Принудително търсене и изземване на американската граница е злоупотреба с Конституцията – Ребека Йешке EFF

[ware_item id=33][/ware_item]

Скоро след като Тръмп забрани влизането на хора, американските гранични агенти засилиха разпита на гражданите за техните лични данни. Гражданите на САЩ, постоянните жители и притежателите на визи са принудени да показват личната си информация на своите електронни устройства.


Гражданите на САЩ се оплакват от „дайте вашето устройство или върнете се“ от отношението на граничните агенти, а също и законността на подобни действия е поставена под въпрос. Въпреки това американските закони по отношение на границите забраняват търсенето на пълномощията на хората без никаква автентична причина.

Експертите предлагат хората, които посещават САЩ, да бъдат бдителни, спокойни и внимателни и да следват мерките за осигуряване на личния си живот на американската граница. Също така хората, които планират да пътуват в Америка, трябва да знаят; как да защитят историята на сърфирането си, тъй като агентите също проверяват сайтовете, които посещават.

За да добием представа и да научим по въпроса, който проведохме и интервюирахме с Ребека Йешке, директор за връзки с медиите и анализатор на цифрови права, EFF. EFF е организацията, която работи за гражданските свободи в дигиталния свят и те също така действат в решаването на проблемите, с които хората се сблъскват на американската граница по отношение на проблемите си с личния живот.

БЪДЕТЕ ВКЛЮЧЕНИ: Разкажи ни нещо за себе си:

Работих в EFF 12 години, борейки се за поверителност, свободна реч и иновации онлайн и във всички наши цифрови устройства.

БЪДЕТЕ ВКЛЮЧЕНИ: Има неотдавна вълна от оплаквания от хора, които посещават САЩ, по повод на нелоялна проверка на техните електронни устройства. Възможно ли е това да е началото на сътресения и вълнения в страната?

REBECCA: Ясно е, че хората не обичат засилените, инвазивни търсения на границата. Мисля, че хората ще продължат да протестират срещу нелоялни претърсвания и конфискации.

БЪДЕТЕ ВКЛЮЧЕНИ: Хората днес съхраняват най-интимната си информация на своите електронни устройства, отразявайки техните мисли, проучвания, дейности и асоциации. Правилно ли е да се намесва в тяхната поверителност без никаква автентична причина?

REBECCA: Не, не е честно или просто да търсите на границата без причина. Смятаме, че граничните агенти трябва да имат заповед преди да претърсят. Това означава, че те трябва да имат вероятна причина това лице да е извършило престъпление и съдията трябва да се съгласи. Това не се случва сега.

EFF също споменава в доклада си, че въпреки че граничните агенти в сравнение с хората и вътрешната полиция имат повече правомощия и хората, които посещават страната, имат по-малко поверителност. Но границата не е място без конституционни ограничения. Правомощията на граничните агенти са ограничени чрез Първа поправка (свобода на словото, асоциацията, пресата и религията), Четвъртата поправка (свобода от неразумни претърсвания и конфискации), Петата поправка (свобода от насилствено самообвинение) и Четвърти Изменение (свобода от дискриминация).

БЪДЕТЕ ВКЛЮЧЕНИ: Много хора пътуват за своите бизнес цели или определени официални въпроси. Въпреки това хората в много професии, като адвокати и журналисти, имат засилена нужда да пазят електронната си информация поверителна. И така, какви последици би могла да има, тъй като тяхната информация е поверителна, особено в разследващата журналистика?

REBECCA: Определено е трудно за журналистите, адвокатите и други, които пътуват в момента. Често журналистите имат информацията, която трябва да пазят в тайна, за да защитят личната безопасност на източниците. Адвокатите имат привилегировани разговори с клиентите си всеки ден и те трябва да останат в поверителност поради справедливи причини. Можете да следвате съветите как да запазите данните си тук:

https://www.eff.org/document/eff-border-search-pocket-guide

БЪДЕТЕ ВКЛЮЧЕНИ: Както Първото, така и Четвъртото изменение, безразборното търсене на американски електронни устройства на границата е незаконно и те трябва да имат вероятна причина за извършване на подобни действия. В каква позиция виждате законността на тази инициатива, предприета от правителството на САЩ?

REBECCA: Надяваме се Конгресът да даде да се разбере, че е необходима заповед за претърсване на граница.

Тя посочи предишните си отговори относно вероятната причина. Какво означава, че този месец в Конгреса беше внесен законопроект, който изисква американската митническа и гранична защита или други държавни агенти да получат вероятна основателна заповед, преди да търсят цифровите устройства на гражданите на САЩ и законните постоянни жители на границата.

