WordPress: Adakah Ia CMS Terbaik? – Cari Insights Deep

[ware_item id=33][/ware_item]

WordPress adalah salah satu perisian CMS yang paling popular yang mengekalkan kadar peningkatan pantas dengan masa berlalu. WordPress hanya sistem blog apabila ia memulakan perkhidmatannya; Walau bagaimanapun, ia kini telah berkembang dengan pesat sebagai sistem pengurusan kandungan keseluruhan.


Apa itu WordPress?

WordPress adalah projek sumber terbuka yang digunakan oleh ramai individu di seluruh dunia. Perkara terbaik WordPress menyediakan anda adalah bahawa perkhidmatannya benar-benar percuma tanpa mengira apa-apa terma dan syarat.

WP memberi anda kebebasan untuk menggunakan, mengubah suai, membina dan mengagihkan semula perisian itu dengan cara yang anda mahukan. Anda boleh membuat akaun percuma di wordpress.com dan dengan mudah membina laman web anda sendiri, menggunakan perisian CMS ini.

Ia dipasang pada pelayan dan beberapa tetapan yang dikonfigurasikan, bagaimanapun, seseorang harus mengharapkan sekurang-kurangnya dua atau tiga kemas kini utama dari perisian. Kemas kini ini diperlukan untuk pemaju sama ada WordPress atau plug-in.

Terdapat empat blok bangunan utama di mana perisian WordPress dikekalkan; Tema, Plugin, Widget, dan fail Kandungan.

Kenapa WP (WordPress) CMS Terbaik?

WordPress adalah perisian CMS yang paling banyak digunakan dan itu kerana ia menawarkan beberapa ciri yang teguh yang memberikan anda kemudahan dan menarik penampilan laman web. Menurut kaji selidik W3Tech, WordPress berkongsi 59% daripada semua CMS di seluruh dunia.

Berikut adalah beberapa kelebihan yang saya fikir menjadikannya sebagai perisian CMS yang terbaik untuk digunakan.

Memerlukan Kurang Kecekapan

WP berkongsi pasaran terbesar kerana kemudahan ia menyediakan pengguna internet dari segi membuat akaun. WordPress CMS membantu mengawal laman web dengan kakitangan kurang terlatih.

Antara muka mereka adalah semudah perisian penerbitan desktop yang anda gunakan hari ini tanpa keperluan pengalaman pengekodan atau pengetahuan sebelumnya.

Menyediakan Pilihan Lebih Besar untuk Ubahsuaian

Dengan perisian CMS ini, pemaju mempunyai lebih banyak tangan untuk menyesuaikan rangka kerja mereka mengikut sifat dan keperluan laman web mereka. Susun atur, tema dan aplikasi diubahsuai mereka meningkatkan kebolehgunaan WordPress ke tahap yang lebih tinggi.

Di samping itu, ia menawarkan pelanjutan yang dihasilkan oleh pengguna, memindahkan keperluan untuk sambungan perusahaan.

Sumber Terbuka dengan Ribuan Plugin

WordPress adalah perisian yang boleh menjadi tuan rumah sendiri dan kerana ini, tidak ada keperluan untuk pembayaran untuk memuat turun, memasang atau menaik taraf. Plug-in WP mempunyai senarai besar yang melebihi jumlah 50,000 termasuk persembahan slaid, borang hubungan, pengoptimalan SEO, dan lain-lain, di antaranya kebanyakannya bebas.

Sesiapa sahaja boleh menggunakannya

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, WordPress sebelum ini merupakan sistem blog untuk orang-orang yang tidak mempunyai kepakaran teknologi. Ia menyediakan manual bertulis dan tercatat untuk pemula untuk memahami fungsi WP dengan mudah.

Kurang Persediaan dan Kos Penyelenggaraan

Berbanding dengan perisian CMS lain, WordPress membolehkan fungsi yang lebih cekap dengan kos setup, penyelenggaraan, dan penyesuaian yang lebih rendah. Bagaimanapun, dalam perkembangan dan penyesuaian lanjut, anda dapat mencari pereka dan pemaju WordPress dengan lebih mudah.

