Cara Mempercepatkan UTorrent Cara Mudah

[ware_item id=33][/ware_item]

Selepas BitTorrent, uTorrent adalah perisian klien yang paling dikehendaki. Pesona utamanya terletak pada sifatnya yang ringan, kerana ia membolehkan pengguna komputer dapat menggunakannya tanpa sebarang tol asal pada prestasi sistem. Bagaimanapun, populariti yang semakin meningkat telah menjejaskan pesaingnya yang tidak masuk akal, yang logik dan munasabah juga.


Terdapat beberapa torrents yang cepat dan ada yang lambat. Kecepatan uTorrent memuat turun perubahan dan perubahan pada masa-masa.

Ramai pengguna uTorrent melaporkan tentang keadaan kerap jika kelajuan muat turun perlahan semasa berkongsi fail. Tetapi tidak ada yang perlu dibimbangkan. Anda boleh dengan mudah meningkatkan dan meningkatkan kelajuan torrent.

Jika anda ingin meningkatkan kelajuan uTorrent yang pertama dan perkara yang paling penting yang perlu anda lakukan ialah menyemak kelajuan maksimum untuk memuat naik dan memuat turun.

Kebanyakan masa terdapat perbezaan jelas antara muat naik dan kelajuan muat turun. Walau bagaimanapun, adalah jelas bahawa anda tidak dapat memuat turun fail yang melebihi topi ditetapkan pada sambungan anda oleh pembekal khidmat anda. Tetapi, penting, anda tahu maklumat ini supaya dapat menguruskan perisian dengan betul, yang merupakan perkara yang paling penting adalah ketika mempercepatkan uTorrent.

Tweaks uTorrent anda Untuk Mempercepatkan

Disebut di bawah adalah beberapa cara yang anda boleh mempercepatkan uTorrent:

1 - Menjalankan Ujian Kelajuan:

Cara paling mudah dan paling mudah untuk mempercepatkan uTorrent adalah untuk menjalankan ujian kelajuan. Untuk berbuat demikian, seseorang mesti mengikuti langkah-langkah yang diberikan di bawah:

 1. Pergi ke tapak DSLReports.
 2. Sebaik sahaja halaman alat awal dimuatkan, klik pada pilihan ujian kelajuan.
 3. Anda akan berada di halaman Ujian Kelajuan.
 4. Klik pada Adobe Flash / muat turun ujian kelajuan.
 5. Pilih pelayan di halaman yang sama untuk menjalankan ujian.

2 - Semak Penghala Anda:

Anda boleh mempercepatkan uTorrent dengan menggunakan penghala anda untuk memeriksa muat naik dan memuat turun kelajuan. Walaupun tidak semua orang menggunakan penghala yang sama jika anda menggunakan router NETGEAR, anda boleh menyemak kelajuan dengan langkah-langkah yang diberikan di bawah:

 • Muatkan tetingkap penyemak imbas dan taipkan 192.168.0.1 dalam bar alamat.
 • Kotak dialog dengan Pengesahan yang Diperlukan akan ditunjukkan. Masukkan nama pengguna anda, kata laluan, dan kemudian klik pada '' OK ''.
 • Halaman Status Penghala NETGEAR akan dimuatkan. Anda boleh menatal ke bawah untuk mencari kelajuan sambungan hulu dan kelajuan sambungan hulu.

3 - Semak Tetapan Port anda:

Untuk mempercepatkan uTorrent, penting juga untuk memastikan semua pelabuhan diuruskan dengan betul. Apabila port dikonfigurasi dengan betul, ia biasanya diterjemahkan ke dalam mendapatkan kelajuan muat turun maksimum. Untuk menyemak tetapan port anda ikuti langkah-langkah di bawah:

 • Klik pada ikon uTorrent untuk memuatkannya.
 • Klik pada pilihan dan kemudian pada Panduan Persediaan.
 • Halaman Panduan Persediaan uTorrent akan muncul. Sahkan bahawa kotak di sebelah Rangkaian diperiksa, klik pada Run Test.

4 - Periksa Firewall:

Kadang-kadang penggantian dalam kelajuan adalah kerana pelabuhan sedang disekat oleh program firewall. Untuk memastikan firewall berfungsi dengan betul, semua yang anda perlukan adalah untuk menyahaktifkan program dan kemudian menjalankan ujian kelajuan. Tetapi masalahnya berterusan, maka ia mungkin disebabkan oleh isu pengurusan dan konfigurasi pada penghala, tetapi masalahnya berakhir maka ia disebabkan oleh masalah konfigurasi pada firewall.

