6 Cek Pantas untuk Menjadikan Perkhidmatan VPN Palsu

[ware_item id=33][/ware_item]

Rangkaian peribadi maya (VPN) hebat-jika anda menggunakan perkhidmatan yang sah. VPN menambah lapisan keselamatan tambahan ke pelayaran Internet anda dengan menyulitkan data anda dan memasangkan alamat IP anda supaya anda boleh melayari Web secara tanpa nama. Tambahan pula, semua keselamatan tambahan ini datang pada bayaran bulanan yang rendah (atau bayaran satu kali jika anda hanya memerlukannya semasa perjalanan).


Artikel berkaitan: Penipu menangkap pengguna melalui perkhidmatan VPN palsu selepas tag anti-privasi

6 Cek Pantas untuk Menjadikan Perkhidmatan VPN Palsu

Walau bagaimanapun, penipuan baru sentiasa meningkat dan cuba memanfaatkan individu yang mencari privasi dan keselamatan. Jangan jatuh untuk pembekal VPN palsu ini. Mulakan dengan mengesahkan perkhidmatan dengan petua berikut.

1. Baca Halaman Mengenai

Mula dengan melihat sekitar pembekal khidmat tentang halaman. Berapa lama mereka berada dalam perniagaan? Apakah jenis bahasa yang mereka gunakan untuk menerangkan perkhidmatan mereka? Jika tawaran mereka kedengaran terlalu baik untuk menjadi kenyataan, itu mungkin. Elakkan VPN yang menggunakan tuntutan yang tidak berasas seperti "terpantas," "paling selamat," dan "paling peribadi."

2. Uji Sokongan Pelanggan mereka

Perkhidmatan VPN yang sah akan memberi banyak peluang untuk menghubungi sokongan kerana mereka mengambil berat tentang pelanggan mereka. Lihat laman web mereka untuk melihat jenis sokongan yang ditawarkan, seperti nombor telefon, e-mel kenalan, sembang langsung, halaman FAQ, dan forum komuniti. Ada juga yang mempunyai halaman sokongan Twitter.

Jangan takut untuk menjalankan ujian pada pilihan sokongan mereka untuk melihat seberapa cepat mereka bertindak balas-jika mereka bertindak sama sekali. Berhati-hati dengan sokongan yang seolah-olah tidak datang dari orang yang sebenar. Jika semua yang anda terima adalah tindak balas borang, anda perlu meneruskan dengan berhati-hati.

3. Periksa Kehadiran Media Sosial mereka

Kekurangan kehadiran media sosial harus menaikkan bendera merah besar. Cari tapak web pembekal untuk melihat sama ada mereka mempunyai pautan ke laman Twitter atau Facebook. Tatal profil mereka untuk melihat bila halaman mereka dilancarkan. Ia bukan satu petanda yang baik jika halaman mereka hanya dilancarkan pada minggu lalu atau lebih.

Pastikan untuk memeriksa seberapa kerap mereka menyiarkan dan sama ada mereka bertindak balas terhadap komen atau Tweet atau tidak. Jika anda tidak melihat pelanggan sebenar berinteraksi atau mereka berinteraksi tetapi tidak mendapat respons, anda mungkin mahu bergerak dan menyelidik perkhidmatan VPN yang berbeza.

4. Penyelidikan Kajian Dalam Talian

Ulasan dalam talian akan memberitahu anda tentang legitimasi penyedia perkhidmatan VPN. Mulailah dengan carian Google yang mudah, dan kemudian meneroka beberapa laman ulasan untuk melihat apa yang orang katakan mengenai perkhidmatan itu. Sentiasa lihat di luar laman web syarikat kerana mudah untuk membuat ulasan tersebut.

Bukan sahaja anda akan mencari maklumat mengenai pengalaman orang lain, tetapi anda perlu memberi perhatian kepada sejauh mana tinjauan semula. Jika satu-satunya ulasan yang anda temukan telah disiarkan dalam bulan lalu, ini merupakan petunjuk yang baik bahawa perkhidmatan itu adalah jenama baru-dan mungkin tidak boleh dipercayai.

Berhati-hati dengan perkhidmatan yang hanya mempunyai ulasan yang baik tentang mereka. Ada kemungkinan bahawa ini adalah ulasan palsu yang direka untuk menjadikan syarikat itu kelihatan legit.

5. Semak Dasar Pembalakan mereka

Jika anda menjalankan merentasi VPN yang menyimpan log data anda, teruskan berlari! Ini pada dasarnya mengalahkan tujuan VPN kerana jika mereka menjejaki dan menyimpan maklumat tentang tapak yang telah anda lawati dan fail yang telah anda muat turun, penyemakan imbas anda tidak lagi bersifat peribadi atau tanpa nama.

Yang berkata, kebanyakan VPN seperti HideMyAss! menyimpan log beberapa data, seperti tempoh sambungan atau lebar jalur yang digunakan. Jenis pembalakan itu membuatkannya dapat meningkatkan perkhidmatan mereka.

Walau bagaimanapun, penyedia VPN anda tidak seharusnya melog masuk maklumat selain itu, seperti tapak web yang anda lawati atau alamat IP yang anda gunakan. Jika anda tidak dapat mencari maklumat di laman web mereka yang menyebut polisi log syarikat, lihat senarai ini lebih dari 100 VPN yang tidak menyimpan log.

6. Semakan Struktur Penentuan Harga mereka

Jika anda ingin menikmati faedah keselamatan yang menawarkan rangkaian peribadi maya, mengharapkan untuk membayar bayaran untuknya. Biasanya, ia adalah yuran langganan bulanan kecil, tetapi anda tidak boleh bergantung pada perkhidmatan VPN percuma untuk memastikan data anda selamat. Kemungkinan besar, perkhidmatan percuma ini mencuri data anda dan menjualnya kepada pihak ketiga atau mengarahkan anda ke laman rakan kongsi mereka untuk mendapatkan komisen jualan.

Seperti VPN percuma, langganan VPN seumur hidup tidak boleh dipercayai. Untuk satu, "langganan seumur hidup" ini biasanya tidak bertahan lama-mungkin satu atau dua tahun. Kedua, ia adalah model perniagaan yang tidak stabil. Untuk memberikan sokongan dan keselamatan yang berterusan, VPN perlu sentiasa membawa masuk pendapatan. Itu datang melalui langganan bulanan. Langganan seumur hidup, sebaliknya, bergantung semata-mata untuk menarik pelanggan baru. Jadi, apa yang berlaku apabila kemasukan pelanggan jatuh? Perkhidmatan VPN murah bertukar untuk menjual data anda kepada pihak ketiga dan pengiklan dengan cara yang sama seperti perkhidmatan percuma yang tidak lengkap.

Perlu diingatkan, jenis perkhidmatan ini sebenarnya mungkin memberikan beberapa ciri yang anda cari daripada sekadar mengambil wang anda dan berjalan. Walau bagaimanapun, dengan risiko data yang dikompromi, perkhidmatan langganan percuma atau "seumur hidup" adalah yang terbaik untuk dielakkan.

Juga memerhatikan dasar bayaran balik. Kebanyakan VPN yang sah akan menawarkan jaminan wang balik antara tujuh hingga 30 hari supaya anda boleh menguji perkhidmatan tanpa risiko.

Memilih VPN yang betul adalah penting jika anda ingin menyimpan maklumat anda secara dalam talian. Petua yang disebutkan di atas akan membantu anda mengelakkan VPN palsu yang ingin mengambil kesempatan daripada anda.