Apa yang Torrenting dan Bagaimana Ia Berfungsi

[ware_item id=33][/ware_item]

Torrenting adalah proses perkongsian fail yang dibezakan, yang melibatkan banyak individu (rekan) dalam proses muat turun.


Prosedur ini menggunakan teknologi P2P untuk mengedarkan fail torrent di kalangan beribu pengguna. Walau bagaimanapun, a fail torrent adalah fail komputer, yang mengandungi metadata, yang berkaitan dengan fail dan folder yang hendak dikongsi. Anda mungkin mendengar torrent dan BitTorrent sebagai istilah yang sama tetapi mereka agak berbeza.

BitTorrent adalah protokol pemindahan fail, yang membantu untuk memecahkan fail torrent ke bit kecil untuk membuat proses muat turun lebih cepat.

Begitu juga, terdapat banyak istilah yang digunakan untuk menggambarkan proses yang mengerikan dan anda perlu memahaminya sebelum pergi ke kerja torrent.

 • Rakan sebaya: Individu (torrenters) yang terlibat dalam proses perkongsian fail torrent dalam rangkaian peer-to-peer.
 • Peniaga: Orang yang memuat naik bahagian fail torrent bersama-sama dengan memuat turunnya.
 • Lintah: Torrent yang hanya memuat turun dan tidak memuat naik apa-apa dalam proses perkongsian fail.
 • Swarm: Sekumpulan orang terlibat dalam memuat turun dan memuat naik fail torrent yang sama.
 • Tracker: Seperti yang tersirat oleh nama, tracker dalam proses yang mengerikan adalah pelayan, yang menempatkan rakan sebaya fail torrent yang sama di kawasan yang berbeza. Mereka menyambungkan torrenters (rakan sebaya) dan membantu untuk mengarahkan paket data di antara mereka.
 • Torrent Client: Pelanggan Torrent adalah program yang membolehkan dan menguruskan proses perkongsian fail menggunakan protokol BitTorrent. Pelanggan BitTorrent ini mengatur fail-fail torrent yang disassembled yang mengendalikan upload dan muat turunnya sambil memberikan statistik mengenai torrent.
 • Indeks: Laman web yang mempunyai koleksi fail torrent bersama-sama dengan maklumat mengenai mereka. Pengguna mendapatkan pautan fail torrent di laman web ini, yang dikongsi oleh pengguna torrent lain. Oleh itu, ia adalah saluran untuk mendapatkan, berkongsi dan meminta fail torrent.

bagaimana kerja menggerutuKredit imej: theglobeandmail.com

Kenapa Orang Torrenting?

BitTorrent adalah cara yang digunakan oleh pengguna untuk memuat turun muzik, video, aplikasi, permainan dan imej kebanyakannya dengan saiz yang lebih besar. Bukan hanya memuat turun, tetapi ramai orang berkongsi fail yang ada di komputer mereka.

Seseorang di antara anda mungkin tertanya-tanya mengapa orang menggunakan torrent dan bukan memuat turun tradisional. Salah satu sebab utama adalah bahawa fail torrent, yang hadir untuk semua orang, disediakan oleh sesiapa saja yang telah membayar atau yang mungkin mendapatnya melalui cara yang mudah diganggu. Disebabkan oleh sebab ini, fail torrent umumnya terdapat pada muat turun konvensional.

Selain itu, terdapat beberapa masalah utama yang merosakkan, yang telah meningkatkan penggunaan torrential luar biasa.

 • P2P bermaksud menggunakan proses terdesentralisasi bermakna fail yang anda muat turun tidak dihoskan pada pelayan utama utama. Oleh itu, jika sumber memuat turun atau menyahaktifkan di antara proses muat turun, anda boleh melengkapkan proses muat turun dengan sumber lain. Selain itu, prosedur muat turun biasa melibatkan hanya satu pelayan utama dan jika turun, anda tidak dapat melengkapkan muat turun.
 • Anda tidak perlu memulakan semula memuat turun dari mula jika internet anda terputus secara tiba-tiba kerana apa-apa sebab.
 • Ia adalah cara memuat turun yang ketara berbanding dengan proses muat turun biasa.
 • Anda boleh mencari, memuat turun dan bahkan meminta sebarang fail.

Meningkatkan Legitimasi Torrenting

Seperti yang dibincangkan sebelumnya, perkongsian torrent adalah cara yang pantas dan berkesan untuk memuat turun dan memuat naik fail besar. Walau bagaimanapun, nama "torrent" mungkin memberikan musim bunga umum untuk berfikir bahawa ia melibatkan sesuatu yang menyalahi undang-undang atau sesuatu yang mengabaikan undang-undang hak cipta.

