Bagaimana Torrent Aman: Muat Turun Dengan Ketidakpastian

[ware_item id=33][/ware_item]

Perkongsian torrent adalah proses peer-to-peer muat turun yang melibatkan banyak peranti sebagai pelayan di seluruh dunia. Kaedah perkongsian fail torrent menjadikan torrent lebih pantas dan efisien untuk dimuat turun tetapi juga membuatnya terdedah kepada beberapa potensi risiko.


Risiko Utama Walaupun Torrenting

Torrenting tanpa nama adalah cara yang sangat diperlukan untuk pengundian torrent kerana risiko untuk torrent adalah agak tinggi. Ancaman ini adalah dari pelbagai cara dan dalam pelbagai bentuk.

Berikut adalah beberapa risiko penting yang berkaitan dengan memuat turun torrent.

1 - Privasi atau isu undang-undang

Pelanggaran hak cipta atau ancaman undang-undang untuk merosakkan adalah masalah yang paling besar apabila anda tidak memuat turun secara anonim. Torrenting sendiri tidak menyalahi undang-undang; Walau bagaimanapun, bahan hak cipta dan undang-undang torrent yang ketat di negara-negara yang berbeza menjadikannya haram pada satu ketika.

Ia kemungkinan besar anda terlibat dalam memuat turun fail torrent haram tanpa niat untuk melakukannya. Tetapi entiti yang mengintip seperti ISP, dan agensi penguatkuasaan undang-undang boleh terus menjejak anda, dan anda mungkin terperangkap semasa mengotorkan.

Jika mana-mana pengguna didapati menghina barangan yang tidak sah, dia mungkin menghadapi tindakan undang-undang termasuk notis seperti DMCA, pengenaan denda atau penggantungan lesen ISP. Walau bagaimanapun, pendakian ISP adalah akibat yang biasa yang dapat ditangani oleh pengundera torrent jika ISP mengenal pasti pelanggaran haram.

Selain itu, taktik yang biasa untuk merapatkan pengundera torrent meletakkan pelacak tersembunyi di dalam filem hak cipta dan fail torrent lain.

Secara amnya, penalti untuk pelanggaran berkisar dari penggantungan perkhidmatan internet, sehingga 10 tahun penjara dan $ 250,000 denda.

1 - Suntikan dan Penjejakan Malware

Seperti mana-mana fail lain, fail torrent juga boleh mengandungi virus yang boleh melumpuhkan peranti anda. Ancaman semasa muat turun torrent terutamanya bergantung kepada sumber dari mana anda memuat turun fail.

Apabila malware tidak dikenali dibuka, ia hanya kerana pengunduh mempunyai rasa aman yang mengelirukan terhadap rangkaian P2P. Oleh kerana corak dan ketidaktahuan terhadap ancaman keselamatan dikaitkan dengan torrenting, entiti yang berniat jahat kebanyakannya meletakkan pautan penipuan melalui cara ini.

Selain itu, pengintip torrent dikesan oleh penggodam supaya alamat IP semua rakan sebaya dapat dipantau. Penggodam kadangkala mendapat maklumat penting untuk menyasarkan peranti pengguna yang berurutan, dan akhirnya, mereka menyerang PC dengan kerentanan.

Isu privasi dengan torrenting (Penjelasan & Langkah berjaga-jaga)

Torrents menggunakan kaedah tertentu untuk memindahkan fail yang berasaskan teknologi BitTorrent. Dalam kaedah ini, pelabuhan tertentu untuk trafik, iaitu, 6881-6889 port TCP - yang bermaksud bahawa lalu lintas torrent unik dan mudah dikenal pasti oleh penyedia perkhidmatan internet atau mana-mana entiti tinjauan lain.

Sekiranya pengguna menggunakan torrent melalui sambungan internet biasa maka terdapat kemungkinan besar pembekal perkhidmatan untuk menyiasat dan memerhatikan jenis fail mana yang sedang dimuat turun dan akan mengambil tindakan undang-undang jika didapati meretus fail haram.

Pembekal perkhidmatan internet dengan mudah boleh menjejaki alamat IP pelanggan menggunakan torrents.

