Adakah Torrenting ilegal atau Hukum? Mari cari

[ware_item id=33][/ware_item]

Torrenting sebenarnya adalah teknik yang meluas untuk memuat turun fail seperti filem, lagu, permainan, dan lain-lain melalui klien torrent.


Teknik ini digunakan secara meluas oleh torrents di seluruh dunia untuk tujuan asas memuat turun fail dari satu pelayan yang kemudiannya dipindahkan oleh beberapa pengguna yang sudah mempunyai file tertentu dalam komputer mereka.

Apa yang mengerikan?

Torrenting adalah sejenis kemahiran perkongsian fail peer-to-peer (P2P) di mana banyak pengguna boleh menyambung dan berkongsi fail khusus dan yang diperlukan dan bukannya bergantung pada satu laman web atau sumber untuk tujuan memuat turun fail.

Torrenting sangat berguna dengan cara pengguna tidak hanya memuat turun fail dari satu laman web / sumber tetapi juga dari pengguna lain torrent yang sama yang membolehkan pemindahan mengalir di kalangan pengguna.

Torrenting juga mengurangkan rangkaian juga dikurangkan kerana dalam proses meretas setiap rakan / pengguna bertindak sebagai pelayan mini dan mengurangkan beban.

Bagaimana untuk menggunakannya?

Tafsiran yang salah mengenai torrenting adalah bahawa ramai orang menganggapnya sebagai proses memuat turun biasa, namun, pada hakikatnya, banyak perkara yang berbeza. Orang lebih suka torrenting kerana ia agak mudah untuk mencari fail mengikut pilihan pengguna. Seorang pengguna boleh mencari di internet dan memuat turun dengan menggunakan torrent.

Torrenting boleh dilakukan dengan cara bahawa fail dipecah menjadi sekeping kecil data. Walau bagaimanapun, pengguna / peer mempunyai fragmen yang berbeza dari fail tersebut. Pengguna memuat turun dan berkongsi dengan rakan-rakan lain yang tidak memilikinya dan memuat turun semua potongan data dari rakan sebaya itu. Apabila pengguna memuat turun semuanya, mereka meletakkannya bersama-sama dan akhirnya fail lengkap dibentuk.

Dalam erti kata lain, untuk menggunakan torrent pengguna mesti mengikuti langkah berikut:

  • Muat turun klien torrent.
  • Cari torrent untuk dimuat turun.
  • Muat turun fail torrent.
  • Tambah fail torrent ke klien.

Adakah Torrenting undang-undang atau Haram?

Perdebatan yang sangat mengelirukan sama ada mengotorkan adalah undang-undang atau haram, tetapi penting untuk mengetahui bahawa torrenting hanyalah cara mudah untuk berkongsi fail di kalangan pengguna / rakan sebaya dan dalam perbuatan ini yang mengotorkan bukan sesuatu yang menyalahi undang-undang.

Aspek perundangan dan haram yang merosakkan bergantung pada fail yang sedang dimuat turun. Sekiranya fail yang dikongsi tidak disekat atau dilindungi hak cipta, maka torrenting adalah perkara undang-undang tetapi jika fail yang dimuat turun adalah haram atau tidak rasmi maka fail tersebut mungkin mempunyai akibatnya sendiri.

Memandangkan setiap negara mempunyai struktur undang-undang sendiri berkenaan dengan pelaksanaan peraturan dan peraturan hak cipta. Mungkin ada kemungkinan bahawa jika dalam satu negara mengurai dianggap haram dan di negara lain, ia mungkin sah. Ini semua bergantung pada undang-undang privasi dan penggunaan internet. Sekiranya anda tinggal di negara yang menyalahi undang-undang adalah haram, maka anda perlu memuat turun torrent secara rahsia dan anda mesti kekal tanpa nama.

Tidak ada yang menyalahi undang-undang mengenai penggunaan perisian klien torrent, bagaimanapun, berkongsi kandungan yang dicontohi dan berhak cipta menggunakan perisian itu dilarang dan haram di banyak negara.

Adakah Torrenting Selamat?

Walaupun torrenting tidak menyalahi undang-undang, ia agak berisiko. Sekiranya pengguna / peer melayari apa-apa bahan berhak cipta, maka kemungkinan besar akan ditangkap oleh pihak berkuasa yang lebih tinggi. Selain itu, terdapat juga peluang untuk memuat turun fail yang dijangkiti, jadi disyorkan untuk menggunakan VPN untuk membuat penyempitan yang lebih selamat.

Kerja-kerja pemerintah dan pembekal perkhidmatan bersama-sama untuk menjadikan kehidupan pengguna lebih dan lebih sukar yang menangkap fail media dan perisian lanun.

Risiko Torrenting?

