Kako šifrirati vaš trdi disk

[ware_item id=33][/ware_item]

Tehniki, kot je šifriranje, je treba nameniti toliko pozornosti in izjemen pozitiven odziv zaradi ovir, ki jih je ustvaril zaradi neželenih vdorov. Ne glede na to, ali gre za vaš osebni računalnik, trdi disk ali bliskovni pogon, bi lahko vse te stvari z vašimi občutljivimi podatki zaščitili s šifriranjem in to je tisto, zaradi česar je priljubljen med vsemi posamezniki. Šifriranje trdega diska je za vas podobno priporočilo za večjo varnost podatkov.


Kaj je šifriranje trdega diska?

Šifriranje trdega diska je zgolj izvajanje standardnih načinov šifriranja pogona za povečanje njegove zaščite. S takšnim postopkom šifriranja se podatki, shranjeni na trdem disku, pretvorijo v varno neberljivo kodirano obliko.

Programska oprema za šifriranje pogona onemogoči nepooblaščenim podjetjem dostop do vaših šifriranih podatkov brez ustreznega gesla.

Ta programska oprema za šifriranje pogona je razdeljena v tri glavne kategorije: programska oprema, strojna oprema v napravi za shranjevanje in strojna oprema drugod. Če želite doseči to raven zaščite v svoji napravi, morate zapraviti nekaj dolarjev, da dobite zaščito vrhunskega razreda. Šifriranje celotnega diska ima v primerjavi z običajnim šifriranjem datotek ali map ali šifriranimi trezorji več prednosti.

Članek o razmerju: kaj je hudourništvo in kako deluje

Zakaj potrebujete šifriranje trdega diska?

Preden se odločite za šifriranje celotnega pogona v vašem sistemu, morate vedeti, kako vam koristi in zakaj potrebujete notranji trdi disk ali šifriranje prenosnega trdega diska.

 • Skoraj vse datoteke v sistemu, vključno z izmenjalnim prostorom in začasnimi datotekami, so šifrirane. To je zelo pomembno, ker so takšni zapisi nagnjeni k razkritju nekaterih pomembnih in zaupnih podatkov.
 • Ko ste šifrirali celoten pogon, vam ni treba skrbeti za nobeno datoteko ali mapo, ki je zaupna in ostane nezašifrirana, ali pa lahko pozabite na nekatere podatke, ki jih je treba šifrirati itd. popolna zaščita pogona s samo geslom ali šifrirnim ključem.
 • Če izgubite sistem zaradi kakršnih koli nezaželenih ali nenadnih razlogov, kot so tatvina ali odpoved naprave, potem shranjenih datotek nihče ne dobi tudi po popravilu. Zato vam tudi, če smeti smeti, ni treba skrbeti za občutljive podatke, ki ste jih shranili v sistemu.

Načini šifriranja pogona

Notranjo ali USB šifriranje trdega diska lahko opravi različna programska oprema, na trgu pa je veliko orodij. Kadar koli se datoteka zapiše in shrani na pogon, jo samodejno šifrira specializirana programska oprema. Ko pa se datoteka prebere s pogona, programska oprema to datoteko samodejno dešifrira, preostali podatki pa ostanejo šifrirani.

Postopki šifriranja in dešifriranja sta enaka za vse tipične aplikacije. Na primer, v mnogih različicah sistema Windows 10 je omogočena funkcija šifriranja naprav, ki se običajno izvaja v ozadju, ne da bi uporabniki sploh vedeli, vendar je za aktiviranje potrebna posebna strojna oprema in potreben je šifrirni ključ za dostop do celotnega sistema in njegovih podatkov.

Popolna šifriranje trdega diska

Celotno šifriranje vašega trdega diska je najbolj primeren in uporaben način za šifriranje vašega trdega diska. Ta metoda je najbolj priporočljiva, saj vas ščiti pred neželenim tveganjem, ki bi se lahko pojavilo zaradi človeških napak, na primer pozabe za šifriranje določene datoteke.

Skupaj s tem popolno šifriranje trdega diska poskrbi za šifriranje začasnih datotek in povlecite prostor. To pomeni, da je vse na trdem disku varno in varno. Kljub temu nekoliko negativni učinek pomeni, da obdelava sistema s celotnim sistemom trdega diska deluje počasi. Vendar zaradi pojava sodobnih procesorjev to ni več vprašanje. Zato smo opisali preproste načine za šifriranje vašega celotnega trdega diska.