Tetapi dengan populariti yang semakin meningkat dan kemungkinan perkongsian BitTorrent, ia terus bergerak ke arus perdana.

Mengunduh BitTorrent terutama melibatkan pengekstrakan haram musik, film, dan permainan yang menonjol. Oleh itu, Blizzard Entertainment yang merupakan pencipta permainan seperti World of Warcraft, Starcraft II, dan Diablo III telah mengadopsi teknologi torrent. Mereka telah memasukkan proses torrent dalam versi permainan dalam talian mereka supaya ia dapat menjadi cara lalai untuk memuat turun untuk individu.

Ciri lain yang disertakan adalah pilihan yang mereka berikan kepada pemain untuk memilih jika mereka mahu mengambil bahagian dalam mempercepat memuat turun orang lain melalui menyumbang mana-mana bandwidth mereka.

Begitu juga, laman web torrent (pengindeksan) kini mengalihkan aliran video dan muzik ke arus perdana. Sekarang, banyak laman web telah banyak men-download fail torrent yang semuanya sah dan bebas dari isu hak cipta.

Bagaimana kerja Torrenting?

Torrenting membantu anda berkongsi fail mana-mana jenis, semasa ia sedang dalam proses memuat turun. Oleh itu, tanpa menunggu keseluruhan fail untuk memuat turun, anda boleh memulakan proses perkongsian dan memindahkan, dengan betul apabila fail mula dimuat turun. Dengan kata lain, penghinaan membahagikan fail yang lebih besar ke segmen kecil semasa masih dalam proses memuat turun. Dengan cara ini, masa pengguna dikumpulkan, dan ia juga terus memberi tekanan pada komputer dalam rangkaian.

Sebelum ini, pengguna memuat turun sebarang fail terus dari laman web. Kelemahan utama jenis memuat turun adalah apabila sambungan gagal; keseluruhan memuat turun juga gagal tidak kira berapa peratus telah ditinggalkan. Selain itu, kadar muat turun juga bergantung pada saiz fail.

Walau bagaimanapun, dalam perkara yang mengerikan tidak seperti itu. Rakan-rakan yang terlibat dalam perkongsian P2P boleh memuat turun atau berkongsi fail atau data serentak di tengah-tengah satu sama lain. Ia adalah kerana apabila anda mengecilkannya, tidak ada titik pusat kegagalan walaupun sambungan gagal rakan sebaya boleh terus memuat turun dari pautan yang tersisa. Selain itu, kerana rakan-rakan dibenarkan untuk memuat turun dan memuat naik bahagian-bahagian torrent serentak, oleh itu, proses keseluruhan berlaku lebih cepat.

Torrent berfungsi dengan baik dengan perkhidmatan VPN. Sekiranya anda menggunakan perkhidmatan VPN, anda akan menyaksikan muat turun torrent pantas. VPN bukan sahaja meningkatkan kelajuan tetapi juga menjadikan identiti kami tersembunyi.

Kenapa Cara Torrents Lebih Baik Untuk Muat Turun?

Apabila muat turun fail dari laman web, ia biasanya diambil dari satu pelayan. Teknologi ini adalah purba dan lurus yang menyebabkan muat turun perlahan dan juga menyediakan ketersediaan terhad disebabkan oleh sekatan geografi.

Sebaliknya, fail torrent adalah teknologi inovasi yang banyak daripada teknologi perkongsian fail yang kekal. Sedang menjijikkan apabila fail mendapat unduhan, sehingga ditarik oleh beberapa pengguna yang bertentangan dengan server. Setiap rakan sebaya yang merupakan sebahagian dari swarm fail memberi manfaat lebar jalur mereka untuk membuat fail tersedia untuk dimuat turun. Dengan melakukan, kelajuan meningkat dengan serta-merta.

Juga, jika pengguna memuat turun fail torrent, maka dia harus memuat naiknya untuk rakan-rakan lain. Ini bermakna bilangan rakan sebaya di dalam kawanan fail semakin kuat. Itulah sebabnya teknologi ini bukan sahaja popular tetapi juga lebih baik daripada teknologi lain.

Bagaimana Torrent Aman?

Satu-satunya perkara yang membahayakan pengguna ketika sedang mengerikan ialah mereka tidak terperangkap dengan alamat IP yang terdedah semasa pembenihan.

