Как да шифровате вашия твърд диск Лесно ръководство, което да следвате

[ware_item id=33][/ware_item]

Техника като криптиране привлича толкова много внимание и огромен положителен отговор поради създадената пречка за нежеланите прониквания. Независимо дали става въпрос за вашия компютър, твърд диск или флаш устройство, всички тези вещи с вашите чувствителни данни могат да бъдат защитени чрез криптиране и именно това го прави популярен сред всички хора. Шифроването на твърдия диск е подобна препоръка за вас, за да подобрите безопасността на вашите данни.


Какво е криптиране на твърдия диск?

Шифроването на твърдия диск е просто внедряване на стандартни методи за криптиране на диск, за да се подобри неговата защита. Чрез такава процедура за криптиране данните, съхранявани на твърдия диск, се преобразуват в сигурна нечетлива кодирана форма.

Софтуерът за криптиране на устройството прави невъзможно за всяко неоторизирано лице да получи достъп до криптираните ви данни без подходяща парола.

Този софтуер за криптиране на дискове е разделен на три основни категории: базиран на софтуер, хардуер, базиран в устройството за съхранение и базиран на хардуер на друго място. За да постигнете това ниво на защита на устройството си, трябва да похарчите няколко долара, за да получите защита от висок клас. Пълното криптиране на диска има няколко предимства в сравнение с обичайното криптиране на файл или папка или криптирани трезори.

Свържете статия: какво е торент и как работи

Защо имате нужда от шифроване на твърд диск?

Преди да решите да шифровате целия Диск на вашата система, трябва да знаете как ви е от полза и защо се нуждаете от вътрешно твърд диск или криптиране на преносим твърд диск.

 • Почти всички файлове в системата, включително суап пространството и временните файлове са криптирани. Това е много важно, тъй като такива записи са склонни да разкриват някои важни и поверителни данни.
 • Когато сте шифровали цялото устройство, не е необходимо да се притеснявате за файл, който е конфиденциален и е оставен незашифрован, или може да забравите някои данни, които да бъдат криптирани и т.н. Целият механизъм за криптиране на вътрешния или преносим твърд диск гарантира пълна защита на устройството само с парола или ключ за криптиране.
 • Ако загубите системата си поради някакви нежелани или внезапни причини, като кражба или повреда на машината, тогава вашите запазени файлове не са достъпни от никого, дори и след като са поправени. Ето защо, дори и да изхвърлите системата си, няма нужда да се притеснявате за чувствителните данни, които сте съхранили в системата.

Методи за шифроване на диск

Вътрешното или USB криптиране на твърдия диск може да се извърши от различен софтуер, а на пазара има много инструменти. Всеки път, когато файл се запише и съхранява на устройството, той автоматично се криптира от специализиран софтуер. Въпреки това, когато файл се чете от устройството, софтуерът автоматично декриптира този файл, докато останалата част от данните остава криптирана.

Процесите на криптиране и декриптиране са еднакви за всички типични приложения. В много версии на Windows, например, Windows 10 има активирана функция за криптиране на устройството, която обикновено работи на заден план, без да позволява на потребителите дори да знаят, но за да се изисква специфичен хардуер, за да се активира и се изисква ключ за парола за криптиране за достъп до цялата система и нейните данни.

Пълно кодиране на твърдия диск

Цялото криптиране на вашия твърд диск е най-подходящият и полезен начин за криптиране на вашия твърд диск. Този метод е най-препоръчителен, тъй като ви предпазва от нежелан риск, който може да възникне поради човешки грешки, като например да забравите да шифровате конкретен файл.

Заедно с това, пълното криптиране на твърдия диск гарантира, че криптирате временните файлове и прекарайте пръст. Това означава, че всичко на твърдия диск остава безопасно и сигурно. И все пак, малко отрицателно въздействие е, че пълното криптиране на твърдия диск прави обработката на системата бавна. Поради появата на съвременни процесори това вече не е проблем. Затова описахме лесните начини за криптиране на целия ви твърд диск.