Šifriranje nekaterih datotek in map trdega diska

Če ne želite imeti šifriranja polnega trdega diska, obstaja še ena možnost šifriranja samo posameznih datotek. Ta vrsta šifriranja lahko manj vpliva na delovanje vašega sistema, vendar je nekoliko zapleten postopek. Ko šifrirate samo določene datoteke ali mape na trdem disku, potrebujete več časa, da ugotovite pomembne podatke, ki jih je treba zaščititi.

Vendar pa obstaja malo načinov za šifriranje posameznih datotek in map;

 • Uporabniki sistema Microsoft Office lahko šifrirajo in geslo ščitijo datoteke v svojem sistemu. Kljub temu je stopnja šifriranja z nadgrajeno različico uradnega programa postala bolj napredna.
 • Način šifriranja je v operacijskem sistemu Windows z uporabo datoteke šifriranje datotečnega sistema. Z desno tipko miške kliknite določeno mapo ali datoteko, ki jo želite šifrirati, kliknite lastnosti in nato Napredno.
 • Na Macu, Disk Utility se lahko uporablja za šifriranje posameznih datotek in map.

Zaklenite BIOS prek gesla 

Za šifriranje trdega diska obstaja še ena možnost zaklepanja BIOS-a (primarni vhodno-izhodni sistem). Uvedli bi lahko posebne nastavitve za strojno opremo računalnika in celo nadzirali nalaganje računalniškega sistema prek sistema BIOS.

Če trdi disk zavarujete z geslom v BIOS-u, bo trdi disk ostal zaklenjen, tudi ko je pogon vnesen v nov računalnik, ki ni sedanji. Ravno z geslom lahko odklenete trdi disk in ga potrebujete ob vsakem vklopu pogona.

Šifriranje trdega diska v sistemu Windows 10

Windows 10 ima zapleten mehanizem šifriranja, tako kot prejšnje različice Windows 10 nima možnosti šifriranja v svojih izdajah "Core" ali "Home". Če morate v sistem Windows 10 vključiti notranje ali prenosno šifriranje trdega diska, morate plačati za različice Windows ali Enterprise za Professional 10 ali uporabiti samo šifrirajočo rešitev drugih proizvajalcev.

Funkcijo šifriranja pogona Microsoft samodejno omogoči Microsoft v nekaterih najnovejših izdajah Windows 10, kar zagotavlja, da se v svoj sistem Windows prijavite po Microsoftovem računu. To je zato, ker vaš pogon dejansko dejansko šifrira le, če se v sistem Windows prijavite z Microsoftovim računom. Vaš obnovitveni ključ ali geslo se nato naloži v Microsoftov strežnik v oblaku. Tako boste lahko obnovili svoje podatke, če izgubite dostop do računalnika. Če želite preveriti, ali je v vaši napravi omogočen ali ne, morate izvesti nekaj preprostih korakov:

 • Odprite »Nastavitve« aplikacijo v sistemu Windows 10 in se pomaknite do "Sistem". ximg_5654d5da91fde-png-pagespeed-gpjpjwpjjsrjrprwricpmd-ic-bfu8yte8k0Glej O tem stran in poiščite "Šifriranje naprave" nastavitev pod oknom.
 • Če ne vidite nobene možnosti šifriranja naprave, vaš sistem ne podpira funkcije šifriranja naprave. Obstaja več možnosti, da morda ne boste imeli tudi funkcije BitLocker. Torej, če ne izpolnjujete nobene od zgoraj omenjenih zahtev, potem lahko porabite nekaj dolarjev za pridobitev programske opreme drugih proizvajalcev za dosego šifriranja pogona v vašem sistemu.

  Šifriranje trdega diska s strani BitLocker

  Če ima različica sistema Windows vgrajeno funkcijo BitLocker, lahko svoj pogon zaščitite z naslednjimi koraki:

  Windows 7

  • Pojdite na nadzorno ploščo sistema Windows 7
  • Izberite Sistem in varnost
  • Šifriranje pogona BitLocker
  • Ali pa z desno miškino tipko kliknite napravo in izberite Vklopite BitLocker
  • Nastavite geslo za šifriranje trdega diska

računalnik

Windows 10

 • Pojdi do »Nastavitev« app
 • Izberite "Sistem" možnost
 • Pojdi do "O " podokno
 • Izberite »Bitlocker nastavitve “", Da omogočite to funkcijo.
 • Izberite geslo za šifriranje vašega trdega diska.

nastavitev bitlockerja

Šifriranje prenosnega trdega diska

Vsi imamo radi prenosno napravo za shranjevanje podatkov zaradi svoje praktičnosti in prenosljivosti. Vendar pa je lahko tudi pomanjkljivost, če izgubimo svoj zunanji prenosni pogon (USB bliskovni pogon), ki je zelo pogost in ga lahko tudi enostavno ukrademo, kar povzroči ogromno panike med žrtvami.

