Какво е торент и как работи

[ware_item id=33][/ware_item]

Torrenting е отличен процес за споделяне на файлове, който включва много хора (връстници) в процеса на изтегляне.


Цялата тази процедура използва P2P технологията за разпространение на торент файла сред хиляди потребители. Въпреки това, a торент файл е компютърен файл, който съдържа метаданни, свързани с файловете и папките, които ще се споделят. Може да слушате торент и BitTorrent като синонимни термини, но те са малко по-различни.

BitTorrent е протокол за прехвърляне на файлове, който помага за разграждането на торент файла на малки битове, за да се ускори процесът на изтегляне.

По подобен начин съществуват многобройни термини, използвани за описание на процеса на торента и трябва да ги разберете, преди да преминете към работата на торента.

 • Връстници: Индивидите (торентъри), които участват в процеса на споделяне на торент файл в партньорска мрежа.
 • Сеялки: Онези, които качват части от торент файл, заедно с изтеглянето му.
 • Лийчъри: Torrenters, които просто изтеглят и не качват нищо в процеса на споделяне на файлове.
 • рояк: Група хора участва в изтеглянето и качването на един и същи торент файл.
 • Преследвач: Както се подразбира от името, тракерът в процес на торент е сървър, който локализира връстниците на един и същи торент файл, присъстващи в различни области. Те свързват торентерите (връстници) и помагат за насочване на пакети данни между тях.
 • Торент клиент: Torrent клиентът е програмата, която активира и управлява процеса на споделяне на файлове, използвайки протокол BitTorrent. Тези BitTorrent клиенти подреждат разглобените битове на торент файл, обработващи неговото качване и изтегляне, като същевременно предоставят статистиката за торента.
 • индексатори: Уебсайтовете, които имат колекция от торент файлове, заедно с информацията за тях. Потребителите получават връзката на торент файла на тези уебсайтове, които се споделят от друг изтеглящ торент. Следователно, това е канал за получаване, споделяне и заявяване на торент файл.

как работи торентКредит за изображение: theglobeandmail.com

Защо хората торент?

BitTorrent е начинът, чрез който хората изтеглят музика, видеоклипове, приложения, игри и изображения предимно с по-голям размер. Не само изтегляне, но много хора споделят файлове, които присъстват на компютъра им.

Някой от вас може би се чуди, че защо хората използват торент вместо традиционното изтегляне. Една от основните причини е, че файловете на торентите, които присъстват за всички, се предоставят от всеки, който е платил или който би могъл да го получи с помощта на средства за безпроблемно използване. Поради тази причина торент файловете обикновено присъстват при конвенционалното изтегляне.

Освен това има няколко основни перки на порой, които са засилили използването на торент извънредно.

 • P2P означава, че използва децентрализиран процес означава, че файлът, който изтегляте, не се хоства на главен централен сървър. Следователно, ако един изтеглящ източник остави или деактивира между процеса на изтегляне, можете да завършите процеса на изтегляне с други източници. Освен това, редовната процедура за изтегляне включва само един основен сървър и ако той се понижи, не можете да завършите изтеглянето.
 • Не е необходимо да рестартирате цялото изтегляне от самото начало, ако интернетът ви се прекъсне внезапно поради някаква причина.
 • Това е забележимо бърз начин за изтегляне в сравнение с обикновения процес на изтегляне.
 • Можете лесно да намерите, изтеглите и дори да поискате всеки файл.

Повишаване на легитимността на торент

Както беше обсъдено преди, споделянето на торенти е бърз и ефективен начин за изтегляне и качване на големи файлове. Името "торент" обаче най-вероятно дава обща пролет, че включва нещо незаконно или нещо, което игнорира законите за авторското право.

Но с непрекъснато нарастващата популярност и осъществимостта на споделянето на BitTorrent, той непрекъснато се движи в мейнстрийма.

Изтеглянето на BitTorrent главно включва незаконно извличане на известна музика, филми и игри. Затова Blizzard Entertainment, които са създателите на игри като World of Warcraft, Starcraft II и Diablo III, приеха торент технологията. Те са включили торент процеса в онлайн версията на своите игри, така че може да бъде начин за изтегляне по подразбиране за хората.

Друга включена функция е опцията, която те предоставят на играчите да избират дали искат да участват в ускоряване на изтеглянето на други хора, като допринесат с някоя от тяхната лента.

По подобен начин сега торент уебсайтовете (индексаторите) преместват потока на видео и музика към основния поток. Сега много уебсайтове имат множество готови за изтегляне на торент файлове, които са всички законни и не съдържат проблеми с авторските права.

Как работи Torrenting?

Torrenting ви помага да споделяте файл от всякакъв тип, докато той е в процес на изтегляне. По този начин, без да чакате за изтегляне на целия файл, можете да започнете процеса на споделяне и прехвърляне, правилно, когато файлът започне да се изтегля. С други думи, torrenting разделя по-голям файл на малки сегменти, докато той все още е в процес на изтегляне. По този начин времето на потребителя е запазено и също така продължава да оказва натиск върху компютрите в мрежата.

Преди това потребителите изтеглят всеки файл директно от уебсайта. Основният недостатък на такъв тип изтегляне беше, когато връзката не успее; цялото изтегляне също се проваля, независимо колко процента е останало. Освен това скоростта на изтегляне зависи и от размера на файла.

