Så här krypterar du hårddisken Enkel guide att följa

[ware_item id=33][/ware_item]

En teknik som kryptering får så mycket uppmärksamhet och enormt positivt svar på grund av hinder som det har skapat för oönskade intrång. Oavsett om det är din PC, hårddisk eller flash-enhet, alla dessa tillhörigheter med dina känsliga data kan skyddas genom kryptering, och det är det som gör det populärt bland alla individer. Hårddiskkryptering är en liknande rekommendation för dig att förbättra din datasäkerhet.


Vad är hårddiskskryptering?

Hårddiskkryptering är bara en implementering av standardkrypteringsmetoder på en enhet för att förbättra skyddet. Genom en sådan krypteringsprocedur konverteras data som lagras på hårddisken till en säker oläsbar kodad form.

Drive-krypteringsprogramvara gör det omöjligt för någon obehörig enhet att komma åt dina krypterade data utan rätt lösenord.

Denna programvarukrypteringsprogramvara är indelad i tre huvudkategorier: mjukvarubaserad, hårdvarubaserad inom lagringsenheten och hårdvarubaserad någon annanstans. För att uppnå denna skyddsnivå på din enhet måste du spendera några dollar för att få avancerat skydd. Full diskkryptering har flera fördelar jämfört med en vanlig fil- eller mappkryptering eller krypterade valv.

Relatera artikeln: vad som strömmar och hur det fungerar

Varför du behöver hårddiskskryptering?

Innan du väljer att kryptera hela enheten på ditt system måste du veta hur det gynnar dig och varför du behöver en intern hårddisk eller en bärbar hårddiskkryptering.

 • Nästan alla filer på systemet inklusive swap-utrymmet och de tillfälliga filerna är krypterade. Detta är mycket viktigt eftersom sådana poster är benägna att avslöja vissa viktiga och konfidentiella uppgifter.
 • När du har krypterat hela enheten behöver du inte oroa dig för någon fil eller mapp som är konfidentiell och lämnas okrypterad, eller du kan glömma att vissa data ska krypteras, etc. Den hela interna eller bärbara krypteringsmekanismen för hårddisken säkerställer komplett drivskydd med bara ett lösenord eller krypteringsnyckel.
 • Om du tappar ditt system på grund av oönskade eller plötsliga skäl som stöld eller maskinfel, är dina sparade filer inte tillgängliga av någon, inte ens efter att det har reparerats. Därför behöver du inte oroa dig för den känsliga informationen du har lagrat i systemet, även om du skräpar ditt system.

Metoder för Drive Encryption

Intern eller USB-hårddiskkryptering kan göras med olika programvara, och det finns många verktyg på marknaden. När en fil skrivs och lagras på enheten krypteras den automatiskt av en specialiserad programvara. Men när en fil läses från enheten, dekrypteras programvaran automatiskt den filen medan resten av informationen förblir krypterad.

Krypterings- och dekrypteringsprocesserna är desamma för alla typiska applikationer. I många versioner av Windows, till exempel, har Windows 10 aktiverad enhetskrypteringsfunktion som vanligtvis körs i bakgrunden utan att låta användarna ens veta, men det kräver specifik hårdvara för att aktivera och kräver en krypteringslösenordsnyckel för att få åtkomst till hela systemet och dess data.

Full hårddiskskryptering

Hela krypteringen av din hårddisk är det mest lämpliga och användbara sättet att kryptera din hårddisk. Den här metoden rekommenderas mest eftersom den skyddar dig mot en oönskad risk som kan uppstå på grund av mänskliga fel som att glömma att kryptera en viss fil.

Tillsammans med detta säkerställer den kompletta hårddiskkrypteringen att kryptera tillfälliga filer och svepa utrymme. Det betyder att allt på hårddisken förblir säkert. Ändå är det lite negativt att den fullständiga hårddiskkrypteringen gör att din systembehandling är långsam. På grund av tillkomsten av moderna processorer är detta emellertid inte en fråga längre. Därför har vi beskrivit de enkla sätten att kryptera hela hårddisken.

