Cara Sambungkan Hard Drive Anda Panduan Mudah untuk Ikut

[ware_item id=33][/ware_item]

Teknik seperti penyulitan semakin mendapat perhatian dan tindak balas positif yang luar biasa disebabkan oleh halangan yang telah dicipta untuk pencerobohan yang tidak diingini. Sama ada PC anda, cakera keras atau pemacu kilat, semua barang-barang ini dengan data sensitif anda boleh dilindungi melalui penyulitan, dan itulah yang menjadikannya popular di kalangan semua individu. Penyulitan cakera keras adalah cadangan yang sama bagi anda untuk meningkatkan keselamatan data anda.


Apakah Enkripsi Pemacu Hard?

Penyulitan cakera keras adalah semata-mata pelaksanaan kaedah penyulitan standard untuk pemacu untuk meningkatkan perlindungannya. Melalui prosedur penyulitan sedemikian, data yang disimpan dalam cakera keras ditukar menjadi borang berkod yang tidak boleh dibaca yang selamat.

Perisian penyulitan memandu menjadikannya mustahil bagi mana-mana entiti yang tidak dibenarkan untuk mengakses data yang disulitkan tanpa kata laluan yang sesuai.

Perisian penyulitan pemacu ini dibahagikan kepada tiga kategori utama: berasaskan perisian, berasaskan perkakasan dalam peranti simpanan dan berasaskan perkakasan di tempat lain. Untuk mencapai tahap perlindungan pada peranti anda, anda perlu menghabiskan beberapa dolar untuk mendapatkan perlindungan mewah. Penyulitan cakera penuh mempunyai beberapa faedah berbanding dengan penyulitan fail atau folder biasa atau peti besi yang disulitkan.

Artikel berkaitan: apa yang sedang meresahkan dan bagaimana ia berfungsi

Kenapa Anda Perlu Penyulitan Hard Drive?

Sebelum anda memilih untuk menyulitkan keseluruhan Drive pada sistem anda, anda mesti tahu bagaimana ia memberi manfaat kepada anda dan mengapa anda memerlukan penyulitan keras dalaman atau penyulitan cakera keras mudah alih.

 • Hampir semua fail pada sistem termasuk ruang swap dan fail sementara dienkripsi. Ini sangat penting kerana rekod sedemikian cenderung untuk mendedahkan beberapa data penting dan sulit.
 • Apabila anda telah menyulitkan seluruh pemacu, maka anda tidak perlu bimbang tentang sebarang fail atau folder yang sulit dan tidak dienkripsi, atau anda mungkin lupa beberapa data untuk disulitkan, dan lain-lain Mekanisme penyulitan cakera keras dalaman atau mudah alih memastikan perlindungan pemanduan lengkap dengan hanya kata laluan atau kunci penyulitan.
 • Jika anda kehilangan sistem anda disebabkan oleh sebarang alasan yang tidak diingini atau mendadak seperti kecurian atau kegagalan mesin, maka fail yang anda simpan tidak dapat diakses oleh sesiapa pun walaupun ia diperbaiki. Oleh itu, walaupun anda mengosongkan sistem anda, anda tidak perlu bimbang tentang data sensitif yang telah anda simpan dalam sistem.

Kaedah Penyulitan Pemacu

Penyulitan dalaman atau USB hard drive boleh dilakukan oleh pelbagai perisian, dan terdapat banyak alat di pasaran. Apabila fail ditulis dan disimpan pada pemacu, ia secara automatik disulitkan oleh perisian khusus. Walaubagaimanapun, apabila fail dibaca dari pemacu, perisian tersebut akan mendekripsi fail tersebut sementara data lain masih disulitkan.

Proses enkripsi dan penyahkulasian adalah sama untuk semua aplikasi biasa. Dalam banyak versi Windows, contohnya, Windows 10 mempunyai ciri penyulitan peranti yang didayakan yang biasanya berjalan di latar belakang tanpa membiarkan pengguna mengetahui, tetapi memerlukan perkakasan khusus untuk mengaktifkan dan memerlukan kunci kata laluan penyulitan untuk mengakses seluruh sistem dan datanya.

Encryption Hard Drive penuh

Keseluruhan penyulitan cakera keras anda adalah cara yang paling sesuai dan berguna untuk menyulitkan cakera keras anda. Kaedah ini paling disyorkan kerana ia melindungi anda terhadap risiko yang tidak diingini yang boleh berlaku kerana kesalahan manusia seperti lupa untuk menyulitkan fail tertentu.

