Search Forced & Seizures di Sempadan AS adalah Penyalahgunaan Perlembagaan – Rebecca Jeschke EFF

[ware_item id=33][/ware_item]

Tidak lama selepas Trump mengharamkan masuknya orang, ejen sempadan Amerika Syarikat telah meningkatkan penduduk yang bertanya mengenai kelayakan peribadi mereka. Warga AS, penduduk tetap, dan pemegang visa terpaksa menunjukkan maklumat peribadi mereka pada peranti elektronik mereka.


Warga AS mengadu tentang, 'memberi dalam peranti anda atau kembali' sikap agen-agen sempadan dan juga kesahihan tindakan sedemikian adalah dipersoalkan. Walau bagaimanapun, undang-undang AS mengenai sempadan melarang mencari bukti kelayakan orang tanpa sebarang sebab sahih.

Pakar kini mencadangkan orang ramai yang melawat AS untuk berhati-hati, tenang, dan berhati-hati dan mengikuti langkah-langkah untuk memastikan privasi mereka di sempadan AS. Juga, orang-orang yang merancang untuk mengembara Amerika harus tahu; bagaimana untuk melindungi sejarah penyemakan imbas mereka, kerana ejen juga memeriksa laman web yang mereka lawati.

Untuk mendapatkan pandangan dan mengetahui mengenai isu yang kami lakukan dan temu ramah dengan Rebecca Jeschke, Pengarah Perhubungan Media dan Penganalisis Hak Digital, EFF. EFF adalah organisasi yang bekerja untuk kebebasan sivil di dunia digital dan mereka juga berfungsi dalam menyelesaikan masalah yang dihadapi orang di sempadan AS mengenai kebimbangan privasi mereka.

DIPERLUKAN: Beritahu kami sesuatu tentang diri anda:

Saya telah bekerja di EFF selama 12 tahun, berjuang untuk privasi, ucapan bebas, dan inovasi dalam talian dan dalam semua peranti digital kami.

DIPERLUKAN: Terdapat gelombang aduan baru-baru ini dari orang yang melawat U.S mengenai masalah elektronik yang tidak adil. Bolehkah ia menjadi permulaan kegawatan dan pergolakan di negara ini?

REBECCA: Sudah jelas bahawa orang tidak suka peningkatan, carian invasif di sempadan. Saya fikir orang ramai akan terus menentang pencarian tidak adil dan sawan.

DIPERLUKAN: Orang hari ini menyimpan maklumat paling intim mereka mengenai peranti elektronik mereka, mencerminkan pemikiran, penerokaan, aktiviti, dan persatuan mereka. Adakah betul untuk mengganggu privasi mereka tanpa alasan tulen??

REBECCA: Tidak, ia tidak adil atau hanya untuk mencari di sempadan tanpa alasan. Kami fikir bahawa ejen sempadan harus mempunyai waran sebelum mereka mencari. Ini bermakna mereka perlu mempunyai sebab yang mungkin orang itu melakukan jenayah, dan hakim harus bersetuju. Itu bukan apa yang berlaku sekarang.

EFF juga telah menyebut dalam laporan mereka bahawa, walaupun ejen sempadan berbanding dengan orang dan polis dalaman mempunyai lebih banyak kuasa dan orang yang melawat negara ini mempunyai privasi yang kurang. Tetapi sempadan bukan tempat tanpa sebarang sekatan perlembagaan. Kuasa agen perbatasan adalah terhad melalui Pindaan Pertama (kebebasan bersuara, persatuan, akhbar, dan agama), Pindaan Keempat (kebebasan dari pencarian dan kejang yang tidak munasabah), Pindaan Kelima (kebebasan dari penyangkalan diri), dan Keempat Belas Pindaan (kebebasan daripada diskriminasi).

DIPERLUKAN: Ramai orang mengembara untuk tujuan perniagaan mereka atau perkara rasmi tertentu. Walau bagaimanapun, orang dalam banyak profesion, seperti peguam dan wartawan, mempunyai keperluan yang tinggi untuk memastikan maklumat elektronik mereka sulit. Jadi, apa implikasi yang boleh diperolehi kerana maklumat mereka adalah sulit, terutamanya dalam kewartawanan penyiasatan?

REBECCA: Sudah pasti sukar bagi wartawan, peguam, dan orang lain yang sedang bepergian sekarang. Wartawan sering mempunyai maklumat yang perlu mereka rahsia untuk melindungi keselamatan peribadi sumber. Peguam mempunyai perbualan istimewa dengan pelanggan mereka setiap hari, dan mereka perlu tetap bersekongkol untuk alasan kewajaran. Anda boleh mengikuti petua mengenai cara menyimpan data anda selamat di sini:

https://www.eff.org/document/eff-border-search-pocket-guide

DIPERLUKAN: Di bawah kedua-dua Pindaan Pertama dan Keempat, pencarian secara elektronik terhadap peranti elektronik Amerika di sempadan adalah haram dan mereka perlu mempunyai sebab yang mungkin untuk menjalankan tindakan sedemikian. Dalam kedudukan apa yang anda lihat kesahihan inisiatif ini yang diambil oleh Kerajaan U.S?

REBECCA: Kami berharap bahawa Kongres menjelaskan bahawa waran diperlukan untuk pencarian sempadan.

