cripta hard disk-ul, există o altă opțiune pentru a bloca BIOS-ul (sistemul primar de intrare-ieșire). Puteți implementa setări specifice pentru hardware-ul computerului și puteți controla chiar și încărcarea sistemului computerizat prin sistemul BIOS.

Dacă securizați hard disk-ul cu o parolă în BIOS, atunci hard disk-ul va rămâne blocat chiar și atunci când unitatea este introdusă într-un computer nou, altul decât cel actual. Doar codul de parolă ar putea debloca unitatea de hard disk și este necesar de fiecare dată când porniți unitatea.

Criptare hard disk pe Windows 10

Windows 10 are un mecanism complicat de criptare, la fel ca versiunile sale anterioare Windows 10 nu are capacitatea de criptare în edițiile „Core” sau „Home”. Dacă doriți să integrați criptarea hard disk-ului intern sau portabil în Windows 10, trebuie să plătiți versiunile „Enterprise” sau „Profesionale” ale Windows 10 sau să utilizați doar o soluție de criptare terță parte.

Funcția de criptare a unității este activată automat de Microsoft în unele dintre cele mai recente ediții Windows 10, ceea ce vă asigură că vă conectați la Windows de către contul Microsoft. Acest lucru se datorează faptului că de fapt criptează unitatea numai dacă vă conectați la Windows cu un cont Microsoft. Cheia sau parola de recuperare este apoi încărcată pe serverele cloud ale Microsoft. Acest lucru vă va ajuta să vă recuperați datele dacă pierdeți accesul la computer. Pentru a verifica dacă este activat pe dispozitivul dvs. sau nu, trebuie să efectuați niște pași simpli:

 • Deschide „Setări“ aplicație în Windows 10 și navigați la "Sistem". ximg_5654d5da91fde-png-gpjpjwpjjsrjrprwricpmd--viteză a paginii IC-bfu8yte8k0Vezi Despre pagina și căutați o „Criptare dispozitiv” setarea sub fereastră.
 • Dacă nu vedeți nicio opțiune de criptare a dispozitivului, atunci sistemul dvs. nu acceptă funcția de criptare a dispozitivelor. Există mai multe șanse ca, să nu aveți și funcția BitLocker. Deci, dacă nu îndepliniți niciuna dintre cerințele menționate mai sus, puteți cheltui câteva dolari pentru a obține un software terț pentru a realiza criptarea unității pe sistemul dvs..

  Criptarea hard disk-ului de către BitLocker

  Dacă versiunea Windows are BitLocker ca funcție încorporată, vă puteți proteja unitatea prin următorii pași:

  Windows 7

  • Accesați Panoul de control al Windows 7
  • Alegeți Sistem și securitate
  • Criptare unitate BitLocker
  • Sau doar faceți clic dreapta pe dispozitiv și selectați Porniți BitLocker
  • Configurați parola pentru criptarea hard disk-ului

calculator

Windows 10

 • Mergi la „Setare“ aplicaţia
 • Selectați "Sistem" opțiune
 • Mergi la "Despre" panou
 • Selectați '„BitLocker setări”Pentru a activa această caracteristică.
 • Selectați parola pentru a cripta hard disk-ul.

BitLocker-setare

Criptare portabilă a hard disk-ului

Cu toții ne place să avem un dispozitiv portabil de stocare a datelor, datorită comodității și portabilității sale. Cu toate acestea, poate fi și un dezavantaj dacă ne pierdem unitatea portabilă externă (unitatea flash USB), care este foarte comună și poate fi furată ușor creând o panică imensă între victime.

Prin urmare, ar trebui să fii întotdeauna pregătit chiar și pentru cel mai rău caz și să înveți cum să criptezi datele pe hard disk extern și portabil. Aveți nevoie de un software de criptare pentru a cripta fișierele pe unitatea flash USB. Mai jos am discutat unele dintre instrumentele de criptare de top, care sunt de asemenea utilizate pentru criptarea unității externe.

Cel mai bun software de criptare a hard disk-ului

Veracrypt (Windows, OS X, Linux)

Dacă sunteți în căutarea unui succesor gratuit și cel mai popular al Truecrypt, atunci Veracrypt este alegerea potrivită pentru dvs. VeraCrypt acceptă criptarea AES, criptarea TwoFish și criptarea Serpent acceptă crearea de volume ascunse, criptate în alte volume.

nzwko2kub52epymwp6ij

AxCrypt (Windows)

AxCrypt este un software gratuit, simplu, eficient și ușor de utilizat, care este un instrument de criptare autorizat GNU GPL pentru Windows. Criptarea unui fișier sau a unui folder întreg este foarte simplă cu AxCrypt. Aveți nevoie doar de un clic dreapta și puteți selecta fișiere sau foldere pentru a fi criptate.

Puteți programa, de asemenea, o criptare de timp limitată a anumitor fișiere sau folder folosind funcția „cronometrată” a acestuia. De asemenea, poate fi setată o durată și după expirarea acesteia, ea va fi decriptată. Oferă atâta ușurință cu fișierele rămase decriptate în timp ce sunt utilizate și devine autocriptat atunci când încetați utilizarea. Acceptă numai criptarea AES pe 128 de biți.

n3qitsbrxhig5z7vrmi5

DiskCryptor (Windows)

Diskcryptor este un program open-source și acceptă Windows Servers, Desktop și laptop-uri deopotrivă. Acceptă criptare de 256 biți și configurații complexe ale sistemului, cum ar fi RAID.

diskencryptor

Protecția confidențialității GNU (Windows / OS X / Linux)

GNU Privacy Guard este un software de criptare open source care acceptă mai multe tipuri de criptare și cifrare. În general, este capabil să cripteze fișiere individuale pe rând, imagini de disc și volume, sau unități externe și suporturi conectate.

nchfrzmuxzqa6uap2rhg

7-Zip (Windows / OS X / Linux)

7-Zip este un software de arhivare de fișiere ușor și ușor de utilizat pentru Windows. Este complet gratuit, chiar și pentru utilizare comercială, acceptă criptarea AES de 256 biți și are nevoie doar de un clic pentru a cripta mai multe fișiere cu cheia de criptare.

m28tn2kzfdr9qhgonrlk

Criptare hard disk pe Mac OS X

Urmați acești pași simpli pentru a cripta unitatea de pe Mac OS X și pentru a îmbunătăți nivelul de protecție a datelor;

 • Accesați meniul Apple și selectați System Preferences.
 • Acum faceți clic pe Securitate & Pictograma de confidențialitate în fereastra Preferințe de sistem.
 • Apoi faceți clic pe fila FileVault și faceți clic pe pictograma de blocare și introduceți un nume de administrator și o parolă.
 • Acum faceți clic pe butonul Activare FileVault și nu uitați să vă păstrați cheia de recuperare și parola în siguranță.

apple-meniu

Concluzie

Criptarea a devenit acum o metodă de succes pentru a vă proteja de multe amenințări și riscuri potențiale. Este o modalitate eficientă de a îmbunătăți siguranța datelor și de a o ține departe de accesul utilizatorilor de informații care sunt mereu în căutare de datele dvs. personale. Prin urmare, asigurați-vă întotdeauna că dispozitivele dvs. sunt criptate, astfel încât acestea să nu poată fi utilizate în mod negativ dacă sunt pierdute sau furate.

David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me