Apa Yang Terjadi Jika Anda Dapat Terperangkap Torrenting

[ware_item id=33][/ware_item]

Torrent pada dasarnya merujuk kepada sebarang fail komputer yang mengandungi metadata yang mempunyai pelbagai maklumat. Terdapat perdebatan yang besar di kalangan orang sama ada mengotorkan adalah sah atau selamat. Nah, tidak ada yang menyalahi undang-undang dan tidak selamat tentang mengerikan. Torrenting adalah benar-benar selamat dan sah sehingga anda memuat turun sebarang fail berhak cipta atau bajakan dari web.


Terdapat pelbagai jenis perisian sumber terbuka yang biasanya berkongsi fail dan kandungan melalui torrents. Juga, beberapa firma perkakasan menyediakan pemandu dan perisian sokongan mereka melalui torrents. BitTorrent adalah cara yang paling berkesan dan paling pantas untuk mengedarkan semua fail besar.

Walaupun berkongsi kandungan / fail cetak rompak dan berhak cipta adalah dilarang dan tidak sah sama ada dilakukan melalui torrents atau dengan cara lain. Oleh kerana torrenting dianggap haram di sesetengah negara, oleh itu, sebahagian besar perisian, filem, muzik, pameran TV yang dihasilkan secara komersial dijamin oleh undang-undang hak cipta dan perkongsian fail tersebut sering boleh menyebabkan penalti dan jika ditangkap demikian, bahkan membawa kepada pemenjaraan.

Bagaimana seseorang ditangkap Torrenting

Tali hak cipta atau wakil mereka dengan mudah boleh ditangkap orang yang menggerutu. Trafik hak cipta atau wakil mereka akan melawat tapak perkongsian yang sama yang anda gunakan, muat turun beberapa bahan dari sana, periksa dari mana alamat IP itu berasal, cari penyedia perkhidmatan internet yang menyediakan alamat IP itu, dan hubungi mereka dengan mengatakan sesetengah alamat IP berkongsi bahan haram dan kami sebenarnya ingin memberi amaran kepada mereka kerana berbuat demikian.

Pembekal perkhidmatan kemudiannya mencari IP dan menyemak akaun. Mereka akan menghantar surat amaran terlebih dahulu kepada pemegang akaun. Tetapi jika aktiviti perkongsian ini berterusan kemudian, troli hak cipta akan mendapatkan perintah mahkamah untuk memaksa pembekal perkhidmatan anda untuk memberikan butiran akaun anda. Mereka juga akan mematuhi peguam mereka untuk menghantar notis undang-undang kepada anda. Tetapi jika itu diabaikan maka anda akan diseret ke mahkamah undang-undang untuk prosiding dan tindakan selanjutnya.

Perkara yang boleh berlaku apabila anda ditangkap Torrenting

Sekiranya anda mengecewakan maka ia mungkin akan memukul anda dengan sangat keras daripada membelinya dengan harga asal. Disebut di bawah adalah perkara-perkara yang boleh berlaku apabila anda dapat ditangkap dengan mengotorkan sebarang filem, muzik, rancangan TV, atau beberapa perkara lain yang berhak cipta:

Ketidaktaatan Awam:

Akta Hak Cipta 1976 meliputi semua jenis muat turun haram dan penstriman barang berhak cipta. Di bawah akta ini, orang-orang dilarang menyalin, menyalin semula, atau menggunakan karya-karya lain tanpa kebenaran troll hak cipta. Pelanggaran hak cipta umumnya dilaksanakan melalui saman sivil di mana pemilik mengambil tindakan undang-undang untuk ganti rugi monetari.

Kemajuan teknologi telah memudahkan perkongsian maklumat dan fail melalui internet. Dalam situasi ini, troll hak cipta kini menargetkan tapak antagonistically seperti BitTorrent. Pemilik hak cipta tidak boleh menutup laman dari mana fail dikongsi tetapi mereka menyasarkan sharer file secara berasingan. Pemilik hak cipta bukan sahaja menargetkan individu tetapi juga pergi ke syarikat besar. Sebagai contoh, lebih daripada 30 orang telah dipertanggungjawabkan untuk mengutuk '' Kelab Pembeli Dallas '', lebih-lebih lagi, Lionsgate mendenda 10 orang untuk berkongsi '' Expendables ''.

Pembajakan:

Harga untuk memuat turun atau bahan streaming haram boleh menjadi agak mahal. Undang-undang Hak Cipta Persekutuan bersetuju untuk ganti rugi antara $ 750 hingga $ 30,000 setiap pekerjaan. Sebagai contoh, seorang lelaki yang memikul suapan dengan $ 675,000 untuk memuat turun 30 lagu, manakala seorang wanita lain didenda $ 1.9 juta untuk memuat turun 24 lagu.