Ia adalah kerana undang-undang yang merendahkan berbeza dari negara ke negara. Untuk melakukan torrenting dengan selamat, perkara yang paling penting untuk dilakukan adalah menyembunyikan alamat IP sebenar anda dari troli hak cipta dan menyulitkan data trafik internet. Untuk berbuat demikian, anda telah memberikan dua pilihan. Anda boleh menggunakan Perkhidmatan Proksi atau menggunakan perkhidmatan VPN. Kedua-duanya diketahui menyembunyikan alamat IP pengguna dan memperlihatkan nama mereka tanpa disedari.

Bagaimana Torrent Aman: Muat Turun Dengan Ketidakpastian

Proksi bertindak sebagai pintu masuk antara pelayan anda dan sumber yang anda cari. Proksi menyembunyikan alamat IP tetapi tidak menawarkan kemudahan penyulitan. Walau bagaimanapun, VPN menyembunyikan alamat IP dan juga menyulitkan lalu lintas internet keseluruhan dengan protokol dan kunci penyulitan yang selamat.

Adakah Torrenting Dianggap Di Luar Undang-undang?

Mengotorkan undang-undang adalah berbeza untuk negara-negara yang berbeza. Di sesetengah negeri, penuaan adalah undang-undang, dan sesetengahnya menyalahi undang-undang.

Sebagai contoh, di Switzerland, penyusutan dianggap sebagai proses undang-undang sehingga bahan yang dimuat turun tidak digunakan untuk membuat keuntungan. Oleh itu, kebangsaan Switzerland dengan mudah boleh memuat turun semua jenis kandungan, dan juga mereka tidak perlu risau tentang troll hak cipta.

Begitu juga, di Sepanyol dan Belanda yang mengerikan diharamkan dan menyalahi undang-undang. Walau bagaimanapun, di Mexico, tidak ada undang-undang mengenai perlindungan hak cipta yang menjadikannya tempat yang selamat dan selamat untuk ditimbulkan.

Kebanyakan negara menyindir penggunaan torrents dan menganggapnya sebagai haram. Secara amnya, torrenting dianggap menyalahi undang-undang di mana terdapat undang-undang hak cipta yang ketat. Negara-negara ini juga telah dikenakan denda yang teruk dalam bentuk wang dan pemenjaraan kepada sesiapa yang didapati bersalah atas pelanggaran hak cipta. Pengguna pada mulanya menerima amaran dari penyedia perkhidmatan dan DMCA dan kemudian didenda dan dipenjarakan.

Undang-undang Vs. Tindak balas yang menyalahi undang-undang:

Torrenting adalah undang-undang dan haram. Perbezaan antara kedua adalah seperti berikut:

Torrenting Undang-undang:

 • Torrenting di mana anda memuat turun fail dengan hak cipta yang sudah luput yang kini berada di khalayak umum
 • Torrenting adalah undang-undang apabila anda memuat turun fail, dan ia memberikan lesen yang memberikan kebenaran untuk perkongsian fail dan pengedaran.

Tindak balas yang menyalahi undang-undang:

 • Torrenting adalah menyalahi undang-undang apabila anda memuat turun fail yang melanggar hak cipta dan tidak terbuka kepada orang ramai

Kelebihan dan Kekurangan Torrenting:

Seperti setiap perkara lain yang mengerikan juga mempunyai kedua-dua pihak yang positif dan negatif. Kebaikan dan keburukan yang menyusahkan adalah seperti berikut:

 1. Percuma dan Mudah:

Torrenting adalah proses terbuka dan tidak membebankan anda apa-apa. Ia dilakukan dengan persediaan yang sederhana dan sebagai balasan memberikan anda akses kepada banyak maklumat yang luas.

 1. Berlebihan bilangan fail:

Laman web torrenting sangat banyak. Semua laman web ini menawarkan sebilangan besar fail yang boleh dimuat turun yang memudahkan pengguna mencari dan memuat turun fail yang dikehendaki.

 1. Tiada titik kegagalan:

Dalam mengerikan, tidak ada titik pusat kegagalan. Walaupun sambungan gagal, anda boleh memuat turun fail dari pelayan lain.

 1. Pendedahan kepada Virus:

Torrenting meletakkan sistem anda pada risiko malware dan virus, dan sistem anda dengan mudah boleh terdedah kepada virus kerana kandungan fail tersembunyi pada saat memuat turun.

 1. Risiko perbicaraan:

Memuat turun fail berhak cipta boleh menyebabkan anda menghadapi risiko tuntutan undang-undang. Anda boleh didenda dan dihantar ke penjara dalam kes-kes yang teruk.

 1. Kemungkinan mendapat pendedahan:

Walaupun torrent alamat IP anda adalah umum kepada semua orang yang menggunakan web torrent yang sama. Ia meningkatkan peluang untuk dikesan oleh laman web yang menghalang atau mengesan lalu lintas torrent.