Tidak banyak risiko yang dikaitkan dengan proses penindasan. Muat turun dilakukan dari rangkaian rakan sebaya supaya, risiko virus komputer yang mengikat perjalanan sedikit lebih rendah daripada dengan memuat turun biasa.

Satu lagi kebimbangan yang berkaitan dengan torrenting adalah malware. Pengguna / peer tidak akan mempunyai idea bahawa fail torrent yang dimuat turun dari sumber mungkin mengandungi virus. Fail torrent yang dijangkiti virus yang dimuat turun boleh menjadi alasan untuk melumpuhkan sistem komputer pengguna.

Dengan proses merosakkan, terdapat risiko akses haram dan menyalahi undang-undang kepada korporat maklumat perniagaan yang serius dan signifikan. Data sensitif ini mungkin termasuk rekod pekerja, dasar korporat, dan maklumat mengenai pemegang kepentingan, ganjaran, dan banyak lagi. Sekiranya pekerja memuat turun fail torrent dan tanpa disedari menyimpan fail torrent dalam folder yang sama yang mengandungi maklumat kritikal dan folder itu hanya boleh diakses oleh pihak berkuasa korporat yang lebih tinggi, dan jika mereka melihat file torrent itu, mereka pasti akan mengambil tindakan terhadap orang itu.

Torrenting tidak menjejaskan sistem pengguna secara langsung. Walau bagaimanapun, terdapat kemungkinan serangan hack dalam talian dan akses haram kepada maklumat pengguna. Sebaik sahaja pengguna sama ada memuat naik, memuat turun, atau berkongsi fail torrent, penggodam dalam talian menjadi aktif dan berjaya mengumpul data mengenai aktiviti pengguna dalam talian. Penggodam selepas memperoleh data pengguna menggunakannya untuk kegunaan sendiri dan kelebihan mereka sendiri.

Satu lagi kebimbangan terbesar menggunakan torrents adalah bahawa kebanyakan fail diketahui mempunyai fail yang mempunyai hak cipta bahan. Di sini pengguna torrent menghadapi masalah undang-undang apabila memuat turun torrents ini.

Pengguna torrent berada di bawah pengawasan yang kuat terhadap agensi pengawasan. Pembekal perkhidmatan mengamati pengguna dalam talian aktiviti. Sekiranya mereka mendapati petunjuk fail torrent yang dimuat turun atau sebarang fail torrent berhak cipta maka pengguna torrent cenderung menghadapi penalti undang-undang untuk tindakan mereka.

Torrenting Rules and Regulations in Different Countries:

Negara-negara yang berbeza mempunyai peraturan dan peraturan yang berbeza untuk menggerutu. Torrenting mungkin sah di satu negara tetapi mungkin ia tidak dibenarkan di negara lain.

Senarai berikut menunjukkan negara-negara berlainan yang mempunyai status yang berbeza:

Negara di mana kandungan hak cipta yang dimuat turun dibenarkan untuk kegunaan peribadi Negara di mana kandungan hak cipta yang dimuat turun diabaikan Negara di mana kandungan hak cipta yang dimuat turun didenda Negara-negara yang telah menutup laman-laman web yang teruk
Poland Argentina Finland Australia
Sepanyol Brazil Perancis China
Switzerland Kanada Jerman Itali
Columbia Jepun Latvia
Republik Czech UAE Malaysia
Denmark UK Portugal
Mesir Rusia
Greece Afrika Selatan
India USA
Iran
Israel
Mexico
Belanda
Filipina
Romania
Slovakia
Singapura
Uruguay

Penalti Jika Anda Terperangkap Dengan Torrenting:

Di Amerika Syarikat, tindakan pengunderaitan haram jatuh di bawah Akta Hak Cipta 1976. Sejak di Amerika Syarikat, laman web yang merosakkan telah ditutup sepenuhnya, jika seseorang terperangkap dengan penalti maka penalti umum adalah denda. Kerosakan yang tertuduh mungkin terhutang bulat boleh berkisar antara $ 750 hingga $ 30,000.

Ini adalah jumlah penalti yang sama. Ia juga boleh bergantung kepada fakta kes dan kemudiannya akan diputuskan oleh mahkamah undang-undang juga. Sebagai contoh, menurut CNN, seorang wanita berusia 32 tahun yang berasal dari Minnesota didapati bertanggungjawab untuk memuat turun 24 lagu dan didakwa $ 80,000 setiap lagu yang bermaksud sejumlah $ 1.9 juta.

Menurut laporan yang diterbitkan pada awal tahun ini, lebih daripada 1,000 tindakan undang-undang telah difailkan terhadap penggunaan BitTorrent di AS tahun lepas. Begitu juga, di muat turun haram UK jatuh di bawah undang-undang sivil manakala pelanggaran hak cipta atau mencuri orang lain bekerja dan menerbitkannya di internet mempunyai hukuman maksimum dua tahun.