Шифроване на някои файлове и папки на твърдия диск

Ако не желаете да имате пълно криптиране на твърдия диск, тогава има друга опция за криптиране само на отделни файлове. Този вид криптиране може да има по-малко влияние върху производителността на вашата система, но това е малко сложен процес. Докато криптирате само конкретни файлове или папки на вашия твърд диск, имате нужда от повече време, за да разберете важни данни, които трябва да бъдат защитени.

Въпреки това има няколко начина за криптиране на отделни файлове и папки;

 • Потребителите на Microsoft Office могат да шифроват, а паролата защитава файловете в тяхната система. И все пак нивото на криптиране става по-напреднало с обновената версия на официалната програма.
 • Методът на криптиране е ясен за Windows с помощта на криптиране на файловата система. Щракнете с десния бутон върху определена папка или файл, който искате да шифровате, щракнете върху свойства и след това щракнете върху Разширено.
 • На Mac, Disk Utility може да се използва за криптиране на единични файлове и папки.

Заключете BIOS чрез парола 

За криптиране на твърдия диск има още една опция за заключване на BIOS (първична система за вход-изход). Можете да внедрите специфични настройки за хардуера на компютъра и дори да контролирате зареждането на компютърната система чрез BIOS системата.

Ако защитете твърдия диск с парола в BIOS, твърдият диск ще остане заключен, дори когато устройството е въведено в нов компютър, различен от настоящия. Просто кодът на паролата може да отключи твърдия диск и той е необходим всеки път, когато включите устройството.

Шифроване на твърдия диск в Windows 10

Windows 10 има сложен механизъм на криптиране, като предишните му версии Windows 10 няма възможност за криптиране в своите издания „Core“ или „Home“. Ако трябва да интегрирате вътрешно или преносимо криптиране на твърдия диск в Windows 10, трябва да платите за „Enterprise“ или „Professional“ версиите на Windows 10 или да използвате само решение за криптиране на трети страни..

Функцията за шифроване на устройството се активира автоматично от Microsoft в някои от най-новите издания на Windows 10, което гарантира, че сте влезли в своя Windows от акаунта на Microsoft. Това е така, защото всъщност криптира устройството ви само ако влезете в Windows с акаунт в Microsoft. След това вашият ключ за възстановяване или парола се качват на облачните сървъри на Microsoft. Това ще ви помогне да възстановите данните си, ако загубите достъп до вашия компютър. За да проверите дали е активирано на вашето устройство или не, трябва да извършите няколко прости стъпки:

 • Отвори "Настройки" приложение в Windows 10 и отворете "Система". ximg_5654d5da91fde-PNG-Pagespeed-gpjpjwpjjsrjrprwricpmd-IC-bfu8yte8k0Вижте относно страница и потърсете „Криптиране на устройството“ настройка под прозореца.
 • Ако не виждате опция за криптиране на устройството, системата ви не поддържа функция за шифроване на устройството. Има повече шансове, че може и да нямате функция BitLocker. Така че, ако не отговаряте на нито едно от гореспоменатите изисквания, можете да похарчите няколко долара, за да получите софтуер на трета страна за постигане на криптиране на устройството във вашата система.

  Шифроване на твърдия диск от BitLocker

  Ако вашата версия на Windows има BitLocker като вградена функция, тогава можете да защитите устройството си чрез следните стъпки:

  Windows 7

  • Отидете на Контролен панел на Windows 7
  • Изберете Система и сигурност
  • Шифроване на устройството BitLocker
  • Или просто щракнете с десния бутон върху устройството и изберете Включете BitLocker
  • Настройте вашата парола за криптиране на твърдия диск

компютър

Windows 10

 • Отидете на "Setting" ап
 • Изберете "Система" опция
 • Отидете на „Относно" Фасади
 • Изберете „"Bitlocker настройки'“, За да активирате тази функция.
 • Изберете паролата за криптиране на твърдия ви диск.

