Bagaimana Tidak Dapat Terperangkap Torrenting – Panduan Mudah

[ware_item id=33][/ware_item]

Kebanyakan orang mungkin tahu konsep torrenting dan bagaimana ia berfungsi. Jika tidak, maka anda boleh melihat dengan cepat artikel ini sebelum membaca lebih lanjut.


Di mana torrenting adalah menarik, ia juga berisiko pada masa yang sama. Dan anda boleh terperangkap dengan menggerunkan filem terkini, rancangan TV dan siaran muzik.

Risiko wujud dalam keadaan mengerikan kerana terdapat banyak laman web yang menyediakan banyak bahan haram dan kandungan hak cipta. Walau bagaimanapun, mereka membuat tanggapan bahawa kandungan yang mereka paparkan adalah sama sekali undang-undang apabila tidak.

Itulah sebabnya ramai netizens memuat kandungan haram walaupun mereka tidak bertujuan untuk menjalankan aktiviti sedemikian. Akibatnya, mereka mempunyai notis atau amaran pelanggaran hak cipta.

Oleh itu, untuk tetap selamat, anda boleh mengikuti beberapa langkah untuk tidak terperangkap.

Adakah Torrenting Illegal?

Terdapat istilah yang dikenali sebagai hak cipta yang menunjukkan hak untuk memaparkan kandungan hanya. Pemilik atau apabila pemilik kandungan membenarkan akses kepada sesiapa sahaja.

Sesiapa yang menyediakan bahan hak cipta tersebut secara percuma atau orang yang menyerang bahan tersebut maka dia melakukan tugas yang menyalahi undang-undang. Walau bagaimanapun, mengotorkan dirinya bukanlah haram.

Untuk mengetahui bagaimana tidak dapat ditangkap dengan teruk. Anda mesti sedar tentang entiti yang kebanyakannya memantau kegiatan yang mengerikan.

Sekiranya anda sedar betapa kerja-kerja torrenting, maka anda mungkin tahu bahawa entiti ISP, pemegang hak cipta, kerajaan atau badan penguatkuasaan undang-undang dengan mudah dapat menangkap pengunduh torrent dari kumpulan torrent (koleksi rakan sebaya yang memuat naik dan memuat turun fail torrent yang sama).

Manakala, jika anda telah mengambil langkah berjaga-jaga maka pengsan anda mungkin tidak dikenali.

Baca lebih lanjut ... merosakkan haram?

Apa Yang Terjadi Apabila Anda Dapat Terperangkap Torrenting?

Ditangkap semasa berkongsi torrent, boleh mempunyai akibat yang ringan dan melampau.

Anda mungkin menerima surat amaran dari ISP anda, atau anda boleh mengalami kelajuan terkunci sebagai penalti. Walau bagaimanapun, hukuman berat untuk mengotorkan haram juga kolektif.

Tetapi, undang-undang yang mengutuk bergantung kepada negara yang anda tinggal. Contohnya, penjara 12 bulan di UK telah diberikan kepada sesiapa yang berkongsi 40 perseorangan yang berhak cipta pada 2016.

Ada kemungkinan anda menerima surat penalti dari troll hak cipta. Hak cipta trolls adalah perniagaan kecil yang mempunyai tugas untuk pergi selepas lanun individu. Mereka mencari alamat IP torrent memuat turun kandungan haram, dan dengan persetujuan pemegang hak cipta, syarikat itu mengambil tindakan undang-undang bagi pihak mereka.

Kebanyakan syarikat menggunakan taktik biasa yang pada dasarnya menyelesaikan kes di luar mahkamah. Hak cipta troll menggunakan e-mel atau pergi ke pintu untuk menyerahkan surat penyelesaian hak cipta.

Dalam surat itu, ada ancaman untuk dinyanyikan lebih daripada $ 100,000, tetapi mereka hanya meminta $ 3000 yang kelihatan sangat rendah serta tanpa kerumitan kos dan risiko pengadilan.

Bagaimana Tidak Dapat Terperangkap Torrenting?

Semua keselamatan yang mengerikan berputar di sekitar alamat IP masking yang merupakan penunjuk identiti yang paling penting bagi torrent berkongsi individu.

Menggunakan VPN

Istilah ini mungkin berulang kali untuk orang yang ingin kekal tanpa nama. Itulah yang meningkatkan penggunaan VPN dan penerimaan bahawa ia adalah cara yang paling berkesan untuk menindih alamat IP.