Kryptera vissa filer och mappar på hårddisken

Om du inte vill ha full hårddiskkryptering finns det ett annat alternativ för att bara kryptera enskilda filer. Den här typen av kryptering kan ha mindre påverkan på systemets prestanda, men det är lite komplicerad process. När du bara krypterar specifika filer eller mappar på din hårddisk behöver du mer tid för att ta reda på viktiga data som bör skyddas.

Det finns emellertid få sätt att kryptera enskilda filer och mappar;

 • Användarna av Microsoft Office kan kryptera och lösenordsskyddar filerna på deras system. Ändå blir krypteringsnivån mer avancerad med den uppgraderade versionen av det officiella programmet.
 • Metoden för kryptering är enkel på Windows med hjälp av krypterande filsystem. Högerklicka på en viss mapp eller fil du vill kryptera, klicka på egenskaper och klicka sedan på Avancerat.
 • På Mac, Diskverktyg kan användas för att kryptera enstaka filer och mappar.

Lås BIOS via lösenord 

För att kryptera hårddisken finns det ett annat alternativ för att låsa BIOS (primärt ingångs-utgångssystem). Du kan implementera specifika inställningar för datorns hårdvara och till och med kontrollera inläsningen av datorsystemet via BIOS-systemet.

Om du säkra hårddisken med ett lösenord i BIOS, kommer hårddisken att förbli låst även om enheten är inmatad i en annan PC än den nuvarande. Bara lösenordskoden kan låsa upp hårddisken och den behövs varje gång du sätter på enheten.

Hårddiskkryptering på Windows 10

Windows 10 har en komplicerad krypteringsmekanism, liksom dess tidigare versioner. Windows 10 har inte krypteringsfunktionen i sina "Core "- eller" Home "-utgåvor. Om du behöver integrera intern eller bärbar hårddiskkryptering i Windows 10, måste du betala för "Enterprise" eller "Professional" -versionerna av Windows 10 eller bara använda en tredjeparts krypteringslösning.

Drive Encryption-funktionen är automatiskt aktiverad av Microsoft i några av de senaste Windows 10-utgåvorna som ser till att du loggar in på ditt Windows via Microsoft-konto. Det beror på att det bara krypterar din enhet om du loggar in på Windows med ett Microsoft-konto. Din återställningsnyckel eller lösenord laddas sedan upp till Microsofts molnservrar. Detta hjälper dig återställa dina data om du tappar åtkomst till din dator. För att kontrollera om det är aktiverat på din enhet eller inte måste du utföra några enkla steg:

 • Öppna "Inställningar" app i Windows 10 och navigera till "Systemet". ximg_5654d5da91fde-png-Speed-gpjpjwpjjsrjrprwricpmd-ic-bfu8yte8k0Se Handla om sida och leta efter en "Enhetskryptering" inställning under fönstret.
 • Om du inte ser något enhetskrypteringsalternativ stöder inte ditt system enhetskrypteringsfunktion. Det finns fler chanser att du kanske inte har BitLocker-funktion också. Så om du inte uppfyller något av ovanstående krav kan du spendera några dollar för att få en tredjepartsprogramvara för att uppnå enhetskryptering på ditt system.

  Hårddiskkryptering av BitLocker

  Om din Windows-version har BitLocker som en inbyggd funktion kan du skydda din enhet genom följande steg:

  Windows 7

  • Gå till Kontrollpanelen för Windows 7
  • Välj System och säkerhet
  • BitLocker Drive Encryption
  • Eller bara högerklicka på enheten och välj Slå på BitLocker
  • Ställ in ditt lösenord för att kryptera hårddisken

dator

Windows 10

 • Gå till "Miljö" app
 • Välj "Systemet" alternativ
 • Gå till "Handla om" Ruta
 • Välj '’Bitlocker inställningar''För att aktivera den här funktionen.
 • Välj lösenord för att kryptera hårddisken.