Tha juga kerana torrents biasanya berkongsi alamat IP mereka dengan pengguna lain untuk membantu dalam proses memuat turun. Apabila ISP mengenal pasti siapa yang menggunakan lalu lintas torrent dan bahawa alamat IP berkongsi fail tertentu secara haram, orang ditangkap, dan tindakan undang-undang diambil terhadap mereka. sedang meresap dengan selamat

Seperti yang anda dapat lihat dalam tangkapan skrin di atas, semua pemuat turun dan penyumber keluar terdedah oleh IP.

Tortu Haram - Kes, dan isu

Kerana anda masih selamat dari notis hak cipta, anda mungkin memikirkannya sebagai sesuatu yang jarang terjadi? Tetapi tidak bijak untuk mengambil tindakan sedemikian ringan.

Kebanyakan orang memuat turun torrents telah melaporkan insiden apabila mereka menerima pemberitahuan daripada troli hak cipta atau ISP. Inilah beberapa pengalaman pengguna torrent yang terkejut dan terkejut.

Ulasan dari perbincangan Orang reddit yang telah didakwa kerana memuat turun secara haram filem, apa yang berlaku?.

Sesetengah orang juga mengadu tentang notis undang-undang yang mereka terima untuk tindakan yang mereka tidak lakukan.

Ulasan dari perbincangan Orang reddit yang telah didakwa kerana memuat turun secara haram filem, apa yang berlaku?.

Walau bagaimanapun, terdapat pengundian torrent bertuah yang baru saja mendapat amaran sebelum dikenakan hukuman atau hukuman.

Ulasan dari perbincangan Orang reddit yang telah didakwa kerana memuat turun secara haram filem, apa yang berlaku?.

Bagaimana Peribadi Torrenting Anda (Langkah berjaga-jaga)

Menggunakan torrents dengan keselamatan yang lengkap adalah penting. Sekiranya pengguna memberi perhatian khusus kepada torrents yang digunakan dan di mana fail torrent dijumpai kemudian, torrenting akan menjadi cara yang bermanfaat untuk memuat turun fail saiz besar.

Berikut adalah beberapa cara yang jika seorang pengguna mengikutinya tetap selamat sepenuhnya semasa mengutuk.

1. Gunakan Torrents Undang-Undang:

Untuk mengelakkan sebarang masalah atau akibat undang-undang, adalah penting untuk tidak memuat turun sebarang fail atau bahan berhak cipta dari torrent. Fail cetak rompak yang tidak boleh dikongsi pada mulanya tanpa kebenaran atau beberapa caj tetapi torrent masih membentangkannya. Oleh itu, adalah dicadangkan untuk menjauhkan diri daripada memuat turun bahan tersebut.

2. Gunakan VPN:

Cara termudah dan paling mudah untuk menjaga diri anda selamat ketika sedang mengerikan, menggunakan VPN. VPN adalah satu cara untuk melindungi maklumat peribadi pengguna dan alamat IP semasa menggunakan torrents.

Ia menyembunyikan alamat IP dan mengubahnya ke alamat IP yang lain, di mana ia menjadi rumit untuk troli hak cipta dan penyedia perkhidmatan untuk mengesan pengguna.

Selain itu, VPN menyulitkan trafik internet pengguna. Justeru, ISP tidak dapat menjejaki pengguna. VPN memegang semua aktiviti internet dan menyediakan pengalaman internet yang selamat dan selamat kepada para pengguna.

3. Gunakan Pelacak Swasta:

Pelacak adalah tempat di mana trafik hak cipta dan penggodam hadir untuk mengganggu dan mengganggu proses memuat turun dan mendapatkan akses maklumat / data pengguna.

Oleh itu, adalah penting dari mana turunnya torrents telah dimuat turun. Adalah disyorkan untuk menggunakan pengendali peribadi sejak kurang perubahan telah dikesan oleh troli hak cipta dan penggodam hadir.