Обаче в порой нещата не са такива. Колегите, участващи в споделянето на P2P, могат едновременно да изтеглят или споделят файла или данните. Причината е, че когато сте торент, няма централна точка на повреда, дори ако връзките не успеят, партньорът може да продължи да изтегля от останалите връзки. Освен това, тъй като на връстниците е позволено да изтеглят и качват части от торента едновременно, следователно целият процес се случва много по-бързо.

Torrent работи отлично с VPN услуги. Ако използвате VPN услуга, тогава ще станете свидетели на бързо изтегляне на торент. VPN не само увеличава скоростта, но и прави нашата идентичност скрита.

Защо торентите са по-добър начин за изтегляне?

Когато файл изтегля от уебсайт, той обикновено се изтегля от един сървър. Тази технология е древна и ясна, което води до бавни изтегляния и също така осигурява ограничена наличност поради географски ограничения.

От друга страна, торент файловете са много по-новаторска технология от трайната технология за споделяне на файлове. Докато торентингът, когато даден файл получи изтегляния, така че той се тегля от няколко потребители, за разлика от сървърите. Всеки партньор, който е част от файла, се възползва от своята честотна лента, за да направи файла достъпен за изтегляне. Правейки това, скоростта се увеличава мигновено.

Също така, ако потребителят изтегли торент файл, така че той / тя трябва да го качи за други връстници. Това означава, че броят на връстниците във файл рое, толкова по-силен ще бъде. Ето защо тази технология е не само популярна, но е и по-добра от всяка друга технология.

Как да торент безопасно?

Единственото нещо, което рискува потребителите по време на торенти, е те да не бъдат хванати от IP адрес, който да бъде изложен по време на засяването.

Това е така, защото законите за изтезания варират в различните страни. За да извършвате торентинг сигурно, най-важното нещо, което трябва да направите, е да скриете истинския си IP адрес от троловете за авторски права и криптирате данни за интернет трафик. За да направите това, вие сте дали два варианта. Можете или да използвате прокси услуга или да използвате VPN услуга. Известно е, че и двамата крият IP адреса на потребителя и ги показват анонимни, докато се изтеглят.

Как да изтеглите торент безопасно: Изтеглете с анонимност

Прокси сървърът действа към шлюза между вашия сървър и източника, който търсите. Прокси сървърът крие IP адреса, но не предлага средство за криптиране. Въпреки това, VPN скрива IP адреса и също криптира целия интернет трафик чрез защитени протоколи и ключове за криптиране.

Счита ли се торентът извън закона?

Законите за торентите са различни за различните страни. В някои щати торентът е легален, а някои смятат това за незаконно.

Например, в Швейцария торентингът се разглежда като легален процес, докато изтегленият материал не бъде използван за печалба. По този начин, гражданин на Швейцария може лесно да изтегля всякакъв вид съдържание и също така не трябва да се притеснява за троловете за авторски права.

По същия начин, в Испания и Холандия поредицата е забранена и незаконна до известна степен. В Мексико обаче няма закони относно защитата на авторските права, което ги прави сигурно и сигурно място за порой.

Повечето страни се усмихват на използването на торенти и ги смятат за незаконни. По принцип торентът се счита за незаконен, когато има строги закони за авторските права. Тези страни също наложиха строги наказания под формата на пари и лишаване от свобода на всеки, който бъде признат за виновен за нарушаване на авторски права. Първоначално потребителите получават предупреждения от доставчиците на услуги и DMCA, а по-късно са глобени и дори затворени.

Юридически Vs. Незаконен торент:

Torrenting е едновременно законно и незаконно. Разликата между двете е следната:

Правен торент:

 • Torrenting, при който изтегляте файл с изтекъл срок на авторско право, който сега е публичен
 • Torrenting е легален, когато изтеглите файл и той дава лиценз, който дава разрешение за споделяне и разпространение на файлове.

Незаконен торент:

 • Torrenting е незаконно, когато изтеглите файл, който нарушава авторските права и не е отворен за обществото

Плюсове и минуси на торентинга:

Както всяко друго нещо торентът има и положителни, и отрицателни страни. Плюсовете и минусите на торентите са както следва:

 1. Безплатно и лесно:

Torrenting е отворен процес и не ви струва нищо. Извършва се чрез проста настройка и в замяна ви дава достъп до огромно изобилие от информация.

 1. Едно прекомерно брой файлове:

Торент сайтовете са в изобилие. Всички тези сайтове предлагат голям брой файлове за сваляне, което улеснява потребителя да намери и изтегли желания от тях файл.

 1. Няма точка на отказ:

При торенето няма централна точка на провал. Дори ако връзката не успее така, можете да изтеглите файла от други сървъри.

 1. Излагане на вируси:

Torrenting излага вашата система на риск от злонамерен софтуер и вируси и вашата система може лесно да бъде изложена на вируси, тъй като съдържанието на файла е скрито в момента на изтегляне.

 1. Риск от изпитване:

Изтеглянето на защитен с авторски права файл може да ви изложи на съдебен спор. Можете да бъдете глобени и дори изпратени до лишаване от свобода в крайни случаи.

 1. Възможността на излагане:

Докато торент вашият IP адрес е публичен за всички, които използват една и съща торент мрежа. Това увеличава шанса да бъдете открити от уебсайтове, които блокират или проследяват торент трафик.