Bersama dengan ini, penyulitan cakera keras lengkap memastikan untuk menyulitkan fail sementara dan ruang geser. Ini bermakna segala-galanya pada cakera keras tetap selamat dan terjamin. Walau bagaimanapun, sedikit kesan negatif ialah penyulitan cakera keras penuh menjadikan sistem anda memproses lambat. Walau bagaimanapun, disebabkan oleh pemproses moden, ini bukan masalah lagi. Oleh itu, kami telah menerangkan cara mudah untuk menyulitkan seluruh cakera keras anda.

Menyulitkan fail tertentu dan folder cakera keras

Sekiranya anda tidak mempunyai penyulitan cakera keras penuh, maka terdapat satu lagi pilihan untuk menyulitkan fail individu sahaja. Penyulitan semacam ini mungkin mempunyai kesan yang kurang terhadap prestasi sistem anda, tetapi ia agak sedikit rumit. Semasa menyulitkan hanya fail atau folder tertentu pada cakera keras anda, anda memerlukan lebih banyak masa untuk mengetahui data penting yang perlu dilindungi.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa cara untuk menyulitkan fail dan folder individu;

 • Pengguna Microsoft Office boleh menyulitkan, dan kata laluan melindungi fail pada sistem mereka. Walau bagaimanapun, tahap penyulitan menjadi lebih maju dengan versi program rasmi ditingkatkan.
 • Kaedah penyulitan adalah mudah pada Windows menggunakan menyulitkan sistem fail. Klik kanan folder atau fail tertentu yang anda hendak menyulitkan, klik sifat dan kemudian klik Advanced.
 • Pada Mac, Utiliti Cakera boleh digunakan untuk menyulitkan fail dan folder tunggal.

Kunci BIOS melalui Kata Laluan 

Untuk menyulitkan cakera keras, terdapat satu lagi pilihan untuk mengunci BIOS (sistem input-output utama). Anda boleh melaksanakan tetapan khusus untuk perkakasan komputer dan bahkan dapat mengawal pemuatan sistem komputer melalui sistem BIOS.

Jika anda mengecas cakera keras dengan kata laluan dalam BIOS, maka cakera keras akan tetap terkunci walaupun pemacu dimasukkan ke dalam PC baru selain dari yang sekarang. Hanya kod kata laluan yang boleh membuka kunci cakera keras dan diperlukan setiap kali anda menghidupkan pemacu.

Encryption Hard Drive pada Windows 10

Windows 10 mempunyai mekanisme penyulitan rumit, seperti versi sebelumnya Windows 10 tidak mempunyai keupayaan penyulitan dalam edisi "Core" atau "Home". Jika anda perlu mengintegrasikan penyulitan cakera keras dalaman atau mudah alih dalam Windows 10, anda perlu membayar versi "Enterprise" atau "Profesional" Windows 10 atau hanya menggunakan penyelesaian penyulitan pihak ketiga.

Ciri Penyulitan Drive diaktifkan secara automatik oleh Microsoft dalam beberapa edisi Windows 10 terkini yang memastikan anda log masuk ke Windows anda dengan akaun Microsoft. Ini kerana ia hanya menyulitkan pemacu anda jika anda log masuk ke Windows dengan akaun Microsoft. Kunci atau kata laluan pemulihan anda kemudian dimuat naik ke pelayan awan Microsoft. Ini akan membantu anda memulihkan data anda jika anda kehilangan akses ke PC anda. Untuk memeriksa sama ada ia didayakan pada peranti anda atau tidak anda perlu melakukan beberapa langkah mudah:

 • Buka "Tetapan" aplikasi dalam Windows 10 dan navigasi ke "Sistem". ximg_5654d5da91fde-png-pagespeed-gpjpjwpjjsrjrprwricpmd-ic-bfu8yte8k0Lihat Mengenai halaman dan cari a "Penyulitan peranti '' menetapkan di bawah tetingkap.
 • Jika anda tidak melihat opsyen penyulitan peranti, sistem anda tidak menyokong ciri Penyulitan Peranti. Terdapat lebih banyak peluang, anda mungkin tidak mempunyai ciri BitLocker juga.Jadi jika anda tidak memenuhi salah satu syarat yang disebut di atas maka anda boleh menghabiskan beberapa dolar untuk mendapatkan perisian pihak ketiga untuk mencapai enkripsi pemacu pada sistem anda.