Sekiranya caj itu tidak mencukupi amaran, maka terdapat juga bidang kuasa dikenakan hukuman jenayah untuk cetak rompak dalam talian. Ia sering dicadangkan untuk berunding dengan peguam harta intelek yang berpengalaman jika ada yang dikenakan untuk pelanggaran hak cipta.

Contoh kes di mana orang ditangkap Torrenting

Tali hak cipta menangkap beberapa orang yang menggerutu. Mereka menerima butiran alamat IP dari penyedia perkhidmatan dan mengambil tindakan undang-undang terhadap mereka. Para korban telah berkongsi pengalaman dan kisah mereka mengenai Reddit kerana mereka ditangkap ketika sedang mengerikan. Terdapat mangsa yang baru saja menerima notis undang-undang untuk berunding dengan seorang peguam tetapi prosiding selanjutnya dipertahankan. Walau bagaimanapun, terdapat juga mangsa yang didakwa melakukan torrens.

Seorang mangsa berkongsi cerita bahawa sepupunya disaman dengan $ 80 setiap lagu untuk memuat turun 12 lagu album. Juga, seorang wanita dari Minnesota didakwa $ 80,000 setiap lagu untuk memuat turun 24 lagu.

Di United Kingdom, denda untuk pelanggaran hak cipta bergantung pada keseriusan kes itu. Dalam kes-kes yang sangat serius, ia sering boleh membawa kepada penampilan di hadapan majistret di mana penalti sehingga £ 5,000 atau enam bulan dipenjarakan. Walau bagaimanapun, dalam kes-kes yang paling menjijikkan, pelaku boleh dihantar ke Mahkamah Mahkota, yang boleh menguatkuasakan denda tanpa had dan pemenjaraan sehingga 10 tahun.

Petua untuk '' Torrent '' tanpa ditangkap:

Berikut adalah beberapa petua yang pasti akan membantu anda untuk meretas tanpa terperangkap:

Elakkan Komuniti Terbuka:

Walaupun menjejaskan alamat IP dikongsi dengan pelbagai pengguna lain yang membantu anda menyelesaikan fail dengan menghantar potongan fail yang telah dimuat turun. Anda juga menghantar mereka kepingan yang anda ada, dan semua orang akan mempunyai fail lengkap. Pemilik hak cipta mencari muat turun haram. Mereka juga mungkin mencari alamat IP anda jika ditangkap dan akan menghubungi anda jika diperlukan.

Laman pengesanan awam terbuka untuk semua orang dan juga mereka tidak mengesahkan identiti pengguna. Lebih-lebih lagi, tidak ada sekatan ke atas bahan memuat turun yang memudahkan syarikat melompat dan merebut beberapa IP.

Walau bagaimanapun, pelacak swasta menawarkan perlindungan tambahan dengan melibatkan pengguna untuk mendaftarkan diri terlebih dahulu. Oleh itu, adalah dicadangkan untuk mengelakkan komuniti terbuka dan memilih pelacak awam.

Baca Komen:

Setiap laman torrent dipercayai dan dipercayai mempunyai bahagian yang berasingan untuk ulasan pengguna pada halaman muat turun. Adalah disyorkan untuk membaca dan mengimbas ulasan ini dengan teliti sebelum memuat turun sebarang bahan. Sekiranya anda mendapati sesuatu yang diragukan atau jika torrent tidak mempunyai sebarang komen, maka adalah baik untuk mengelakkannya.

Sekat IP Bad:

Memandangkan syarikat-syarikat yang berbeza menyertai tapak torrent pada muat turun untuk memegang IP, dengan cara ini alamat IP mereka juga tersedia di sana. Walau bagaimanapun, dengan memuat turun dan memasang program percuma yang dikenali sebagai PeerGuardian2, anda boleh terus mendahului mereka dengan menyekat alamat IP yang tidak baik daripada menyambungkan anda.

Menangkap Upload Anda:

Sekiranya anda tidak mahu terjebak semasa meresap maka lebih baik tidak untuk benih dan menampung muat naik anda. Hal ini kerana dengan menghentikan jalur lebar pembibitan pelanggan, anda dapat dengan mudah mengambil diri anda dari radar beberapa pemilik hak cipta.

Kesimpulan:

Sangat penting untuk mengelakkan komuniti terbuka, menghalang IP yang tidak baik, membaca komen dan mengelakkan pembibitan sementara mengerikan kerana dalam hal ini anda akan selamat daripada ditangkap tetapi jika anda tidak maka anda perlu menghadapi tindakan undang-undang dan penalti.