Apakah Risiko Keselamatan

Pada banyak perkara, anda boleh mengalami kelemahan keselamatan selepas anda membuat laman web di WordPress. Dengan niat kawalan pentadbiran, penggodam mengakses laman web anda melalui pelbagai saluran seperti halaman log masuk anda, kod PHP pada tapak anda, aplikasi web lama atau tidak diketahui, dll.

Walau bagaimanapun, pencerobohan oleh entiti yang berniat jahat adalah untuk kecurian data laman web, spamming, menyerang mana-mana laman web lain, untuk menjadi tuan rumah kandungan yang berniat jahat dan mengelakkan penapis, dan banyak lagi yang lain.

Tetapi, di sini saya akan memberi anda gambaran mengenai beberapa isu keselamatan biasa dengan perisian WordPress.

Serangan Angkatan Brute

Ini adalah cara paling mudah di mana seorang penggodam boleh mengakses akaun WordPress anda. Ini merujuk kepada kaedah percubaan dan kesilapan di mana pelbagai percubaan nama pengguna dan kombinasi kata laluan dimasukkan sehingga yang betul ditemui.

Ini mungkin kerana kekurangan WP yang tidak menghalang pelbagai usaha log masuk secara lalai. Sekiranya penggodam tidak berjaya mengakses akaun anda, maka percubaan tersebut boleh membebankan sistem anda.

Kod PHP Eksploitasi

Keselamatan yang kurang dalam kod PHP laman web WordPress juga merupakan risiko utama pemegang akaun WP ada. Kod PHP adalah ciri yang menjalankan laman web WordPress anda bersama dengan pemalam dan tema anda.

Seorang penggodam boleh menggunakan kod terdedah untuk memuat fail jauh yang akhirnya memberikan kawalan laman web kepadanya. Melalui teknik penyerang yang biasa ini, entiti yang berniat jahat boleh mendapat akses ke fail wp-config.php WordPress anda, yang merupakan salah satu daripada fail yang paling penting dalam pemasangan WordPress anda.

Suntikan SQL

Isu keselamatan semacam ini berlaku apabila penyerang menyerang pangkalan data WordPress anda dan kepada keseluruhan laman web anda melalui pangkalan data MySQL yang digunakan oleh WP untuk beroperasi.

Ini membolehkan penggodam untuk mencipta akaun pengguna peringkat pentadbir baru yang pada masa akan datang membiarkannya log masuk dan mempunyai akses lengkap ke laman web WordPress anda.

XSS (Cross-Site Scripting)

Inilah kelemahan yang paling umum yang terdapat dalam plugin WordPress. Penerangan ringkas mengenai mekanisme itu ialah penggodam memulakan cara yang mana mangsa digerakkan untuk memuat laman web dengan javascript yang tidak selamat. Skrip ini kemudiannya digunakan untuk mencuri data dari pelayar mangsa.

Malware

Malware adalah kelemahan keselamatan biasa yang hampir setiap entiti internet sedar. Malware adalah kod yang digunakan untuk mendapatkan akses tidak sah ke laman web untuk mengumpulkan data sensitif. Antara pelbagai jangkitan malware, WordPress terdedah kepada empat malware paling biasa;

  • Pengalihan berniat jahat
  • Backdoors
  • Pharma hacks
  • Drive mengikut muat turun

Cara Meningkatkan Keselamatan WordPress

Rundingan keselamatan WP di atas adalah lebih kurang hasil tingkah laku cuai terhadap langkah-langkah privasi. Walau bagaimanapun, kawalan ke atas beberapa faktor boleh menghapuskan potensi ancaman.

Mempunyai Kata Laluan yang Kukuh dan 2FA (Pengesahan Dua Faktor)

Kata laluan mudah yang tidak mempunyai gabungan watak boleh dengan mudah jatuh mangsa anda dalam serangan penggodam. Oleh itu, lebih baik menyimpan kata laluan yang lebih daripada 8 aksara dengan gabungan nombor, huruf, dan simbol. Juga, cuba ubah kata laluan anda dengan kerap dan elakkan kata laluan yang sama untuk tempoh yang berpanjangan.

