Kaj je hudourništvo in kako deluje

[ware_item id=33][/ware_item]

Torrenting je ugleden postopek skupne rabe datotek, ki v postopek prenašanja vključuje številne posameznike (vrstnike).


Celoten postopek uporablja P2P tehnologijo za distribucijo torrent datoteke med tisočimi uporabniki. Vendar pa a torrent datoteka je računalniška datoteka, ki vsebuje metapodatke, povezane datoteke in mape, ki jih je treba dati v skupno rabo. Torrent in BitTorrent lahko poslušate kot sinonimne izraze, vendar se nekoliko razlikujejo.

BitTorrent je protokol za prenos datotek, ki pomaga razčleniti torrent datoteko na majhne bite, da bo postopek prenosa hitrejši.

Podobno obstajajo številni izrazi, ki se uporabljajo za opisovanje procesa hudourništva in jih morate razumeti, preden začnete delovati hudournik.

 • Vrstniki: Posamezniki (hudourniki), ki so vključeni v deljenje torrent datoteke v omrežju enakovrednih.
 • Semena: Tisti, ki nalagajo dele torrent datoteke in jo naložijo.
 • Učitelji: Torrenti, ki v procesu skupne rabe datotek samo nalagajo in ne nalagajo ničesar.
 • Roj: Skupina ljudi sodeluje pri nalaganju in nalaganju iste torrent datoteke.
 • Sledilnik: Kot izhaja iz imena, je sledilnik v procesu hudourništva strežnik, ki najde vrstnike iste datoteke torrentov, ki so prisotni na različnih območjih. Povezujejo hudournike (vrstnike) in pomagajo pri usmerjanju paketov podatkov med njimi.
 • Torrent odjemalec: Torrent odjemalec je program, ki omogoča in upravlja postopek deljenja datotek s protokolom BitTorrent. Te stranke BitTorrent uredijo razstavljene bite torrent datotek, ki upravljajo s svojim nalaganjem in prenosom, hkrati pa zagotavljajo statistiko o hudourniku.
 • Kazalci: Spletna mesta, ki imajo zbirko torrent datotek skupaj s podatki o njih. Na teh spletnih mestih uporabniki dobijo povezavo torrent datotek, ki jo deli drug nalagalec torrentov. Zato je to kanal za pridobivanje, skupno rabo in zahtevanje torrent datoteke.

kako deluje hudourništvoKreditna slika: theglobeandmail.com

Zakaj ljudje Torrenting?

BitTorrent je način, na katerega ljudje prenašajo glasbo, videoposnetke, aplikacije, igre in slike večinoma večje velikosti. Ne samo nalaganje, ampak veliko posameznikov deli datoteke, ki so na njihovem računalniku.

Nekdo od vas se morda sprašuje, zakaj ljudje namesto tradicionalnega prenašanja uporabljajo hudournike. Eden glavnih razlogov je, da dosjeje torrentov, ki so prisotni za vsakogar, zagotovi vsak, ki je plačal ali ki bi ga lahko dobil s sredstvi za nadlegovanje. Zaradi tega so torrent datoteke običajno prisotne pri običajnem prenosu.

Poleg tega je nekaj večjih tokov hudourništva, ki so izredno povečali uporabo hudourništva.

 • P2P pomeni, da uporablja decentraliziran postopek, kar pomeni, da datoteka, ki jo prenašate, ne gosti na glavnem centralnem strežniku. Torej, če en prenosni vir med postopkom prenosa omogoči ali izključi, lahko postopek prenosa dokončate z drugimi viri. Poleg tega redni postopek prenosa vključuje samo enega glavnega strežnika, če pa ne pride, prenosa ne morete dokončati.
 • Ni vam treba znova zagnati celotnega prenosa, če se vaš internet zaradi kakršnega koli razloga nenadoma prekine.
 • Prenos je v primerjavi z običajnim postopkom prenosa opazno hiter.
 • Datoteko lahko preprosto najdete, naložite in celo zahtevate.

