Torrenting е незаконно или законно? Нека разберем

[ware_item id=33][/ware_item]

Torrenting всъщност е широко разпространена техника за изтегляне на файлове като филми, песни, игри и други, чрез торент клиент.


Тази техника се използва широко от торентите по целия свят с основната цел за изтегляне на файла от един сървър, който по-късно се прехвърля от няколко потребители, които вече имат този конкретен файл в своя компютър.

Какво е торент?

Torrenting е вид умение за споделяне на файлове (P2P), при което много потребители могат да се свързват и споделят своите специфични и необходими файлове, вместо да са зависими от един уебсайт или източник с цел изтегляне на файлове.

Torrenting е много полезен по начин, че потребителите не само изтеглят файлове от един уебсайт / източник, но и от други потребители на същия торент, позволявайки течащ трансфер между потребителите.

Torrenting също намалява мрежата също се намалява, тъй като в процеса на торент всеки партньор или потребител действа като мини сървър и значително намалява натоварването.

Как се използва?

Грешно тълкуване на торентинг е, че много хора го смятат за нормален процес на изтегляне, но в действителност нещата са много по-различни. Хората предпочитат торентинг, защото е много лесно да търсите файл според избора на потребителя. Потребителят може да го търси в интернет и да го изтегли с помощта на торент.

Torrenting може да се извърши по начин, че файлът да бъде фрагментиран на малки парчета данни. Потребителят / партньорът обаче има различен фрагмент от файла. Потребителят го изтегля и го споделя с други връстници, които го нямат, и изтегля всички парчета данни от тези връстници. Когато потребителите са ги изтеглили всички, те ги сглобяват и най-сетне се формира пълен файл.

С други думи, за да използва торент, потребителят трябва да следва тези стъпки:

  • Изтеглете торент клиент.
  • Търсете торент, който да изтеглите.
  • Изтеглете торент файла.
  • Добавете торент файла към клиента.

Торентът е легален или незаконен?

Този много объркващ дебат, че или торентът е легален или незаконен, но е важно да се знае, че торентът е просто прост начин за споделяне на файлове между потребители / връстници и в този акт торрентът не е незаконно нещо.

Законният и незаконен аспект на торентинг зависи от файла, който се изтегля. Ако споделеният файл не е ограничен или защитено с авторски права, торентът е законно нещо, но ако изтегленият файл е незаконен или неофициален, такива файлове могат да имат свои последствия.

Тъй като всяка държава има своя правна структура по отношение на прилагането на правилата и разпоредбите за авторското право. Възможно е, ако в една държава поройът се счита за незаконен, а в друга - може да е легален. Всичко зависи от законите за поверителност и използването на интернет. Ако живеете в страна, в която поредицата е незаконна, тогава е необходимо да изтеглите торент тайно и трябва да останете анонимни.

Няма нищо незаконно в използването на торент клиентски софтуер, но споделянето на плагиатско и защитено с авторски права съдържание, използвайки този софтуер, е строго забранено и незаконно в много страни.

Безопасно ли е торентирането?

Въпреки че поройът не е незаконен, това е малко рисковано. Ако потребител / връстник торент някой материал, защитен с авторски права, има по-голям шанс да бъде хванат от по-висши органи. Освен това има и шанс за изтегляне на заразени файлове, затова се препоръчва използването на VPN за по-безопасна торент.

Правителствата и доставчиците на услуги работят съвместно, за да затруднят живота на потребителите, които търкуват медийни файлове и пиратски софтуер.

Рискове от торент?

Не са много рисковете, свързани с процеса на порой. Изтеглянето се извършва от мрежа от връстници, така че рискът компютърният вирус да се свърже е малко по-малък, отколкото при нормално изтегляне.

Друго притеснение, свързано с торентинг, е злонамерен софтуер. Потребителят / партньорът няма да има представа, че изтегленият торент файл от източник може да съдържа вируса. Изтеглените торрент файлове, засегнати от вируси, могат да станат причина за осакатяване на компютърната система на потребителя.

С процеса на изтегляне има риск от незаконен и незаконен достъп до корпорациите сериозна и значима бизнес информация. Тези чувствителни данни могат да включват записи на работниците, политики на корпорацията и информация за заинтересованите страни, награди и много други. Ако работник изтегли торент файл и несъзнателно запази торент файла в същата папка, която съдържа критичната информация и тази папка може да бъде достъпна само от висшите органи на корпорациите, и ако забележат торент файл така, със сигурност ще вземат иск срещу това лице.

Torrenting не засяга пряко системата на потребителя. Въпреки това, винаги има възможност за онлайн хакерски атаки и незаконен достъп до информация на потребителя. Веднага щом потребител или качи, изтегли или сподели торент файл, онлайн хакерите стават активни и успяват да събират данни за дейностите на онлайн потребителя. Хакерите след придобиване на данните на потребителя го използват за собствена лична употреба и предимство.

Друго най-голямо притеснение от използването на торенти е, че повечето файлове са известни с файлове, които имат материал, защитен с авторски права. Тук потребителите на торентите се сблъскват с правни проблеми, когато изтеглят тези торенти.

Потребителите на торентите са под силния надзор на надзорните агенции. Доставчиците на услуги наблюдават онлайн дейностите на потребителите. Ако някога са намерили намеци за незаконно изтегления торент файл или защитени с авторски права торент файлове, торент торентите обикновено са изправени пред законови санкции за своите действия.

Правила и правила за торентинг в различни страни:

Различните страни имат различни правила и разпоредби за порой. Торентът може да е легален в една държава, но е възможно той да не е разрешен в други страни.

Следващият списък показва различни страни с различен статус на порой:

Държави, в които изтегленото съдържание, защитено с авторски права, е разрешено за лична употреба Държави, в които изтегленото съдържание, защитено с авторски права, се пренебрегва Държави, в които изтегленото съдържание, защитено с авторски права, се наказва с глоба Страни, които са затворили сайтовете за порой
Полша Аржентина Финландия Австралия
Испания Бразилия Франция Китай
Швейцария Канада Германия Италия
Колумбия Япония Латвия
Чехия ОАЕ Малайзия
Дания Великобритания Португалия
Египет Русия
Гърция Южна Африка
Индия САЩ
Иран
Израел
Мексико
Холандия
Филипини
Румъния
Словакия
Сингапур
Уругвай

Санкции, ако се хванете с торент:

В САЩ актът за незаконно изтегляне попада в Закона за авторското право от 1976 г. Тъй като в САЩ сайтовете за изтегляне са напълно затворени, така че ако някой бъде хванат за торент, общото наказание е парична глоба. Щетата, на която обвиняемият може да бъде задължена, може да варира от 750 до 30 000 долара.

Това е точно фиксирана сума за неустойка. Това може също да зависи от фактите по делото и по-късно ще бъде решено и от съдебните съдилища. Например, според CNN, 32-годишна жена, която принадлежи от Минесота, беше призната за отговорна за изтеглянето на 24 песни и беше обвинена с 80 000 долара на песен, което означава общо 1,9 милиона долара.

Според доклад, публикуван по-рано тази година, над 1000 дела са заведени срещу използването на BitTorrent в САЩ миналата година. По подобен начин във Великобритания незаконното изтегляне попада в рамките на гражданското законодателство, докато нарушаването на авторските права или кражбата на някой друг работи и публикуването му в интернет има присъда от най-много две години.