Pengesahan dua faktor adalah ciri keselamatan tambahan yang menyediakan kod selepas kata laluan dimasukkan dari peranti baru. Melalui ciri ini, risiko serangan kejam hampir hilang.

Simpan Backup dan Memastikan Kemas Kini Biasa

Backup adalah pencegahan yang perlu membuang kerugian yang disaksikan selepas serangan siber. Sekiranya data anda hilang dalam kelemahan WordPress, anda mempunyai sandaran itu.

Walau bagaimanapun, kemas kini yang dilancarkan oleh perisian WordPress adalah untuk menyediakan keselamatan yang lebih baik seperti sebelumnya. Mengabaikan kemas kini ini boleh menjadi kesilapan terbesar, jadi pastikan anda tidak mempunyai kemas kini yang belum selesai.

Pasang Plugin Keselamatan WordPress

WordPress mempunyai banyak plug-in keselamatan seperti iThemes Security yang bertujuan untuk meningkatkan perlindungan. iThemes menjadikan tetapan keselamatan yang paling penting mudah melalui satu klik.

Pastikan Anda Mempunyai Kebenaran yang Benar pada Pelayan anda

Ingat untuk mempunyai kebenaran yang tepat untuk semua direktori di pelayan anda yang membolehkan anda mengawal kebenaran akses individu untuk membaca, membuat atau mengedit fail.

Jangan Lupakan Pemindaian Malware

Mempunyai perancangan terfokus dan terjadual terhadap serangan malware dengan melakukan imbasan malware biasa. Plugin seperti iThemes Security Pro memberi anda pilihan untuk menyemak status malware laman web bersama-sama dengan pelbagai status senarai hitam.

Plugin Keselamatan WordPress  

Plugin WordPress adalah sambungan keselamatan yang baik yang meningkatkan pembangunan laman web. Dengan beribu-ribu plugin, perisian ini memberikan anda peluang yang lebih luas untuk menambah ciri-ciri baru dan fungsi yang lebih baik untuk projek anda.

Plugin ini ditawarkan oleh WordPress serta dari pihak ketiga seperti Github.

Persoalan umum yang dibingungkan oleh kebanyakan individu adalah, apa yang boleh dilakukan pemalam WP?

Sebelum ini, perisian WP hanya untuk membuat blog, tetapi sekarang mereka mempunyai pelbagai ciri yang luar biasa dan ini hanya kerana pemalam ini. Sama ada penambahbaikan SEO, penambahbaikan prestasi, penambahan borang hubungan, butang media sosial, pembentukan galeri atau tugas lain, plug-in WP adalah penyelesaian mudah.

Anda boleh menemui pemalam ini dari direktori plugin WordPress.org atau hanya boleh mencarinya terus dari kawasan admin WordPress anda.

Best hosting WordPress

Hosting hosting adalah komponen yang berpotensi untuk meningkatkan prestasi laman web dengan meningkatkan SEO dan membantu meningkatkan jualan. Anda mempunyai pelbagai pilihan untuk memilih antara hosting seperti percuma, berdedikasi, dikongsi, VPS dan pengurusan hosting WordPress.

Untuk kemungkinan anda, saya ingin menyebut beberapa keperluan yang perlu diingat semasa memilih hosting untuk tapak anda. WP adalah perisian ringan yang mempunyai keperluan yang mudah;

  • PHP versi 7 atau lebih tinggi
  • MySQL versi 5.6 atau lebih tinggi

Walau bagaimanapun, julat dan keamatan keperluan berbeza antara laman web yang dimiliki oleh anda dan mana-mana orang lain.

Perkataan Akhir

Jika anda berfikir untuk membuat laman web dengan semua ciri yang dipertingkat daripada WordPress adalah pilihan yang paling sesuai. Dari fungsi paling mudah untuk pembangunan rumit, perisian mempunyai potensi dengan sistem pengurusan kandungan yang efisien.