Jika anda adalah pengguna Windows Firewall, maka ia mesti diuruskan untuk membenarkan sambungan masuk dan keluar dari uTorrent dan untuk melakukannya, langkah berikut mesti diikuti:

 • Klik pada mula dan kemudian pada Panel Kawalan.
 • Dari Control Panel, klik dua kali pada Program Firewall.
 • Halaman Program Firewall akan muncul, Klik pada Tab Pengecualian dan pastikan kotak di sebelah uTorrent disemak.
 • Dari tab Pengecualian, Klik pada pilihan Tambah Program.
 • Tambah kotak dialog Program akan muncul, Klik pada Semak.
 • Cari fail uTorrent.exe yang akan di desktop, Klik pada '' Terbuka ''.
 • Klik pada '' OK '' untuk menambah program pada senarai Pengecualian.

5 - Hadkan Kadar Naik Anda:

Inti rangkaian P2P adalah perkongsian, tetapi jika kadar muat naik ditetapkan untuk tidak terhad maka akhirnya dapat mempengaruhi kadar di mana file sedang dimuat turun. Untuk mempercepatkan uTorrent tetapan yang optimum perlu digunakan, sangat baik untuk menetapkan kadar muat naik kepada 80% dari Speed ​​Connection UpStream dan untuk melakukannya, ikuti langkah-langkah di bawah:

 • Klik dua kali pada uTorrent untuk memuatkan aplikasi.
 • Kotak dialog uTorrent akan muncul, klik pada pilihan dan kemudian pada Keutamaan.
 • Dari halaman Keutamaan, klik pada Bandwidth.
 • Dalam kotak kadar Kadar muat naik maksimum, masukkan Kelajuan Sambungan UpStream tidak melebihi 80%.
 • Klik pada '' Apply '' dan kemudian pada '' OK ''.

6 - Dayakan Penyulitan Protokol:

Terdapat banyak pembekal perkhidmatan internet yang suka menampung jalur lebar pengguna untuk trafik P2P. Mengaktifkan Penyulitan Protokol membantu menghilangkan jalur lebar menjejaskan diletakkan pada sambungan internet dan mempercepatkan uTorrent. Untuk mendayakan Penyulitan Protokol yang anda perlu lakukan ialah:

 • Klik dua kali pada uTorrent.
 • Apabila kotak dialog uTorrent akan muncul, klik pada pilihan dan kemudian pada Keutamaan.
 • Dari halaman Keutamaan, klik pada BitTorrent.
 • Pastikan kotak di sebelah Mengizinkan sambungan warisan masuk diperiksa.
 • Pilih Dipaksa dari menu drop-down pada Protokol Penyulitan.
 • Klik pada '' Apply '' dan kemudian pada '' OK ''.

7 - Pergi untuk Benih Tinggi dan Peers:

Benih adalah seseorang yang mempunyai keseluruhan salinan fail pada sistem mereka dan mereka berkongsinya melalui keseluruhan rangkaian manakala rakan sebaya adalah seseorang yang sedang memuat turun fail tersebut. Lintah adalah seseorang yang buat pertama kali memuat fail tersebut.

Ia sentiasa baik untuk pergi dengan kebanyakan penyertaan dan rakan sebaya apabila memilih untuk memuat turun torrent. Semakin banyak bilangan penyumber keluar semakin pantas muat turun itu.

Bandwidth dan Tetapan Sambungan:

Terdapat beberapa pilihan untuk tetapan jalur lebar uTorrent yang perlu dipertimbangkan untuk meningkatkan kelajuan uTorrent. Pilihannya adalah seperti berikut:

1 - Bilangan Maksimum Sambungan Global:

Tetapan ini menentukan jumlah maksimum sambungan yang boleh dibuat oleh komputer semasa memuat turun. Sekiranya tetapan ini ditetapkan tidak terhad maka tidak bermakna kelajuan akan meningkat. Ia diketahui menggunakan bandwidth yang sangat diperlukan oleh itu, tetapan ini perlu ditetapkan kepada 520 untuk sambungan 1Mbit.

2 - Bilangan Maksimum Rakan yang Disambungkan setiap Torrent:

Tetapan ini mentakrifkan jumlah maksimum rakan sebaya yang disambungkan yang mana komputer boleh membuat sambungan semasa memuat turun fail. Pilihan ini perlu dieksperimen dengan menetapkannya kepada bilangan rakan sebaya yang fail torrent sedang dimuat turun. Pertimbangkan bermula dengan 200 untuk sambungan 1Mbits.

3 - Nombor Slot Uploads setiap Torrent:

Tetapan ini menentukan jumlah slot muat naik yang tersedia untuk pengguna yang ingin memuat turun fail dari rakan lain. Jika tetapan ini ditetapkan terlalu tinggi maka ia boleh menjejaskan kadar muat turun dengan teruk, oleh itu, disarankan untuk mempertimbangkan menetapkannya tidak lebih daripada 3 tanpa mengira sambungan internet.

Harap anda dapati ini berguna