Dia menunjuk kepada jawapannya yang terdahulu mengenai sebab yang mungkin. Apa artinya rang undang-undang diperkenalkan pada bulan ini di Kongres yang memerlukan Perlindungan Kastam dan Sempadan A.S. atau agen pemerintah lain untuk mendapatkan waran penyebab kemungkinan sebelum mencari alat digital warga A.S. dan penduduk tetap perundangan di sempadan.

Tetapi CBP tidak munasabah berhujah bahawa pengembara minat privasi mempunyai peranti digital tidak berbeza daripada bagasi atau barangan fizikal lain yang boleh membawa mereka ke seluruh sempadan, oleh itu CBP terpakai kepada peranti digital "pengecualian carian sempadan" tradisional kepada Pindaan Keempat , yang membenarkan waran carian yang lebih rendah dan tidak masuk akal "rutin".

Berikut ialah rang undang-undang yang boleh membantu: https://www.eff.org/deeplinks/2017/04/border-search-bill-would-rein-cbp

DIPERLUKAN: Jika anda telah mengembara ke negara-negara tertentu yang berkaitan dengan keganasan, pengedaran dadah, atau pelancongan seks, ia boleh menarik perhatian tambahan daripada ejen sempadan, kata kerajaan U.S. Adakah anda menganggapnya sebagai penyebab sebenar penyiasatan melampau atau ia hanya satu kenyataan untuk membenarkan dasar mereka?

REBECCA: Sekiranya kerajaan mendapat waran berdasarkan sebab kemungkinan, maka mereka akan dapat mencari peranti digital. Untuk alasan kerajaan mengapa mereka tidak bersetuju dengan ini, anda perlu bertanya kepada mereka!

DIPERLUKAN: Setiausaha Keselamatan Dalam Negeri, John Kelly, mengatakan bahawa A.S. mungkin mahu prosedur pemeriksaan yang lebih baik untuk pelancong dari 14 negara. Pada pendapat anda, apakah kesan kesan kelakuan diskriminasi ini dari negara-negara tertentu.

REBECCA: Kita perlu melihat prosedur pemeriksaan khusus sebelum kita dapat melihat apa kesannya. Tetapi saya fikir ada banyak berita mengenai perjalanan menurun ke A.S. berikutan perintah eksekutif dan isu perjalanan lain.

DIPERLUKAN: Selepas, Presiden Amerika Syarikat Donald Trump telah menandatangani perintah eksekutif larangan perjalanan pertama pada 20 Januari 2017. Hubungan awal antara Trump dan pemimpin Australia, Jerman, Mexico, dan China tidak berjalan lancar, menyebabkan publisiti negatif di negara-negara yang menghantar banyak pelancong ke Amerika. Adakah anda fikir pergerakan ini oleh kerajaan U.S. menjejaskan hubungan global mereka??

REBECCA: Saya pasti akan berfikir dua kali mengenai pergi ke negara-negara yang berpotensi merampas komputer dan telefon saya - Saya tidak akan terkejut jika ramai orang lain merasakan cara yang sama.

DIPERLUKAN: Berapa positifnya anda adalah KKP, kebebasan sivil yang lain, dan undang-undang akan berjaya dalam menghentikan amalan mengganggu sedemikian atas perintah Pentadbiran Trump?

REBECCA: Kami melakukan yang terbaik! Dan kami akan terus bekerja sehingga kami menang.

DIPERLUKAN: Apakah langkah-langkah yang diambil oleh EFF dalam keadaan sedemikian?

REBECCA: Beliau menegaskan kepada laporan, blog, panduan, kertas maklumat dan sebagainya yang menunjukkan bahawa EFF dalam hal ini, bekerja keras untuk menghapuskan masalah yang dihadapi oleh rakyat. Panduan untuk mendapatkan privasi orang telah diberikan supaya sesiapa sebelum melawat Amerika Syarikat boleh mengikuti langkah-langkah tersebut.

Organisasi EFF juga memprotes tindakan yang melanggar undang-undang ini dengan bercakap terhadap amalan tersebut di hadapan mahkamah.

Kami telah melakukan banyak pendidikan, seperti kertas putih kami dan helaian maklumat kami: https://www.eff.org/wp/digital-privacy-us-border-2017,

https://www.eff.org/document/digital-privacy-us-border,

https://www.eff.org/document/eff-border-search-pocket-guide.

Kami juga memfailkan taklimat mahkamah:

https://www.eff.org/press/releases/border-agents-need-warrant-search-travelers-phones-eff-tells-court.

Dan kami menyokong bil untuk pembaharuan:

https://www.eff.org/deeplinks/2017/04/border-search-bill-would-rein-cbp

DIPERLUKAN: Apakah saran anda kepada orang-orang yang merancang untuk mengembara U.Sejak langkah-langkah yang perlu mereka ikuti untuk memastikan privasi mereka?

REBECCA: Lihat kertas putih

https://www.eff.org/wp/digital-privacy-us-border-2017

dan satu-pager

https://www.eff.org/document/eff-border-search-pocket-guide.

Keadaan setiap orang adalah berbeza supaya semua orang perlu melakukan perkara yang berbeza!

Dalam kertas kerja ini, organisasi EFF telah menerbitkan laporan yang panjang untuk membimbing orang tentang langkah-langkah keselamatan yang perlu mereka ikuti di sempadan U.S. Walau bagaimanapun, memandangkan keadaan orang, mereka telah mencadangkan cara yang berbeza untuk rakyat dalam keadaan yang berbeza.