Povečanje zakonitosti hudourništva

Kot smo že omenili, je deljenje hudournikov hiter in učinkovit način za prenos in nalaganje velikih datotek. Vendar pa ime "hudournik" najverjetneje daje splošno pomlad, da vključuje nekaj nezakonitega ali nekaj, kar ignorira zakone o avtorskih pravicah.

Toda s pretirano večjo priljubljenostjo in izvedljivostjo skupne rabe BitTorrent-a nenehno prehaja v glavni tok.

Prenos BitTorrent-a vključuje predvsem nezakonito pridobivanje vidne glasbe, filmov in iger. Zato so Blizzard Entertainment, ki so ustvarjalci iger, kot so World of Warcraft, Starcraft II in Diablo III, sprejeli tehnologijo hudournikov. Postopke hudournikov so vključili v spletno različico svojih iger, tako da je lahko privzeti način prenosa za posameznike.

Druga vključena funkcija je možnost, ki jo igralcem omogočijo, da izberejo, ali želijo sodelovati pri pospeševanju prenosa drugih s prispevanjem katere koli svoje pasovne širine.

Podobno tudi hudourniška spletna mesta (kazalniki) zdaj prenašajo video in glasbo v glavni tok. Zdaj je na številnih spletnih mestih pripravljenih prenesti hudourniške datoteke, ki so vse zakonite in ne vsebujejo avtorskih pravic.

Kako deluje Torrenting?

Torrenting vam pomaga deliti datoteko katere koli vrste, medtem ko je ta v procesu prenosa. Tako lahko, ne da bi čakali, da se celotna datoteka prenese, pravilno začnete s skupno rabo in prenosom, ko se datoteka začne nalagati. Z drugimi besedami, hudourništvo deli večjo datoteko na majhne segmente, medtem ko je še vedno v procesu prenosa. Na ta način je porabljen čas uporabnika in še naprej pritiska na računalnike znotraj omrežja.

Pred tem uporabniki poljubno datoteko prenesejo neposredno s spletnega mesta. Glavna pomanjkljivost take vrste prenosa je bila, ko povezava ne uspe; celoten prenos tudi ne uspe, ne glede na to, koliko odstotkov je ostalo. Poleg tega je hitrost prenosa odvisna tudi od velikosti datoteke.

Vendar v hudourniških stvareh niso takšne. Vrstniki, ki sodelujejo pri skupni rabi P2P, lahko datoteke ali podatke hkrati prenašajo ali delijo drug z drugim. Zato, ker tako hudujete, ni osrednje točke okvare, tudi če povezave ne uspejo, lahko nadaljuje prenašanje s preostalih povezav. Poleg tega, ker imajo vrstniki hkrati dovoljenje za prenos in nalaganje delov hudournika, se celoten postopek zgodi veliko hitreje.

Torrent odlično deluje s storitvami VPN. Če uporabljate storitev VPN, boste priča hitrim nalaganjem hudournikov. VPN ni samo povečal hitrosti, ampak je tudi našo identiteto skril.

Zakaj so hudourniki boljši način za prenos?

Ko se datoteka prenese s spletnega mesta, jo navadno črpa iz enega samega strežnika. Ta tehnologija je starodavna in enostavna, kar ima za posledico počasno prenašanje in tudi zaradi geografskih omejitev.

Po drugi strani so hudourniške datoteke mnogo bolj inovativna tehnologija kot trajna tehnologija skupne rabe datotek. Medtem ko torrenting prejema datoteko, jo nariše več uporabnikov v nasprotju s strežniki. Vsak vrstnik, ki je del datoteke, uporablja svojo pasovno širino, da omogoči nalaganje datoteke za prenos. S tem se hitrost takoj poveča.

Če uporabnik prenese torrent datoteko, ga mora nato naložiti drugim vrstnikom. Pomeni, da se bo število datotek v datoteki rojilo močnejše. Zato ta tehnologija ni le priljubljena, ampak je tudi boljša od katere koli druge tehnologije.

Kako varno v Torrent?

Edino, kar tvega uporabnike med hudournikom, je, da jih med sejanjem ne bodo ujeli IP naslovi.

