Hogyan kell titkosítani a merevlemezt?

[ware_item id=33][/ware_item]

Egy olyan módszer, mint például a titkosítás, annyira figyelmet kap és óriási pozitív választ kap, hogy akadályozza a nem kívánt behatolásokat. Függetlenül attól, hogy a számítógépe, a merevlemez vagy a flash meghajtó - ezeket az érzékeny adatokkal kapcsolatos összes tárgyat titkosítással lehet védeni, és ez teszi ezt népszerűvé minden ember körében. A merevlemez-titkosítás hasonló ajánlás az adatbiztonság javítása érdekében.


Mi a merevlemez-titkosítás??

A merevlemez-titkosítás csupán egy szabványos titkosítási módszer megvalósítása a meghajtó számára annak védelmének fokozása érdekében. Egy ilyen titkosítási eljárás révén a merevlemezen tárolt adatok biztonságos olvashatatlan kódolt formává alakulnak.

A meghajtótitkosító szoftver minden illetéktelen személy számára lehetetlenné teszi a titkosított adatok elérését a megfelelő jelszó nélkül.

Ez a meghajtótitkosító szoftver három fő kategóriába tartozik: szoftver-alapú, hardver-alapú a tárolóeszközön és hardver-alapú másutt. A készülék ilyen szintű védelme eléréséhez néhány dollárt kell költenie a csúcskategóriás védelem megszerzéséhez. A teljes lemezes titkosításnak számos előnye van, összehasonlítva a szokásos fájl- vagy mappatitkosítással vagy titkosított tárolókkal.

Kapcsolati cikk: mi zavaró és hogyan működik

Miért van szüksége a merevlemez-titkosításra??

Mielőtt a rendszerben a teljes meghajtót titkosítja, meg kell tudnia, hogy az milyen előnyökkel jár Önnek, és miért van szüksége a belső merevlemez vagy a hordozható merevlemez titkosításra..

 • Szinte az összes fájl a rendszerben, beleértve a csereterületet és az ideiglenes fájlokat is titkosítva. Ez nagyon fontos, mivel az ilyen nyilvántartások hajlamosak néhány fontos és bizalmas adat felfedésére.
 • Ha a teljes meghajtót titkosította, akkor nem kell aggódnia a bizalmas és titkosítatlan fájlok vagy mappák miatt, vagy elfelejtheti a titkosítandó adatokat stb. A teljes belső vagy hordozható merevlemez-titkosítási mechanizmus biztosítja teljes meghajtóvédelem csak jelszóval vagy titkosítási kulccsal.
 • Ha bármilyen nem kívánt vagy hirtelen ok miatt, például lopás vagy géphiba miatt elveszíti a rendszerét, akkor a mentett fájlok javítás után senki sem férhet hozzá. Ezért még a rendszer kukájában sem kell aggódnia a rendszerben tárolt érzékeny adatok miatt.

A meghajtótitkosítás módszerei

A belső vagy az USB merevlemez-titkosítás különféle szoftverekkel végezhető el, és a piacon sok eszköz létezik. Amikor egy fájlt ír és tárol a meghajtón, egy speciális szoftver automatikusan titkosítja. Amikor egy fájlt a meghajtóról olvas, a szoftver automatikusan dekódolja a fájlt, míg az adatok többi része titkosítva marad.

A titkosítási és a visszafejtési folyamatok minden tipikus alkalmazás esetén azonosak. Például a Windows sok verziójában a Windows 10 rendelkezik eszköz titkosítási funkcióval, amely általában a háttérben fut, anélkül, hogy a felhasználókat erről is értesülne, de ehhez speciális hardverre van szükség az aktiváláshoz, és titkosítási jelszó kulcsra van szükség a teljes rendszer és az adatok eléréséhez..

Teljes merevlemez-titkosítás

A merevlemez teljes titkosítása a legmegfelelőbb és legmegfelelőbb módszer a merevlemez titkosításához. Ez a módszer a leginkább azért ajánlott, mert megvédi a nem kívánt kockázatoktól, amelyek emberi hibák, például egy adott fájl titkosításának elfelejtése miatt jelentkezhetnek..

Ezzel együtt a merevlemez teljes titkosítása biztosítja az ideiglenes fájlok titkosítását és az ellop helyét. Ez azt jelenti, hogy a merevlemezen minden biztonságban van. Ennek ellenére kissé negatív hatás az, hogy a merevlemez teljes titkosítása lassítja a rendszer feldolgozását. A modern processzorok megjelenése miatt ez azonban már nem kérdés. Ezért leírtuk a teljes merevlemez titkosításának egyszerű módjait.