Но CBP неоснователно твърди, че интересите на личния живот, които пътуващите имат към цифровите устройства, не се различават от този на багажа или други физически предмети, които пътниците могат да носят със себе си през границата, като по този начин CBP прилага към цифровите устройства традиционното „изключение за търсене на граница“ към Четвъртата поправка , което позволява да се налагат по-малко и неподозрителни „рутинни“ търсения на граница.

Ето един законопроект, който може да помогне: https://www.eff.org/deeplinks/2017/04/border-search-bill-would-rein-cbp

БЪДЕТЕ ВКЛЮЧЕНИ: Ако сте пътували до определени страни, свързани с тероризъм, наркотрафик или сексуален туризъм, това може да привлече допълнителен контрол от граничните агенти, заяви правителството на САЩ. Бихте ли го считали за истинската причина за екстремни проверки или това е просто изявление, което да обосновава техните политики?

REBECCA: Ако правителството получи заповед въз основа на вероятна причина, тогава те трябва да могат да търсят цифрови устройства. Поради причините на правителството да не са съгласни с това, ще трябва да ги попитате!

БЪДЕТЕ ВКЛЮЧЕНИ: Министърът на вътрешната сигурност Джон Кели казва, че САЩ може да искат подобрени процедури за проверка на пътници от 14 страни. Според вас какви ще бъдат въздействията на това дискриминиращо поведение от определени страни.

REBECCA: Трябва да видим конкретните процедури за проверка, преди да можем да видим какво е въздействието. Но мисля, че вече има много новинарски истории за намаленото пътуване до САЩ вследствие на изпълнителната поръчка и други проблеми с пътуванията.

БЪДЕТЕ ВКЛЮЧЕНИ: След, Президентът на САЩ Доналд Тръмп бе подписал първата заповед за забрана на пътуване на 20 януари 2017 г. Първоначалните контакти между Тръмп и лидерите на Австралия, Германия, Мексико и Китай не минаха добре, което доведе до отрицателна публичност в страни, които изпращат много пътешественици в Америка. Мислите ли, че това движение от правителството на САЩ се отразява на глобалните им отношения?

REBECCA: Със сигурност бих се замислил два пъти за това да отида при държави, които потенциално да конфискуват моя компютър и телефон - не бих се изненадал, ако много други хора се почувстват по същия начин.

БЪДЕТЕ ВКЛЮЧЕНИ: Колко сте положителни, че EFF, други граждански свободи и законът ще успеят да спрат подобни натрапчиви практики по нареждане на администрацията на Тръмп?

REBECCA: Правим всичко възможно! И ще продължим да работим, докато не спечелим.

БЪДЕТЕ ВКЛЮЧЕНИ: Какви са мерките, които EFF предприема в такава ситуация?

REBECCA: Тя посочи доклади, блогове, ръководства, информационни документи и др., Които показват, че EFF в това отношение работи усилено за премахване на проблемите, с които се сблъскват хората. Дадени са ръководства за осигуряване на поверителността на хората, така че всеки преди да посети САЩ може да следва тези мерки.

Организацията на ЕФР също протестира срещу този незаконен акт, като говори пред подобни практики пред съда.

Извършихме много образование, като нашата бяла книга и нашите информационни листове: https://www.eff.org/wp/digital-privacy-us-border-2017,

https://www.eff.org/document/digital-privacy-us-border,

https://www.eff.org/document/eff-border-search-pocket-guide.

Подадохме и съдебни записки:

https://www.eff.org/press/releases/border-agents-need-warrant-search-travelers-phones-eff-tells-court.

И ние подкрепяме законопроекти за реформа:

https://www.eff.org/deeplinks/2017/04/border-search-bill-would-rein-cbp

БЪДЕТЕ ВКЛЮЧЕНИ: Какво е вашето предложение към хората, които планират да пътуват в САЩ, относно мерките, които трябва да следват, за да гарантират своята поверителност?

REBECCA: Вижте бялата хартия

https://www.eff.org/wp/digital-privacy-us-border-2017

и едно пейджъра

https://www.eff.org/document/eff-border-search-pocket-guide.

Ситуацията на всеки е различна, така че всеки ще трябва да прави различни неща!

В тези документи организацията на ЕФР публикува дълъг доклад, който да насочва хората относно мерките за сигурност, които трябва да следват на границата с САЩ. Въпреки това, имайки предвид положението на хората, те предлагат различни начини за хората в различно състояние.