  Encryption Hard Drive oleh BitLocker

  Jika versi Windows anda mempunyai BitLocker sebagai ciri terbina dalam maka anda boleh melindungi pemacu anda dengan langkah-langkah berikut:

  Windows 7

  • Pergi ke Panel Kawalan Windows 7
  • Pilih Sistem dan Keselamatan
  • Penyulitan Pemacu BitLocker
  • Atau klik kanan pada peranti dan pilih Hidupkan BitLocker
  • Sediakan kata laluan anda untuk menyulitkan pemacu keras

komputer

Windows 10

 • Pergi ke "Menetapkan" aplikasi
 • Pilih "Sistem" pilihan
 • Pergi ke "Mengenai " pane
 • Pilih ''Bitlocker tetapan ''Untuk membolehkan ciri ini.
 • Pilih kata laluan untuk menyulitkan cakera keras anda.

penetapan bitlocker

Encryption Drive Portable

Kami semua suka mempunyai peranti penyimpanan data mudah alih kerana kemudahan dan mudah alihnya. Walau bagaimanapun, ia juga boleh menjadi kelemahan jika kita kehilangan pemacu mudah alih luaran kami (pemacu kilat USB) yang sangat biasa dan boleh juga dicuri dengan mudah membuat panik yang besar di kalangan mangsa.

Oleh itu, anda harus sentiasa bersedia walaupun untuk kes yang paling teruk dan belajar cara menyulitkan data pada cakera keras luaran dan mudah alih. Anda memerlukan perisian penyulitan untuk menyulitkan fail pada pemacu denyar USB. Di bawah ini kami telah membincangkan beberapa alat penyulitan utama yang juga digunakan untuk penyulitan pemacu luaran.

Perisian Penyulitan Cakera Terbaik

Veracrypt (Windows, OS X, Linux)

Jika anda mencari pengganti percuma dan paling popular Truecrypt maka Veracrypt adalah pilihan yang tepat untuk anda. VeraCrypt menyokong penyulitan AES, TwoFish, dan ular penyulitan Serpent menyokong penciptaan jilid tersembunyi, disulitkan dalam jilid lain.

nzwko2kub52epymwp6ij

AxCrypt (Windows)

AxCrypt adalah perisian percuma, mudah, cekap dan mudah digunakan yang merupakan sumber terbuka, alat penyulitan berlesen GNU GPL untuk Windows. Menyulitkan fail atau keseluruhan folder adalah sangat mudah dengan AxCrypt. Anda hanya perlu satu klik kanan dan boleh memilih fail atau folder untuk disulitkan.

Anda juga boleh menjadualkan penyulitan masa terhad beberapa fail atau folder tertentu dengan menggunakan ciri "masa" itu. Juga jangka masa boleh ditetapkan dan selepas tempoh tamat tempoh itu akan di-decrypted sendiri. Ia memberikan banyak kemudahan dengan fail yang tersimpan di dalamnya sementara ia sedang digunakan dan menjadi disulitkan automatik apabila berhenti menggunakan. Ia menyokong penyulitan AES 128-bit sahaja.

n3qitsbrxhig5z7vrmi5

DiskCryptor (Windows)

Diskcryptor adalah program sumber terbuka dan ia menyokong windows Servers, Desktop, dan Laptop sama. Ia menyokong penyulitan 256-bit dan konfigurasi sistem kompleks seperti RAID.

diskencryptor

Pengawal Privasi GNU (Windows / OS X / Linux)

GNU Privacy Guard adalah perisian penyulitan sumber terbuka yang menyokong pelbagai jenis enkripsi dan ciphers. Ia biasanya mampu menyulitkan fail individu pada satu-satu masa, imej cakera, dan jumlah, atau pemacu luaran dan media yang bersambung.

nchfrzmuxzqa6uap2rhg

7-Zip (Windows / OS X / Linux)

7-Zip adalah perisian arkib fail yang ringan dan mudah digunakan untuk Windows. Ia benar-benar percuma, walaupun untuk kegunaan komersil, menyokong penyulitan AES 256-bit dan memerlukan hanya satu klik untuk menyulitkan beberapa fail dengan kunci penyulitan.

m28tn2kzfdr9qhgonrlk

Encryption Hard Drive pada Mac OS X

Ikuti langkah mudah ini untuk menyulitkan pemacu pada Mac OS X anda dan tingkatkan tahap perlindungan data anda;

 • Pergi ke menu Apple dan pilih Keutamaan Sistem.
 • Sekarang klik Keselamatan & Ikon Privasi dalam tetingkap Keutamaan Sistem.
 • Kemudian klik tab FileVault dan klik ikon kunci dan masukkan nama dan kata laluan pentadbir.
 • Sekarang klik butang Turn On FileVault dan jangan lupa untuk memastikan kunci dan kata laluan pemulihan anda selamat.

epal-menu

Kesimpulannya

Enkripsi kini telah menjadi satu kaedah yang berjaya untuk melindungi anda dari banyak ancaman dan risiko yang berpotensi. Ini adalah cara yang berkesan untuk meningkatkan keselamatan data dan menghindarinya dari akses data snoopers yang sentiasa mencari data peribadi anda. Oleh itu, pastikan bahawa peranti anda dienkripsikan supaya ia tidak boleh digunakan secara negatif jika hilang atau dicuri.