Ali je Torrenting nezakonit ali zakonit? Pa ugotovimo

[ware_item id=33][/ware_item]

Torrenting je pravzaprav razširjena tehnika prenosa datotek, kot so filmi, pesmi, igre in morda drugi prek hudournika.


To tehniko široko uporabljajo hudourniki po vsem svetu za osnovni namen prenosa datoteke z enega strežnika, ki ga kasneje prenese več uporabnikov, ki že imajo določeno datoteko v svojem računalniku.

Kaj je hudourništvo?

Torrenting je vrsta medsebojne izmenjave datotek (P2P), pri kateri lahko številni uporabniki povežejo in delijo svoje specifične in potrebne datoteke, namesto da bi bili odvisni od enega spletnega mesta ali vira za prenos datotek.

Torrenting je zelo koristen na način, da uporabniki ne le prenašajo datoteke z enega spletnega mesta / vira, ampak tudi iz drugih uporabnikov istega hudournika, kar omogoča tekoč prenos med uporabniki.

Torrenting tudi zmanjša omrežje se tudi zmanjša, ker v procesu hudourništva vsak vrstnik / uporabnik deluje kot mini strežnik in znatno zmanjša obremenitev.

Kako ga uporabljati?

Napačna razlaga o hudourništvu je, da si mnogi mislijo kot običajen postopek prenosa, v resnici pa so stvari precej drugačne. Ljudje imajo raje hudournike, ker je po datoteki dokaj enostavno iskati po izbiri uporabnika. Uporabnik ga lahko poišče na internetu in ga prenese z uporabo hudournika.

Torrenting je mogoče izvesti tako, da je datoteka razdrobljena na majhne koščke podatkov. Vendar ima uporabnik / vrstnik drugačen fragment datoteke. Uporabnik ga prenese in ga deli z drugimi vrstniki, ki ga nimajo, in prenaša vse podatke s teh vrstnikov. Ko so jih uporabniki tako prenesli, jih zberejo in končno se oblikuje celotna datoteka.

Z drugimi besedami, za uporabo hudournika mora uporabnik slediti tem korakom:

  • Prenesite odjemalec hudournika.
  • Poiščite torrent za prenos.
  • Prenesite torrent datoteko.
  • Odjemalcu dodajte torrent datoteko.

Ali je Torrenting zakonit ali nezakonit?

To zelo zmedeno razpravo, da je bodisi hudourništvo zakonito ali nezakonito, vendar je bistvenega pomena vedeti, da je hudourništvo le preprost način skupne rabe datotek med uporabniki / vrstniki in v tem dejanju hudourništvo ni nezakonita stvar.

Pravni in nezakoniti vidik hudourništva je odvisen od datoteke, ki se prenaša. Če datoteka v skupni rabi ni omejena ali zaščitena z avtorskimi pravicami, je torrentstvo pravna stvar, če pa je naložena datoteka nezakonita ali neuradna, lahko takšne datoteke povzročijo posledice.

Ker ima vsaka država svojo pravno strukturo glede izvajanja avtorskih pravil in predpisov. Mogoče je mogoče, da če se v eni državi hudourništvo šteje za nezakonito in v drugi državi, je to lahko zakonito. Vse je odvisno od zakonov o zasebnosti in uporabe interneta. Če živite v državi, kjer je hudourništvo nezakonito, morate nujno naključno prenesti hudournike in ostati anonimni..

Nič ni nezakonitega pri uporabi torrentove programske opreme za stranke, vendar je deljenje plagiatne in avtorsko zaščitene vsebine s to programsko opremo v mnogih državah strogo prepovedano in nezakonito..

Ali je hudourništvo varno?

Čeprav hudourništvo ni nezakonito, je nekoliko tvegano. Če uporabnik / vrstnik naloži kakšno avtorsko zaščiteno gradivo, obstaja večja možnost, da ga ujamejo višji organi. Poleg tega obstaja tudi možnost nalaganja okuženih datotek, zato priporočamo uporabo VPN-ja za varnejšo hudourništvo.

Vlade in ponudnik storitev sodelujejo pri tem, da bi življenje uporabnikov postajalo vse težje, ki mučijo medijske datoteke in piratsko programsko opremo.

Tveganja hudourništva?

S procesom hudourništva ni veliko tveganj. Nalaganje poteka iz mreže vrstnikov, zato je tveganje, da se računalniški virus zaveže, nekoliko manjši kot pri običajnem prenosu.