Zato morate biti vedno pripravljeni tudi na najslabši primer in se naučiti, kako šifrirati podatke na zunanjem in prenosnem trdem disku. Za šifriranje datotek na bliskovnem pogonu USB potrebujete šifrirno programsko opremo. Spodaj smo obravnavali nekaj najboljših orodij za šifriranje, ki se uporabljajo tudi za šifriranje zunanjih pogonov.

Najboljša programska oprema za šifriranje trdega diska

Veracrypt (Windows, OS X, Linux)

Če iščete brezplačnega in najbolj priljubljenega naslednika Truecrypta, potem je Veracrypt prava izbira za vas. VeraCrypt podpira šifriranje AES, šifriranje TwoFish in serpent, ki podpirajo ustvarjanje skritih, šifriranih zvezkov v drugih zvezkih.

nzwko2kub52epymwp6ij

AxCrypt (Windows)

AxCrypt je brezplačna, preprosta, učinkovita in enostavna programska oprema, ki je odprtokodno orodje za šifriranje z licenco GNU GPL za Windows. Šifriranje datoteke ali celotne mape je z AxCrypt zelo preprosto. Potrebujete samo en desni klik in lahko izberete datoteke ali mape, ki jih želite šifrirati.

Z omejenim časovnim šifriranjem nekaterih določenih datotek ali mape lahko razporedite tudi s funkcijo »časovno opredeljeno«. Prav tako lahko nastavite trajanje in po poteku trajanja se bo sam dešifriral. Toliko enostavnosti omogoča, da datoteke, ki so med uporabo, dešifrirane in postanejo samodejno šifrirane ob prenehanju uporabe. Podpira samo 128-bitno šifriranje AES.

n3qitsbrxhig5z7vrmi5

DiskCryptor (Windows)

Diskcryptor je odprtokodni program, ki podpira podobne strežnike Windows, Desktop in Prenosnike. Podpira 256-bitno šifriranje in zapletene sistemske konfiguracije, kot je RAID.

diskenkriptor

Zaščita zasebnosti GNU (Windows / OS X / Linux)

GNU Privacy Guard je odprtokodna programska oprema za šifriranje, ki podpira več vrst šifriranja in šifrantov. Običajno lahko enkriptirajo posamezne datoteke, slike diska in prostornine ali zunanje pogone in povezane medije.

nchfrzmuxzqa6uap2rhg

7-Zip (Windows / OS X / Linux)

7-Zip je lahka in enostavna programska oprema za arhiv datotek za Windows. Popolnoma brezplačen, tudi za komercialno uporabo, podpira 256-bitno šifriranje AES in potrebuje samo en klik za šifriranje več datotek s šifrirnim ključem.

m28tn2kzfdr9qhgonrlk

Šifriranje trdega diska v operacijskem sistemu Mac OS X

Sledite tem preprostim korakom za šifriranje pogona v sistemu Mac OS X in izboljšanje ravni zaščite podatkov;

 • Odprite meni Apple in izberite System Preferences.
 • Zdaj kliknite Varnost & Ikona zasebnosti v oknu Nastavitve sistema.
 • Nato kliknite zavihek FileVault in kliknite ikono zaklepanja in vnesite skrbniško ime in geslo.
 • Zdaj kliknite gumb Vklopi FileVault in ne pozabite zaščititi obnovitvenega ključa in gesla.

jabolčni meni

Zaključek

Šifriranje je zdaj postalo uspešna metoda za zaščito pred številnimi potencialnimi grožnjami in tveganji. To je učinkovit način za izboljšanje varnosti podatkov in preprečevanje dostopa do podatkov, ki iščejo vaše osebne podatke. Zato vedno poskrbite, da bodo vaše naprave šifrirane, da jih ne bi mogli negativno uporabiti, če bi jih izgubili ali ukradli.

David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me