VPN berkisar dari sangat murah kepada kos yang agak tinggi, tetapi anda tidak boleh menilai prestasi VPN atau keselamatan melalui penilaian harga. Ciri VPN boleh memberi anda gambaran prestasi perkhidmatan itu, tetapi idea yang sesuai dicapai melalui kajian semula pengguna VPN untuk merosakkan.

Tor

The Onion Router (Tor) adalah percuma dan sedikit serupa dengan VPN; oleh itu ia digunakan oleh beberapa netizens yang tidak mahu membayar untuk tidak dikenali.

Tor juga menyediakan penyulitan trafik dan IP masking dengan membuat lalu lintas itu melalui beberapa 'nod'. Bagaimanapun, kerana banyak sebab, Tor tidak dianggap efisien untuk tujuan yang mengerikan. Pertama dan yang paling penting adalah kelajuan perlahan yang ketara yang bertentangan dengan tugas menuntut jalur lebar yang tinggi, mengerikan.

Tor boleh menjadi sasaran yang paling menonjol dari penguatkuasaan undang-undang dan badan-badan kerajaan kerana ia merupakan alat kegemaran di kalangan penggodam / penjenayah.

Peerblock

Peerblock adalah aplikasi yang terkenal dan direka khas untuk perkongsian torrent. Mengingati risiko pendedahan IP yang menonjol ke semua lebih banyak torrent dalam kawanan, Peerblock mengandungi senarai hitam alamat IP.

Alamat IP pengintipan dengan tujuan utama mengesan pengguna torrent sentiasa dikemas kini pada firewall desktop ini. Malangnya, senarai hitam Peerblock hanya dikemaskini sekali, apabila dipasang. Pengguna yang bersedia untuk mendapatkan kemas kini tetap perlu membayarnya.

Tetapi persoalannya, ini akan memastikan bahawa setiap IP palsu hadir dalam senarai hitam Peerblock?

Juga, troll hak cipta atau mana-mana entiti pengintipan lain dapat dengan cepat memikirkan IP dari kawanan melalui menggunakan IP yang tidak dalam senarai hitam.

Kotak benih

Seedbox adalah untuk BitTorrent yang membolehkan anda berkongsi torrent dengan dedicated server berkelajuan tinggi. Ia adalah pelayan jarak jauh yang menyediakan pengguna kelajuan tinggi bersama-sama dengan memetakan IP dari orang awam.

Apabila muat turun selesai, fail torrent yang dimuat turun dihoskan di Seedbox, dan anda boleh memuat turunnya ke PC anda pada bila-bila masa.

Terdapat beberapa vendor Seedbox yang menyediakan dan penyemak imbas fail HTTP yang membolehkan anda memuat turun fail dari Seedbox melalui penyemak imbas web.

Apa yang Harus Dilakukan Jika Anda Dapat Terperangkap Mengotorkan Perkara Haram?

Kebanyakan orang tidak peduli dengan tidak mahu namanya disiarkan sewaktu tenggelam sehingga mereka berakhir dengan notis hak cipta atau surat penyelesaian.

Jika anda seorang, maka nasihat mungkin membantu anda. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk mengikuti corak anonimiti berjaga-jaga sebelum anda ditangkap dengan teruk secara haram.

Sesetengah orang bernasib baik, dan mereka hanya mendapat notis amaran daripada ISP yang bukan perkara besar yang perlu dibimbangkan. Tetapi ini adalah masanya untuk memberi amaran kepada pengguna internet.

Sekarang, kebanyakan surat penyelesaian juga diterima melalui ISP anda. Tali hak cipta berikutan sistem mahkamah menulis ISP anda dan memaksanya untuk menghantar e-mel kepada pelanggan dengan ancaman undang-undang dan memberikan butiran peribadi. Kerana alamat IP bukan orang (mengikut undang-undang AS), troll hak cipta tidak dapat mendapatkan identiti sebenar pengguna.

Oleh itu, jika e-mel tidak mengandungi sebarang pengenalan peribadi anda maka tetap seperti itu dan elakkan membalas e-mel ini. Menjawab surat ini akan mendedahkan maklumat peribadi anda kepada troll hak cipta jika ISP tidak memberikan kelayakan anda.