A merevlemez bizonyos fájljainak és mappáinak titkosítása

Ha nem akarja teljes merevlemez-titkosítást végezni, akkor van egy másik lehetőség csak az egyes fájlok titkosítására. Az ilyen típusú titkosításnak kevésbé lehet hatása a rendszer teljesítményére, de ez egy kicsit bonyolult folyamat. Míg a merevlemezen csak bizonyos fájlokat vagy mappákat titkosít, több időre van szüksége a fontos adatok védelme érdekében, amelyeket védeni kell.

Az egyes fájlok és mappák titkosításához azonban van néhány módszer;

 • A Microsoft Office felhasználói titkosíthatnak, és a jelszavak védik a rendszerükben található fájlokat. Ennek ellenére a titkosítás szintje tovább javult a hivatalos program frissített verziójával.
 • A titkosítási módszer egyszerű a Windows rendszeren a titkosító fájlrendszer. Kattintson a jobb gombbal egy adott mappára vagy fájlra, amelyet titkosítani kíván, kattintson a tulajdonságok elemre, majd a Speciális elemre.
 • Mac rendszeren, Lemez segédprogram használható fájlok és mappák titkosítására.

Zárja le a BIOS-t jelszóval 

A merevlemez titkosításához van még egy lehetőség a BIOS (elsődleges bemeneti-kimeneti rendszer) lezárására. Végezhet speciális beállításokat a számítógép hardverére, és ellenőrizheti a számítógép rendszerének betöltését a BIOS rendszeren keresztül.

Ha a merevlemezt jelszóval rögzíti a BIOS-ban, akkor a merevlemez zárolva marad, még akkor is, ha a meghajtót a jelenlegi helyett egy másik számítógépre írja be. Csak a jelszó segítségével feloldhatja a merevlemezt, és erre szükség van minden egyes bekapcsoláskor.

Merevlemez-titkosítás a Windows 10 rendszeren

A Windows 10 bonyolult titkosítási mechanizmussal rendelkezik, hasonlóan a korábbi verziókhoz A Windows 10 nem rendelkezik titkosítási képességgel sem a „Core”, sem a „Home” kiadásban. Ha be kell építenie a belső vagy a hordozható merevlemez-titkosítást a Windows 10 rendszerbe, akkor fizetnie kell a Windows 10 „Enterprise” vagy „Professional” verzióiért, vagy csak harmadik féltől származó titkosítási megoldást kell használnia..

A meghajtótitkosítási funkciót a Microsoft automatikusan engedélyezi a Windows 10 legfrissebb kiadásaiban, így biztosítva, hogy a Microsoft fiókkal bejelentkezzen a Windows rendszerbe. Ennek oka az, hogy valójában csak akkor rejtjezi meghajtóját, ha Microsoft fiókkal jelentkezik be a Windows rendszerbe. A helyreállítási kulcs vagy jelszó feltöltésre kerül a Microsoft felhőkiszolgálóira. Ez segít az adatok helyreállításában, ha elveszíti a számítógéphez való hozzáférést. Annak ellenőrzéséhez, hogy engedélyezve van-e az eszközén, néhány egyszerű lépést kell végrehajtania:

 • Nyissa meg a "Beállítások" alkalmazás a Windows 10 rendszerben, és keresse meg a "Rendszer". ximg_5654d5da91fde-png-Pagespeed-gpjpjwpjjsrjrprwricpmd-ic-bfu8yte8k0Lásd a Ról ről oldalon, és keresse meg a „Eszköz titkosítása” beállítás az ablak alatt.
 • Ha nem lát eszköz titkosítási opciót, akkor a rendszer nem támogatja az eszköz titkosítási szolgáltatást. Több esély van arra, hogy nem biztos, hogy rendelkezik a BitLocker funkcióval.Ha tehát nem felel meg a fent említett követelmények egyikének sem, költenek némi dollárt egy harmadik féltől származó szoftver beszerzésére, hogy meghajtó titkosítást érjen el a rendszerén..

  Merevlemez-titkosítás a BitLocker által

  Ha a Windows verziója rendelkezik a BitLocker funkcióval, akkor a meghajtót a következő lépésekkel tudja megvédeni:

  Windows 7

  • Lépjen a Windows 7 Vezérlőpultjára
  • Válassza a Rendszer és biztonság lehetőséget
  • BitLocker meghajtótitkosítás
  • Vagy csak kattintson a jobb egérgombbal az eszközre, és válassza a lehetőséget Kapcsolja be a BitLocker alkalmazást
  • Állítsa be a jelszavát a merevlemez titkosításához

számítógép

Windows 10

 • Menj "Beállítás" app
 • választ "Rendszer" választási lehetőség
 • Menj "Ról ről" üvegtábla
 • Válassza a „„BitLocker beállítások'”Funkciót.
 • Válassza ki a jelszót a merevlemez titkosításához.