Zato, ker se zakoni o hudourništvu razlikujejo od države do države. Za varno izvedbo hudournikov je najpomembnejše, da skrijete svoj resnični IP naslov pred avtoricami in šifrirate podatke o spletnem prometu. Da bi to naredili, ste dali dve izbiri. Lahko uporabite storitev proxy ali pa storitev VPN. Znano je, da uporabnika skrivata IP-naslov uporabnika in ju med hudourniki prikazujeta anonimno.

Kako varno hraniti: Prenesite z anonimnostjo

Proxy deluje kot prehod med strežnikom in virom, ki ga iščete. Proxy skriva IP naslov, vendar ne ponuja možnosti šifriranja. Vendar VPN skriva IP naslov in šifrira celoten internetni promet z zaščitenimi protokoli in šifrirnimi ključi.

Ali se hudourništvo šteje zunaj zakona?

Zakoni o hudourništvu so za različne države različni. V nekaterih državah je hudourništvo zakonito, nekateri pa ga obravnavajo kot nezakonito.

Na primer, v Švici se torrenting šteje za pravni postopek, dokler se preneseno gradivo ne uporabi za nekaj dobička. Tako lahko švicarski državljan zlahka prenese vse vrste vsebine, prav tako pa jim ni treba skrbeti za avtorske pravice.

V Španiji in na Nizozemskem so hudourništvo v določeni meri prepovedane in nezakonite. Vendar pa v Mehiki ni zakonov o zaščiti avtorskih pravic, s katerimi bi postali varno in varno mesto za hudourništvo.

Večina držav se zaradi uporabe hudournikov nasmiha in jih ocenjuje kot nezakonite. Na splošno velja, da hudourništvo velja za nezakonito, kadar obstajajo strogi zakoni o avtorskih pravicah. Te države so prav tako izrekle stroge kazni v obliki denarja in zapora za vsakogar, za katerega se ugotovi, da je bil kršen zaradi avtorskih pravic. Uporabniki sprva prejmejo opozorila ponudnikov storitev in DMCA, kasneje pa so denarno kaznovani in celo zaprti.

Pravni Vs. Nelegalni hudourniki:

Torrenting je tako zakonit kot nezakonit. Razlika med obema je naslednja:

Legal Torrenting:

 • Torrenting, v katerem prenesete datoteko s potekom avtorskih pravic, ki je zdaj v javnosti
 • Torrenting je zakonit, ko naložite datoteko, in daje licenco, ki daje dovoljenje za skupno rabo datotek in njihovo distribucijo.

Nelegalni hudourniki:

 • Torrenting je nezakonit, ko naložite datoteko, ki krši avtorske pravice in ni odprta za javnost

Prednosti in slabosti hudourništva:

Kot vsaka druga stvar ima tudi hudourništvo tako pozitivne kot negativne strani. Prednosti in slabosti hudourništva so naslednji:

 1. Brezplačno in enostavno:

Torrenting je odprt postopek in vas ne stane nič. To je izvedeno z enostavno nastavitvijo, v zameno pa vam omogoča dostop do velikega števila informacij.

 1. Prekomerno število datotek:

Spletnih strani za hudournike je v izobilju. Vsa ta spletna mesta ponujajo veliko število datotek za prenos, kar uporabniku olajša iskanje in prenos želene datoteke.

 1. Brez okvare:

Pri hudournikih ni osrednje točke odpovedi. Tudi če povezava še vedno ne uspe, lahko datoteko naložite z drugih strežnikov.

 1. Izpostavljenost virusom:

Torrenting ogroža vaš sistem zaradi zlonamerne programske opreme in virusov, vaš sistem pa je zlahka izpostavljen virusom, ker je vsebina datoteke ob nalaganju skrita.

 1. Tveganje sojenja:

Prenos datoteke, zaščitene z avtorskimi pravicami, lahko ogrozi pravni spor. V skrajnih primerih vas lahko kaznujejo z denarno kaznijo in celo pošljejo v zapor.

 1. Možnost izpostavljenosti:

Medtem ko je torrent vaš IP naslov javen za vse, ki uporabljajo isto spletno mesto za hudournike. Povečuje možnost odkritja na spletnih mestih, ki blokirajo ali sledijo hudourniškemu prometu.

David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me