BitLocker-настройка

Шифроване на преносим твърд диск

Всички обичаме да имаме преносимо устройство за съхранение на данни поради неговото удобство и преносимост. Това обаче може да бъде и недостатък, ако загубим външното си преносимо устройство (USB флаш устройство), което е много често и може също така да бъде откраднато лесно, създавайки огромна паника сред жертвите.

Затова винаги трябва да сте подготвени дори за най-лошия случай и да научите как да криптирате данни на външен и преносим твърд диск. Имате нужда от софтуер за криптиране, за да криптирате файлове на USB флаш устройство. По-долу сме обсъдили някои от най-добрите инструменти за криптиране, които се използват и за криптиране на външни устройства.

Най-добрият софтуер за шифроване на твърд диск

Veracrypt (Windows, OS X, Linux)

Ако търсите безплатен и най-популярен наследник на Truecrypt, тогава Veracrypt е правилният избор за вас. VeraCrypt поддържа шифроване на AES, шифри на TwoFish и змия, поддържащи създаването на скрити, криптирани томове в други томове.

nzwko2kub52epymwp6ij

AxCrypt (Windows)

AxCrypt е безплатен, прост, ефективен и лесен за използване софтуер, който е с отворен код, GNU GPL лицензиран инструмент за криптиране за Windows. Шифроването на файл или цяла папка е много просто с AxCrypt. Трябва ви само едно щракване с десния бутон и можете да изберете файлове или папки, които да бъдат криптирани.

Можете също така да планирате криптиране с ограничено време за някои определени файлове или папка, като използвате функцията „таймер“ на него. Също така може да се зададе продължителност и след изтичане на продължителността тя ще бъде декриптирана сама. Той осигурява толкова голяма лекота, когато файловете остават декриптирани, докато се използват и стават автоматично криптирани при спиране на използването. Той поддържа 128-битово AES криптиране.

n3qitsbrxhig5z7vrmi5

DiskCryptor (Windows)

Diskcryptor е програма с отворен код и поддържа подобни Windows Server, Desktop и Laptops. Той поддържа 256-битово криптиране и сложни системни конфигурации като RAID.

diskencryptor

GNU Privacy Guard (Windows / OS X / Linux)

GNU Privacy Guard е софтуер за криптиране с отворен код, който поддържа множество типове и шифри на криптиране. Като цяло може да криптира отделни файлове един по един, изображения на дискове и обеми или външни устройства и свързан носител.

nchfrzmuxzqa6uap2rhg

7-Zip (Windows / OS X / Linux)

7-Zip е лек и лесен за използване софтуер за архив на файлове за Windows. Той е напълно безплатен, дори за търговска употреба, поддържа 256-битово AES криптиране и се нуждае само от щракване, за да криптира няколко файла с ключа за криптиране.

m28tn2kzfdr9qhgonrlk

Шифроване на твърдия диск на Mac OS X

Следвайте тези прости стъпки, за да криптирате устройството на вашия Mac OS X и да подобрите нивото на защита на данните си;

 • Отидете в менюто на Apple и изберете System Preferences.
 • Сега щракнете върху Защита & Икона за поверителност в прозореца Системни предпочитания.
 • След това щракнете върху раздела FileVault и щракнете върху иконата за заключване и въведете име и парола на администратор.
 • Сега кликнете върху бутона Включване на FileVault и не забравяйте да запазите ключа за възстановяване и паролата си.

ябълка-меню

заключение

Шифроването вече се превърна в успешен метод за предпазване от много потенциални заплахи и рискове. Това е ефективен начин да се подобри безопасността на данните и да се държи далеч от достъпа на снайперисти на данни, които винаги търсят вашите лични данни. Затова винаги се уверете, че устройствата ви са криптирани, така че да не могат да бъдат използвани отрицателно, ако бъдат изгубени или откраднати.