BitLocker-inställning

Bärbar hårddiskkryptering

Vi älskar alla att ha en bärbar datalagringsenhet på grund av dess bekvämlighet och portabilitet. Det kan emellertid också vara en nackdel om vi tappar vår externa bärbara enhet (USB-flashenhet), vilket är mycket vanligt och också kan stulas, vilket skapar enorm panik bland offren.

Därför bör du alltid vara förberedd även i värsta fall och lära dig att kryptera data på extern och bärbar hårddisk. Du behöver en krypteringsprogram för att kryptera filer på USB-flashenhet. Nedan har vi diskuterat några av de översta krypteringsverktygen som också används för extern enhetskryptering.

Bästa hårddiskskrypteringsprogramvara

Veracrypt (Windows, OS X, Linux)

Om du letar efter en gratis och mest populär efterföljare av Truecrypt är Veracrypt rätt val för dig. VeraCrypt stöder AES-krypterings-, TwoFish- och Serpent-krypteringsciprar stödjer skapandet av dolda, krypterade volymer inom andra volymer.

nzwko2kub52epymwp6ij

AxCrypt (Windows)

AxCrypt är en gratis, enkel, effektiv och lättanvänd mjukvara som är en öppen källkod, GNU GPL-licenserat krypteringsverktyg för Windows. Att kryptera en fil eller en hel mapp är mycket enkelt med AxCrypt. Du behöver bara högerklicka och välja filer eller mappar som ska krypteras.

Du kan också schemalägga en begränsad tidskryptering av vissa filer eller mappar genom att använda funktionen "tidsinställd". Dessutom kan en varaktighet ställas in och efter att tiden löper ut kommer den att dekrypteras själv. Det ger så mycket lätthet med filer som förblir dekrypterade medan de används och blir automatiskt krypterade när de slutar använda. Den stöder endast 128-bitars AES-kryptering.

n3qitsbrxhig5z7vrmi5

DiskCryptor (Windows)

Diskcryptor är ett öppen källkodsprogram och det stöder både Windows-servrar, stationära och bärbara datorer. Den stöder 256-bitars kryptering och komplexa systemkonfigurationer som RAID.

diskencryptor

GNU Privacy Guard (Windows / OS X / Linux)

GNU Privacy Guard är en öppen källkodningsprogramvara som stöder flera krypteringstyper och -cifrar. Det är vanligtvis kapabelt att kryptera enskilda filer en åt gången, skivbilder och volymer, eller externa enheter och anslutna media.

nchfrzmuxzqa6uap2rhg

7-Zip (Windows / OS X / Linux)

7-Zip är en lätt och lättanvänd filarkivprogramvara för Windows. Det är helt gratis, även för kommersiellt bruk, stöder 256-bitars AES-kryptering och behöver bara ett klick för att kryptera flera filer med krypteringsnyckeln.

m28tn2kzfdr9qhgonrlk

Hårddiskkryptering på Mac OS X

Följ dessa enkla steg för att kryptera enheten på din Mac OS X och förbättra din dataskyddsnivå;

 • Gå till Apple-menyn och välj Systeminställningar.
 • Klicka nu på Säkerhet & Sekretessikon i fönstret Systeminställningar.
 • Klicka sedan på FileVault-fliken och klicka på låsikonen och ange ett administratörsnamn och lösenord.
 • Klicka nu på knappen Slå på FileVault och glöm inte att hålla din återställningsnyckel och lösenord säkert.

äpple-menyn

Slutsats

Kryptering har nu blivit en framgångsrik metod för att skydda dig mot många potentiella hot och risker. Det är ett effektivt sätt att förbättra datasäkerheten och att hålla den borta från tillgången till datasnopare som alltid letar efter dina personuppgifter. Se därför alltid till att dina enheter är krypterade så att de inte kan användas negativt om de går förlorade eller stulna.