4. Cari Torrents di tapak yang dipercayai:

Untuk mengelakkan kemungkinan mendapatkan virus dan malware, disyorkan untuk memuat turun torrents dari laman web yang dipercayai dan dihormati, bukannya pergi ke laman web, yang tidak anda ketahui dan telah mendengar dari orang lain.

Suntikan Malware Dengan Torrenting (Penjelasan & Langkah berjaga-jaga)

Virus komputer boleh tersebar melalui saluran yang berbeza termasuk medium penting, "fail torrent."

Disebabkan oleh ketidakpastian serta pengagihan malware yang luas, ia menjadi sukar untuk mengetahui virus itu. Terdapat dua cara di mana virus dipindahkan ke pemutus.

Iklan spanduk dan jenis iklan yang dipaparkan pada sementara memuat turun torrents disuntik dengan virus. Iklan tersebut dipanggil malvertisements. Iklan-iklan ini juga dilaporkan dari program terkemuka seperti iklan Google.

Laman torrent tidak mengimbas setiap iklan dengan betul itulah sebabnya tapak torrent boleh mengandungi malvertisement. Walau bagaimanapun, bacaan yang betul melalui butiran iklan tersebut boleh membuat anda mengetahui virus itu.

Satu lagi cara mendapatkan virus adalah melalui memuat turun fail torrent yang dijangkiti. Kebanyakan penggodam menggunakan perisian popular untuk menyebarkan virus. Mereka menyuntik kod yang dijangkiti ke pemasang perisian, dan apabila anda memasang program yang diubah, virus masuk ke dalam sistem anda.

Langkah berjaga-jaga

Sangat penting untuk pengguna memuat turun kandungan torrent dengan selamat. Untuk memuat turun kandungan torrent yang selamat, pengguna boleh mengikut garis panduan ini;

Tukar Tetapan Peranti Anda

Seperti yang dibincangkan sebelum ini, PC yang sudah terdedah mempunyai peluang lebih tinggi untuk diserang. Oleh itu, pastikan anda mempunyai tetapan ini pada peranti anda.

Matikan "Bantuan Jauh" dan "Desktop Jauh" dalam Sifat Sistem. Juga, hapus centang semua pengecualian dalam Firewall anda. Selain itu, matikan perkongsian folder dan tetapkan kata laluan untuk folder penting dalam peranti anda.

Elakkan Fail Terhadap Virus

Terdapat beberapa fail torrent yang sangat berisiko untuk memuat turun, dan anda boleh menilai mereka dengan sambungan mereka. Sebagai contoh, fail yang boleh dieksekusi (EXE, BAT) adalah cara yang paling biasa untuk menghantar virus.

Juga, program retak adalah fail yang paling merosakkan yang anda boleh muat turun melalui torrents.

Antivirus

Antivirus adalah cara yang paling berkesan untuk mengelakkan virus dalam peranti anda tanpa mengira sumber dari mana virus itu akan datang.

Begitu juga, virus yang disertai dengan torrent boleh dielakkan dengan perisian antivirus yang baik. Terdapat beberapa program antivirus yang popular seperti Avast atau BitDefender. Walau bagaimanapun, pengguna Windows boleh mengaktifkan antivirus yang telah dipasang sebelumnya, Windows Defender yang mencukupi untuk menangkap kebanyakan virus.

Ingat bahawa perlu ada satu program antivirus dalam satu peranti pada satu masa.

Semak keaslian tapak web, ulasan, dan Seeders

Apabila anda mengakses tapak untuk memuat turun fail torrent, anda mungkin melihat senarai komen individu yang telah memuat turun fail itu.

Ia adalah perkara penting yang anda cari untuk ulasan yang diberikan oleh mereka yang memuat turun dalam komen mereka. Ia bukan penyelesaian kerja 100%, tetapi ia memberi idea yang lebih luas tentang bagaimana file itu berfungsi dan ada virus atau tidak.

Di samping itu, nisbah penghantar fail torrent dapat membantu anda dalam menghakimi kesahihan. Jika terdapat banyak penyertaan, maka kemungkinan besar bahawa fail itu tidak mempunyai virus dan itulah sebabnya orang berkongsinya. Sekali lagi, ini bukan penyelesaian yang dijamin.