BitLocker-beállítás

Hordozható merevlemez-titkosítás

Mindannyian szeretjük, ha hordozható adattároló készüléke van, kényelme és hordozhatósága miatt. Ugyanakkor hátrányok is lehetnek, ha elveszítjük külsõ hordozható meghajtóinkat (USB flash meghajtónk), amely nagyon gyakori és könnyen ellopható, hatalmas pánikot okozva az áldozatok körében..

Ezért mindig fel kell készülnie a legrosszabb esetekre is, és meg kell tanulnia, hogyan kell titkosítani az adatokat a külső és a hordozható merevlemezen. Titkosító szoftverre van szüksége az USB flash meghajtón lévő fájlok titkosításához. Az alábbiakban néhány fő titkosítási eszközt tárgyalunk, amelyeket külső meghajtó-titkosításhoz is használnak.

A legjobb merevlemez-titkosító szoftver

Veracrypt (Windows, OS X, Linux)

Ha a Truecrypt ingyenes és legnépszerűbb utódját keresi, akkor a Veracrypt a megfelelő választás. A VeraCrypt támogatja az AES titkosítást, a TwoFish és a Serpent titkosítási rejtjelek pedig rejtett, titkosított kötetek létrehozását támogatják más kötetekben.

nzwko2kub52epymwp6ij

AxCrypt (Windows)

Az AxCrypt egy ingyenes, egyszerű, hatékony és könnyen használható szoftver, amely nyílt forráskódú, GNU GPL-engedéllyel rendelkező titkosítási eszköz a Windows számára. Egy fájl vagy egy teljes mappa titkosítása nagyon egyszerű az AxCrypt használatával. Csak egy jobb kattintásra van szüksége, és kiválaszthatja a titkosítandó fájlokat vagy mappákat.

Bizonyos fájlok vagy mappák korlátozott időtartamú titkosítását is ütemezheti az „időzített” funkció használatával. Meg lehet határozni egy időtartamot is, és miután lejár, az önmagát dekódolja. Nagyon könnyű, ha a fájlok használat közben visszafejtésre kerülnek, és automatikusan titkosítva lesznek, amikor abbahagyják a felhasználást. Csak 128 bites AES titkosítást támogat.

n3qitsbrxhig5z7vrmi5

DiskCryptor (Windows)

A Diskcryptor egy nyílt forráskódú program, amely egyaránt támogatja a Windows Szervereket, az Asztalot és a Laptopokat. Támogatja a 256 bites titkosítást és a komplex rendszerkonfigurációkat, mint például a RAID.

diskencryptor

GNU Privacy Guard (Windows / OS X / Linux)

A GNU Privacy Guard egy nyílt forráskódú titkosító szoftver, amely többféle titkosítást és titkosítást támogat. Általában képes az egyes fájlok, a lemezképek és a kötetek, valamint a külső meghajtók és a csatlakoztatott adathordozók titkosítására..

nchfrzmuxzqa6uap2rhg

7-Zip (Windows / OS X / Linux)

A 7-Zip egy könnyű és könnyen használható fájl-archiváló szoftver Windows rendszerhez. Teljesen ingyenes, még kereskedelmi használatra is, támogatja a 256 bites AES titkosítást, és csak egy kattintásra van szüksége, hogy több fájlt a titkosító kulccsal titkosítson..

m28tn2kzfdr9qhgonrlk

Merevlemez-titkosítás Mac OS X rendszeren

Kövesse ezeket az egyszerű lépéseket a meghajtó titkosításához a Mac OS X rendszerben, és javítsa adatvédelmi szintjét;

 • Nyissa meg az Apple menüt, és válassza a Rendszerbeállítások lehetőséget.
 • Most kattintson a Biztonság elemre & Adatvédelem ikon a Rendszerbeállítások ablakban.
 • Ezután kattintson a FileVault fülre, kattintson a lakat ikonra, és írja be az adminisztrátor nevét és jelszavát.
 • Most kattintson a FileVault bekapcsolása gombra, és ne felejtse el biztonságosan megőrizni a helyreállítási kulcsot és a jelszót.

apple-menü

Következtetés

A titkosítás sikeres módszerré vált, hogy megvédje Önt sok potenciális fenyegetéstől és kockázattól. Ez egy hatékony módja az adatbiztonság fokozásának, és távol tartása az adatkezelők hozzáférésétől, akik mindig az Ön személyes adatait keresik. Ezért mindig ellenőrizze, hogy készülékei titkosítva vannak-e, hogy elvesztésük vagy ellopásuk során ne lehessen negatív módon használni őket.

David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me