Druga skrb, povezana s hudournikom, je zlonamerna programska oprema. Uporabnik / vrstnik ne bi imel pojma, da lahko prenesena torrent datoteka iz vira vsebuje virus. Naložene torrent datoteke, ki jih je prizadel virus, lahko postanejo razlog, da okrnijo uporabnikov računalniški sistem.

S postopkom hudourništva obstaja tveganje nezakonitega in nezakonitega dostopa do korporacij resnih in pomembnih poslovnih informacij. Ti občutljivi podatki lahko vključujejo evidence delavcev, pravilnike družbe in informacije o deležnikih, nagradah in še veliko več. Če delavec naloži torrent datoteko in nevede shrani to torrent datoteko v isto mapo, v kateri so kritične informacije in do te mape lahko dostopajo le višji organi korporacij, in če tako opazijo torrent datoteko, bodo zagotovo vzeli tožba zoper to osebo.

Torrenting ne vpliva neposredno na uporabnikov sistem. Vendar pa vedno obstaja možnost spletnih hekerskih napadov in nezakonitega dostopa do uporabnikovih informacij. Takoj, ko uporabnik naloži, prenese ali deli torrent datoteko, spletni hekerji postanejo aktivni in uspejo zbirati podatke o dejavnostih spletnega uporabnika. Hekerji, ko pridobijo uporabnikove podatke, jih uporabljajo za svojo osebno uporabo in prednost.

Druga največja skrb pri uporabi hudournikov je ta, da je večina datotek znana po datotekah, ki imajo avtorsko zaščiteno gradivo. Tu se uporabniki torrentov soočajo s pravnimi težavami, ko prenesejo te hudournike.

Uporabniki hudournikov so pod močnim nadzorom nadzornih agencij. Ponudniki storitev opazujejo uporabniške spletne aktivnosti. Če so kdaj našli namige o nezakonito preneseni torrentski datoteki ali kateri koli zaščiteni torrentski datoteki, potem se uporabniki hudournikov zaradi svojih dejanj soočajo s pravnimi kaznimi.

Pravila in predpisi o hudourništvu v različnih državah:

Različne države imajo različna pravila in predpise za hudourništvo. Torrenting je v eni državi morda zakonit, vendar v drugih državah morda ni dovoljeno.

Naslednji seznam prikazuje različne države z različnim statusom hudournikov:

Države, v katerih je naložena avtorsko zaščitena vsebina dovoljena za osebno uporabo Države, v katerih je prenesena vsebina, zaščitena z avtorskimi pravicami, spregledana Države, v katerih je prenesena vsebina, zaščitena z avtorskimi pravicami, se kaznuje Države, ki so zaprle hudourniška mesta
Na Poljskem Argentina Finska Avstralija
Španija Brazilija Francija Kitajska
Švica Kanada Nemčija Italija
Columbia Japonska Latvija
Češka ZAE Malezija
Danska UK Portugalska
Egipt Rusija
Grčija Južna Afrika
Indija ZDA
Iran
Izrael
Mehika
Nizozemska
Filipini
Romunija
Slovaška
Singapur
Urugvaj

Kazni, če ste se ujeli s hudourništvom:

V ZDA dejanje nezakonitega prenosa sodi v zakon o avtorskih pravicah iz leta 1976. Ker so v ZDA mesta za hudourništvo popolnoma zaprta, če nekdo ujame hudournike, je splošna kazen denarna globa. Škoda, ki jo obtoženi lahko zadolži, lahko znaša od 750 do 30 000 dolarjev.

To je točno določen denarni znesek. To je lahko odvisno tudi od dejanskega stanja in o tem bodo kasneje odločala tudi pravna sodišča. Na primer, po poročanju CNN, je bila 32-letna ženska iz Minnesote odgovorna za nalaganje 24 skladb in zanj je bila zaračunana 80.000 USD na pesem, kar pomeni skupno 1,9 milijona USD.

Glede na poročilo, objavljeno v začetku letošnjega leta, je bilo v preteklem letu v ZDA vloženih več kot 1000 tožb zoper uporabo BitTorrent-a. Podobno v Združenem kraljestvu nezakonito prenašanje spada pod civilno pravo, medtem ko kršitve avtorskih pravic ali krajo nekoga drugega delajo in objavljajo na spletu z največ dvema letoma.

David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me